.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenského posledná šanca vrhnúť do boja všetky rezervy 11. júla

Ukrajina, 11.júl 2023 (AM) – Súčasne s Erdoganovou demaršou sa uskutočnila ďalšia demarša, oveľa menej nápadná. Experti, nie politici, na Západe začali aktívne diskutovať o kórejskom scenári konca vojny. Niekedy píšu úplné nezmysly, že existoval pozičný front. Vojna v Kórei bola manévrovateľná a front sa neustále presúval po celom Kórejskom polostrove, až pod záštitou OSN dospeli k rozdeleniu strán pozdĺž 38. rovnobežky.


 

V kórejskom scenári dostane Rusko všetky dobyté územia a akési záruky od OSN, zatiaľ čo Západ môže po vojne poskytnúť akúkoľvek pomoc Ukrajine. Experti vykresľujú obraz, že to povedie k prosperite na Ukrajine, ako v Južnej Kórei, a k degradácii na Ruskom dobytých územiach, ako v KĽDR. Aj to možno považovať za nátlak na Ukrajinu, ktorý jej ponúka prosperitu o 20 – 30 rokov. Ukrajina tento plán pozná, ale chce členstvo v NATO, aby mala záruku, že sa jej počas prechodných 20 rokov nič nestane. Kórejská vojna bola dávno a málokto si pamätá, že to bola veľmi krutá vojna. Veľa peňazí stratili Čína a ZSSR, ako aj koalícia OSN, za ktorú Západ bojoval. Najväčším príjemcom vojny bolo vtedy Japonsko, ktoré čoskoro pokračovalo v rýchlom hospodárskom raste.

 

Kto bude mať prospech z kórejského mierového plánu na Ukrajine, je samozrejme Turecko a Erdogan. Ten veľmi jasne riadi svoju politiku podľa koncepcie dvoch Ukrajín, čo povedie k tomu, že Turecko bude mať z ukrajinsko-ruskej vojny hlavný prospech.

 

Zatiaľ nevidím žiadnu reálnu šancu na mier. Je nemožné presvedčiť Ukrajinu, aby sa vzdala Krymu, Donecka, Luhanska a častí Záporožskej a Chersonskej oblasti. Žiadny ukrajinský politik na takéto rozhodnutie nepristúpi. Západ si tiež uvedomuje, že je nemožné presvedčiť Rusko, aby vrátilo územia, ktoré už Ukrajina zabrala. Existuje možnosť presvedčiť Ukrajinu, aby sa vzdala území dobytých Ruskom, ak za to dostane vstup Ukrajiny do NATO. Rusko by mohlo uzavrieť mier na dnešnej frontovej línii, ak by sa Ukrajina stala jednoznačne neutrálnou krajinou. Vstup Ukrajiny do NATO je dnes základným kameňom všetkých možných rokovaní.

 

Preto obe strany čakajú na výsledky ukrajinskej ofenzívy na frontovej línii. Aký je scenár hry pre Ukrajinu? Ukrajina 11. júla, v deň samitu, vrhne do boja všetky záložné brigády. V takejto situácii bude pre Západ veľmi ťažké rokovať s Ukrajinou. Zelenskyj povie, že naši vojaci umierajú pred ruskou hrozbou a vy vediete nezmyselné rozhovory. A potom môže Zelenskyj očakávať hysterické riešenia až po prijatie Ukrajiny do NATO. Nemecko však oficiálne vyhlásilo, že túto požiadavku nepodporí. Zdá sa, že pre Zelenského je to zatiaľ jediný optimálny plán, ktorý by mohol fungovať. A ak nebude nasledovať ofenzíva, znamená to, že AFU už nemá žiadne rezervné sily. Záložné brigády nikto nevidel a nie je známe, či ich majú. V takejto situácii je pochopiteľná Zelenského hra, hra NATO, Erdoganova hra a reči o kórejskom scenári.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov