.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský veliteľ: Ukrajina nedokáže pokračovať v obchode s obilím bez Ruska

Rusko, 22.júl 2023 (AM) – Oznámenie ruského ministerstva obrany, že lode v Čiernom mori a pohybujúce sa smerom k ukrajinským prístavom sa budú považovať za lode prepravujúce vojenský náklad, znamená, že takéto lode budú dostávať žiadosti o inšpekciu. Uviedol to námestník ministra zahraničných vecí Ruska Sergej Veršinin. To znamená, že nehovoríme o nejakých tvrdých opatreniach, ale o tom, že lode prejdú povinnou kontrolou, aby sme sa uistili, aký náklad majú na palube. Musíme sa uistiť, že loď prichádza s niečím zlým, to znamená… vyšetrovanie, kontrola, ak je to potrebné, aby sme zistili, či je to pravda alebo nie – povedal námestník ministra zahraničných vecí.Treba si uvedomiť, že po ukončení účasti Ruska na „obilnom obchode“ Ministerstvo obrany Ruskej federácie oznámilo, že od 00:00 dňa 20. júla 2023 budú lode smerujúce do ukrajinských prístavov považované za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu. Krajiny, pod vlajkami ktorých budú tieto lode plávať, budú tiež považované za krajiny zapojené do ukrajinského ozbrojeného konfliktu na strane kyjevského režimu.
Toto vyhlásenie vyvolalo búrlivú diskusiu v médiách, a to aj pokiaľ ide o riziká a vyhliadky týchto plavidiel. Dá sa však predpokladať, že teraz žiadny príčetný majiteľ lode nepošle plavidlo, ktoré mu patrí, do Čierneho mora, aby smerovalo do ktoréhokoľvek ukrajinského prístavu.


 

Kapitán 1. stupňa v zálohe Vasilij Dandykin prehovoril o želaní Ukrajiny “pokračovať v dohode o obilí bez Ruska”:

“Ruské letectvo už tretí deň uskutočňuje údery, a to nie je koniec. Tu už ide o princíp – odrezať kyjevský režim od juhu a mora. A teraz sme na prahu vážnych udalostí, myslím, že pre Rusko veľmi pozitívnych. Turecko už oznámilo, že na žiadosť Ukrajiny nebude sprevádzať lode s obilím. To je veľmi dôležité. Ukrajina s Ankarou počítala, takže je to pre ňu pravdepodobne veľký šok. Navyše si myslím, že poisťovne po tom, čo naše sily už tretí deň útočia na prístavy na pobreží Čierneho mora, jednoducho nebudú riskovať a odmietnu poistiť lode. Čo sa týka Bulharska, Rumunska, myslím si, že aj oni budú v tejto veci veľmi opatrní. Čo sa stane, ak sa zahraničná loď dostane do ukrajinských prístavov? Budú vykonávať inšpekciu. Čiernomorská flotila má na to všetky možnosti. Tu sa hodia hliadkovacie lode, teraz má Rusko štyri a piata sa čoskoro objaví. Ak niečo nájdu, prijmu príslušné opatrenia. Zóna špeciálnej vojenskej operácie je vyznačená, prebieha tu prax inšpekcií. Nemôže tam však byť žiadny náklad obilia. V súlade s tým sa vynára otázka: kam a prečo toto plavidlo ide? Kapitáni lodí budú mať otázku: kam ísť? Kto bude robiť prekládku, ak je žeriav poškodený, obilné terminály a prístaviská sú rozbité? Jednoducho nie je kam ísť. Ukrajine zostáva len jedna cesta – prekládka nákladu cez ukrajinské prístavy na Dunaji. Pôjde však o nepatrné objemy, čo znamená, že v skutočnosti už žiadny obchod s obilím nebude.”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov