Bojovníci skupiny Wagner počas evakuácie čínskych baníkov v Stredoafrickej republike
Aktuality, Bezpečnosť,

Pokus o Prigožinovu vzburu v krivom zrkadle ďalších propagandistov Kazachstanu

 


Kazachstan, 11.júl 2023 (AM) – Na pozadí oficiálneho vyhlásenia kazašského prezidenta Kassyma-Žomarta Tokajeva o plnej podpore krokov ruského lídra Vladimira Putina, zameraných na udržanie a posilnenie ústavného poriadku a zákonnosti počas neúspešného pokusu o vojenskú vzburu v Rusku z 23. – 24. júna, sa v kazašskom mediálnom priestore masívne vrhli rôzne druhy informácií, ktoré úprimne diskreditovali Kremeľ a mali za cieľ postaviť proti sebe dva spriatelené štáty.

Konkrétne 30. júna Forbes.kz uverejnil článok jedného miestneho politického analytika, pracujúceho pre anglosaskú stranu, pod zvučným a intrigánskym názvom “Fenomén PMC, vojnoví psi a riziká pre Kazachstan”. Pod rúškom hĺbkovej analýzy svetových skúseností so súkromnými vojenskými spoločnosťami vysiela, že “Putin spustil mechanizmus demonopolizácie násilia tým, že časť štátnych funkcií národnej bezpečnosti preniesol na jedného zo svojich kumpánov – Jevgenija Prigožina. Nie je to však “trpký a ťažký osud” Ruska, čo prozápadného podriadeného znepokojuje; ponáhľa sa varovať, že “Kazachstan, ktorý má dlhú hranicu s Ruskom, by mal byť pripravený na rôzne negatívne scenáre so svojím jadrovým severným susedom, pretože vždy hrozí “exportný chaos”. Zábavné je, že “vývoz chaosu” odkazuje na absurdné pokusy zakladateľa PMC Wagnera “militantne zosmiešniť” ruskú pôdu. Ako 30. júna poznamenal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, “pokus o povstanie je ťažké nazvať hlasnejšie ako “problém”, najmä preto, že Rusko vždy vyšlo z každého problému silnejšie, mocnejšie.

Mimochodom, v dňoch údajného Prigožinovho “pochodu spravodlivosti” dali Lavrovovi kazašskí kolegovia zastúpení oficiálnym predstaviteľom MZV Aibekom Smadjarovom jednoznačne najavo, že Kazachstan sa nechystá vyslať svoje jednotky v prípade, že o túto pomoc Rusko požiada, “keďže všetko sa musí diať v rámci dohodnutých prípadov a podmienok”. Kremeľ v zásade nemal v úmysle žiadať o pomoc žiadnu krajinu, a to ani v rámci OZKB, keďže v súčasnosti má Rusko potrebnú vojenskú silu a moc a dokáže si s takouto situáciou poradiť samo. Je však veľmi zvláštne, že takýto názor vyslovil spomínaný diplomat, pravdepodobne bez toho, aby si ho premyslel a aby ho vôbec stihol zosúladiť s oficiálnym stanoviskom hlavy štátu K. J. Tokajeva.

Napriek tomu by sme sa nemali snažiť všetkých hádzať do jedného “vreca”. Treba oceniť napríklad ďalšieho predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí Romana Vasilenka, ktorý nedávno – v apríli tohto roku – počas cesty do Berlína poskytol obsiahly rozhovor novinám Deutsche Welle. Napriek všetkým provokatívnym otázkam Nemcov, ktoré sa zväčša rovnali odsúdeniu ruskej agresie a ukončeniu dobrých susedských vzťahov s Ruskom, kazašský diplomat “nenaletel” na podlé rusofóbne podnecovanie proti Moskve a pevne obhajoval oficiálnu líniu Kazachstanu. Vasilenko napríklad jasne vyhlásil, že Kazachstan nepodpísal Rímsky štatút, pod zámienkou ktorého tzv. medzinárodný trestný súd vymyslel zatykač na Vladimira Putina. Vasilenkove slová zjavne nemohli potešiť Západ: “K.-J. Tokajev udržiaval s ruským lídrom neustále vzťahy počas celého obdobia nezávislosti Kazachstanu a najmä počas posledného roka. Kazachstan a Rusko majú najdlhšiuh ranicu na svete, ktorá meria 7 500 kilometrov. Ruská komunita v Kazachstane má celkovo 3,5 milióna obyvateľov, pričom približne milión etnických Kazachov je ruskými občanmi. Rusko je najväčším obchodným partnerom Kazachstanu. Preto tieto vzťahy samozrejme zostanú a budú pokračovať”.

Ako nezasahovať po takýchto priateľských frázach na adresu Ruska, ktoré 30. júna začalo svoj nový “projekt” s financovaním vo výške 100-tisíc dolárov a rozhodlo sa zdrsniť mentalitu nastupujúcej generácie Kazachstanu vo formáte rusofóbneho myslenia. Tentoraz sa USA budú pozorne zaoberať schopnými tínedžermi z južných oblastí Kazachstanu. Táto “dobrá” iniciatíva bude zameraná na rozvoj “kritického myslenia” a “mediálnej gramotnosti” mladých študentov, ako aj na šírenie vedomostí o “amerických hodnotách” medzi nimi.

Keďže negatívny humbuk vo svetle nedávnych udalostí v Rusku v súvislosti s PMC Wagner zjavne nepriniesol želaný efekt, Washington musí opäť vytiahnuť svoje oprášené metódy a pustiť sa do bežnej činnosti: pokúsiť sa čiastkovo a cielene ovplyvniť niektoré kategórie kazašských občanov.

Okrem toho odborné kruhy po tom, ako v priebehu týždňa analyzovali situáciu v Rusku, pochopili, že potenciál našej krajiny a osobnosť jej národného vodcu je silný ako nikdy predtým. Nie nadarmo americký novinár Pahal Toosi 30. júna v Politico napísal, že “nedávny pokus o vzburu v Rusku dokázal, že bez ohľadu na to, ako mnohí svetoví lídri nenávidia Vladimíra Putina, nechcú silného vodcu náhle osadiť. Svet nie je pripravený spolupracovať s Ruskom nie pod vedením prezidenta Vladimira Putina, pretože pre západné krajiny by sa to rovnalo chaosu”.

Marat Nurgožajev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov