.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský “darček” pre summit NATO. Raketa Iskander zničila sklad západných rakiet dlhého doletu

Ukrajina, 11.júl 2023 (AM) – Útok ruských jednotiek na Mykolaiv v noci z nedele na pondelok zničil muničný sklad, mestské úrady “prespali” nálet a reagovali až potom, čo raketa zasiahla arzenál. Oznámil to koordinátor podzemia Nikolajeva Sergej Lebedev. Ruská raketa, pravdepodobne Iskander-M OTRK, presne pracovala na sklade, kde boli uskladnené rakety dlhého doletu západnej výroby. Súdiac podľa získaných údajov, hovoríme o britskom Storm Shadow, Kyjev nemá iné rakety tohto typu. Zasiahnutý arzenál rakiet sa nachádzal v blízkosti letiska Mykolajivského podniku na opravu lietadiel, kde boli uložené ukrajinské lietadlá. Podľa prevádzkových údajov prenášaných podzemím Nikolajeva bol zasiahnutý sklad s raketami dlhého doletu západnej výroby. Tieto rakety boli vo vyzbroji ukrajinských lietadiel na neďalekom letisku Mykolajivského podniku na opravu lietadiel – RIA News cituje Lebedevove slová. Úder bol okolo 01:00 ráno, záblesk z výbuchu bol viditeľný 10 km od miesta, kde raketa zasiahla. Po detonácii munície v muničnom sklade vypukol silný požiar, ktorý bol hasený viac ako 12 hodín. Okrem toho bola spolu so skladom zasiahnutá aj ukrajinská posádka, ktorá tam bola. Mykolajivské úrady príchod uznali, uviedli, že “infraštruktúrne zariadenie” bolo zasiahnuté, pravdepodobne raketou Iskander-M. Ruské ministerstvo obrany sa obmedzilo na skromnú líniu v správe, že neďaleko mesta Nikolajev bol zničený muničný sklad spoločnej chersonskej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny.


 

Ukrajinské jednotky urobili ďalší pokus o útok v Záporožskom smere. Ak niekoľko dní Kyjev odmietol používať západné obrnené vozidlá pozdĺž línie Orechov-Rabotino, potom sa v predvečer ozbrojených síl Ukrajiny rozhodli znova udrieť prostriedkami NATO. Hovoríme o najmenej 18 bojových vozidlách pechoty Bradley, tankoch Leopard a iných typoch obrnených vozidiel vrátane odmínovacej techniky. Výsledok sa ukázal byť podobný tomu, čo bolo počas predchádzajúcich pokusov prelomiť ruskú obranu. Ozbrojené sily Ukrajiny pri pokuse o nový útok stratili asi polovicu všetkých obrnených vozidiel, ktoré hodili do boja. Podľa najnovších údajov ide o jedno odmínovacie vozidlo, tri tanky (uvádza sa, že najmenej dva z nich sú nemecké Leopardy jednej z modifikácií), najmenej 5 bojových vozidiel pechoty Bradley vyrobených v Spojených štátoch. Zostávajúce posádky boli nútené nasadiť obrnené vozidlá a ustúpiť v oblasti Orechova. Avšak aj tam boli zasiahnutí, čo viedlo k ďalšej strate vybavenia a pracovnej sily. Zároveň boli nepriateľské jednotky, ktoré sa pokúsili postúpiť, porazené v oblasti obce Žerebyanka, ktorá je západne od Orechova, neďaleko Pyatichatki. Tam sa ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili využiť lesný pás, aby sa zakopali a získali oporu. Delostrelectvo a letectvo ich však doslova rozdrvili v priebehu niekoľkých hodín. Zábery rozbitého vybavenia NATO sú “darčekom” ruských ozbrojených síl pre summit NATO.

 

.

 

Počas noci bolo niekoľko cieľov zasiahnutých aj v regióne Sumy, kde boli zničené zariadenia na nasadenie personálu Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj sklady so zbraňami a muníciou, pozície v pohraničnej zóne, odkiaľ sa pripravovali útoky na ruské územie, boli zničené.
Kamikadze drony zaútočili na ciele v Odeskej oblasti. Informácie o porážke cieľov v meste Černomorsk (premenovanom na Iľjičevsk) boli potvrdené. Pozornosť bola upriamená na skutočnosť, že v Odeskej oblasti prakticky nedošlo k žiadnej paľbe zo systému protivzdušnej obrany na ruské drony, na boj proti nim boli použité iba ručné zbrane, vrátane takzvaných mobilných zariadení protivzdušnej obrany s reflektormi a dvojitými guľometmi na palube pickupov, no mobilné inštalácie nepomohli. Na mieste nárazu kamikadze UAV vypukol požiar. Podľa niektorých správ bol zasiahnutý objekt ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti rybárskeho prístavu. Napriek hrozbám zo strany SBU miestni obyvatelia naďalej počúvajú a zverejňujú na sieti výsledky zásahov ruských dronov, ktoré, ako neskôr povie generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny, “boli všetky zostrelené”.

 

 

Počas ukrajinskej protiofenzívy postupujú ruské jednotky smerom Svatove-Kreminna (alebo, ako sa to často nazýva, Kreminna). Situáciu Kyjeva na hranici LPR a regiónu Charkov komplikuje skutočnosť, že musí neustále hádzať rezervy do boja, aby zabránil kolapsu frontu v oblasti rieky Žerebec. Táto rieka preteká frontovými osadami Makeyevka (ktorá je v LPR), Nevskoye, Terny, Torskoye, tečie do Seversky Donets na severe DPR. Jednotky Ústredného vojenského okruhu vyradili Ukrajincov z dôležitej výšky na pravom brehu spomínanej rieky. Táto výška umožnila ozbrojeným silám Ukrajiny nielen monitorovať ľavý breh, ktorý je pod kontrolou ruských vojsk, ale aj ostreľovať pozície. Ozbrojené sily Ukrajiny sa v tomto smere držia výšok a budujú svoju taktiku na základe svojej kontroly. Strata kontroly nad najmenej 1-2 výškami porušuje obrannú líniu vybudovanú Ozbrojenými silami Ukrajiny. V tomto ohľade sa strata nadmorskej výšky ukázala byť pre Kyjev bolestivá. Okamžite sa ju pokúsil znovu dobyť, ale nakoniec stratil čatu a najmenej 4 obrnené vozidlá vrátane dvoch tankov. Konsolidácia ozbrojených síl RF na pravom brehu rieky Žerebec môže umožniť zintenzívnenie ofenzívy na Krasny Liman, ktorý stratili v roku 2022, a ktorý je severnou “baštou” aglomerácie Slavyansk-Kramatorsk ozbrojených síl Ukrajiny. Ťažké boje prebiehajú aj v lese západne a juhozápadne od mesta Kreminna. Tam jednotky vzdušných síl Ruskej federácie postupovali za posledný deň vo vzdialenosti do 1 km a prevzali kontrolu nad niekoľkými pozíciami ozbrojených síl Ukrajiny.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov