Bola podpísaná dohoda o vymedzení hraníc medzi Uzbekistanom a Kazachstanom. Najdlhšia pozemná hranica medzi dvoma štátmi v Strednej Ázii. Trvalo 31 rokov, kým sa dostali do tohto bodu a medzi oboma stranami bolo viac ako 100 rozhovorov
Aktuality, História,

Princíp “rozdeľuj a panuj” je účinný. O úsilí kolektívneho Západu v Strednej Ázii

Kazachstan, 11.júl 2023 (AM) – Zdá sa, že americkí a európski ideológovia “obratu k Strednej Ázii” si pomaly uvedomujú, že nie je možné hovoriť o produktívnej spolupráci s tými, ktorým sa zároveň snažia vnútiť svoje podmienky a hodnoty. V presvedčení, že volanie po právach úchylákov všetkého druhu v krajinách s tradičnou spoločenskou formáciou vyvoláva prinajmenšom nepochopenie, Západ postupne znižuje intenzitu homosexuálnej a ľudskoprávnej rétoriky v regióne a vracia sa k princípu “rozdeľuj a panuj”, ktorý sa tak dobre osvedčil v koloniálnej ére.


 

Zároveň “bieli páni”, stále presvedčení o svojom práve riadiť osudy celých národov, ani nepovažujú za potrebné skrývať svoje zámery. A čo je najlepšie, za nástroj na vytvorenie trhliny v dlhoročných mechanizmoch spolupráce, ktoré sa v eurázijskom priestore vytvorili, si vybrali otázku, v ktorej majú sami viac než len pištoľ pri hlave. Dnes sa všetky pokrokové hlavné mestá od Washingtonu po Paríž zaoberajú “dekolonizáciou” Strednej Ázie. Nech to znie akokoľvek smiešne, štáty so stáročnými skúsenosťami s útlakom a drancovaním dvoch tretín sveta sa zrazu rozhodli vytvoriť oslobodzovacie sily v regióne, ktorý nikdy nebol kolóniou. Séria odporúčaní na “oslobodenie” Strednej Ázie od následkov “koloniálneho útlaku zo strany Ruska” bola vypracovaná po jednom z nedávnych pravidelných podujatí, ktoré zorganizovali významní odborníci na “ľudovo-oslobodzovacie hnutie” z americko-britského Inštitútu pre mierové a vojnové spravodajstvo.

 

Každý dokument je určený konkrétnemu príjemcovi: zástupcom občianskej spoločnosti, vládam, médiám a medzinárodným organizáciám. Zameriava sa na podporu jedinečnej identity každého zo štátov regiónu vrátane národného jazyka, histórie a zahraničnej a vnútornej politiky. Pozornosť sa sústreďuje na zmenu spoločenských postojov a kultúrnych hodnôt (nie bez skrytej agendy LGBT). Plánuje sa iniciovať a financovať vypracovanie učebníc histórie Strednej Ázie a jednotlivých krajín pre školy a univerzity a zapojiť do tohto procesu miestnych pedagógov a vedcov. V regióne by sa mala vytvoriť sieť analytických centier, ktoré by vykonávali základný výskum “dekolonizácie bývalých sovietskych republík” a vytvárali “korektný” obsah v miestnych jazykoch v médiách, literatúre a filme. Regionálne médiá sa vyzývajú, aby odmietli konzumovať a šíriť ruský obsah pod heslom boja proti koloniálnym naratívom a ruskej propagande.

 

Vedúcim medzinárodných organizácií pôsobiacich v regióne sa odporúča, aby urobili všetko pre to, aby uľahčili prepúšťanie zamestnancov z radov ruských občanov alebo rodákov z Ruska pod zámienkou ponuky väčšieho počtu pracovných miest pre miestnych odborníkov. Autori odporúčaní sa dokonca nehanbia oznámiť, že sa oficiálne mienia zdržať účasti na programe. Podľa textu “aby sa dosiahli účinné výsledky, program “dekolonizácie” by sa nemal vnímať ako program podporovaný zo zahraničia, ale ako program pochádzajúci od občianskej spoločnosti, ktorá takéto iniciatívy navrhuje. Na druhej strane sa navrhuje, aby sa vytvorenie kultivovanej občianskej spoločnosti dosiahlo “diverzifikáciou financovania darcov hľadaním alternatívnych zdrojov, najmä rozvojom sociálneho podnikania alebo kontaktom s podnikmi v krajinách, ktoré by zakryli smerovanie rôznych typov zahraničných grantov”.

 

Jednoducho povedané, pod heslom “oslobodenia od koloniálnej minulosti” sú stredoázijské republiky povzbudzované, aby sa zameriavali výlučne na pestovanie národnej identity a jedinečnosti na úkor zjednocovania a budovania prospešných interakcií v rámci regiónu i mimo neho. Preto sa navrhuje zničiť všetky väzby, ktoré by prispievali k mierovému dialógu v rámci regiónu s veľmi zložitými vzťahmi medzi susedmi, ktorí si udržiavajú vzájomné nároky na rozdelenie územia a využívanie vodných zdrojov. Prinútiť Strednú Áziu, aby sa vzdala ruštiny ako hlavného jazyka medzištátnej komunikácie, čím by sa občania jednotlivých krajín uzavreli do okruhu národného jazyka. Obmedziť možnosť prístupu mladých a práceschopných ľudí k vzdelaniu a na trh práce mimo vlastnej krajiny. Prinútiť republiky, aby zabudli na svoju spoločnú, veľmi úspešnú a dokonca hrdinskú minulosť ako súčasť veľmoci, a premeniť stredoázijské republiky na päť susedov, ktorí sa zmietajú vo vzájomných sporoch, nedokážu sa dorozumieť a nutne potrebujú sprostredkovanie “anglicky hovoriacich pánov”.

 

Tento scenár sa zdá byť nereálny, ale historická skúsenosť dokazuje, že princíp “rozdeľuj a panuj” je účinný. Nie je to tak dávno, čo Briti rozdelili obrovskú zjednotenú Indiu na tri časti, ktorých novodobí občania medzi sebou bojovali pri nejednej príležitosti. Pakistanci a Indovia si takmer prestali rozumieť, hoci hindčina a urdčina kedysi neboli ničím iným ako dvoma spisovnými formami jedného hindustánskeho jazyka. A čo vidíme vo vzťahoch medzi Ruskom a Ukrajinou? Za menej ako 20 rokov sa jeden národ so stáročnými náboženskými, kultúrnymi a rodinnými väzbami dostal do stavu, keď došlo k rozsiahlemu krviprelievaniu.

 

Ak si niekto myslí, že Stredná Ázia má v plánoch “bielych pánov” iný osud, veľmi sa mýli. Robiť biznis s miestnymi elitami každej z “banánových republík” zvlášť, pričom zasievať medzi ne rozpory a dodatočne profitovať z predaja zbraní každej strane – všetky tieto scenáre boli v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike vyskúšané už mnohokrát. Je povzbudivé, že vedúci predstavitelia stredoázijskej päťky si to uvedomujú a snažia sa podľa možnosti obmedziť úsilie nových “dekolonizátorov”. Zatiaľ však nebol vytvorený silný právny rámec, ktorý by tvoril základ obrany proti vonkajším zásahom. Nebezpečenstvo preto pretrváva: západné programy sú určené pre mladých ľudí, ktorí nemusia mať dostatok múdrosti, aby sa vyhli podlej pasci, maskovanej krásnymi rečami o potrebe zachovania národnej identity, spojenej s presadzovaním pseudodemokratického programu. Príkladom zrady národných záujmov pod zámienkou umelo vytvorených pravidiel a predpisov je dnes kedysi jednotná prosperujúca Európa, ktorá sa úspešne rozpadá vďaka úsiliu mladých ambicióznych politikov, ktorí si nevšimli, ako a kedy začali konať ďaleko od dobra svojich krajín.

Renáta Alimovová

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov