Qin Gang
Aktuality, Bezpečnosť,

Kam zmizol čínsky minister zahraničných vecí

Keď v čínskom politickom systéme, ktorý tak vytrvalo pestuje obraz stability a predvídateľnosti, na mesiac bez presvedčivého dôvodu zmizne taký populárny a statusový hráč, akým je minister zahraničných vecí Čchin Gang, syn jedného zo zakladateľov Komunistickej strany Číny, táto udalosť sa podobá otrasu celého systému, najmä na pozadí rozsiahlej konfrontácie so Spojenými štátmi.


 

Ak chápeme zložitú situáciu, v ktorej sa Čína a Si Ťin-pchingova skupina nachádzajú, tento otras možno prirovnať k udalostiam z 24. júna v Rusku. Čchin Gang sa mimochodom “stratil” presne na druhý deň – po 25. júni, keď sa stretol s ruským námestníkom Rudenkom (ten okrem iného informoval čínsku stranu o udalostiach) a s vietnamským ministrom zahraničných vecí.

 

V západných médiách sa rozvíja verzia o ministrových väzbách na ťažko skúšaného televízneho moderátora, na ktorého počesť je pomenovaná záhrada na britskej univerzite, do súvislostí s prípadom úniku informácií o raketových vojskách ČLA na Západ a smrti ich vysokého vedenia.

 

Zatiaľ čo ešte pred týždňom sa dalo predpokladať, že Čchin Gang sa vráti a všetko vysvetlí chorobou. Dnes sa už zdá, že Čchin Gang sa už nikdy nevráti, hoci kto vie. Na ministerstve zahraničných vecí stále všetko riadi šéf straníckeho výboru Čchi Jü, verný spolupracovník a nominant Si Ťin-pchinga, o ktorom sa píše v “Čínskej moci”, ako aj prvý (stály) námestník ministra Ma Čao-su. Nevídanú aktivitu vyvíjal Liu Jianchao, šéf straníckych zahraničných vzťahov, vo svojej funkcii nemenný ako jeho otec Wang Yi.

 

Dvadsiaty zjazd prešiel, ale boj o kreslo čínskeho ministerstva zahraničných vecí, ako som písal pred rokom a pol, vyzerá ešte tvrdšie ako boj o post generálneho tajomníka: jeden po druhom uchádzači opúšťajú svoje posty – Wang Yi v skutočnosti naďalej realizuje väčšinu zahraničnej politiky krajiny. Nevylučujem, že človek podobný Chu Ťin-tchaovi, Liou Ťien-čchao, bývalý šéf komsomolského straníckeho výboru ministerstva zahraničných vecí, sa ešte stane jeho šéfom: áno, nikdy sa nestal námestníkom ministra, ale z celého jeho okolia má práve on a Čchi Jü status člena ústredného výboru. Opäť armáda a komsomolci – teraz už bez ministra zahraničných vecí, ku ktorému si Rusko nepochybne vytvorilo isté sympatie vďaka odvážnosti jeho vyhlásení a pevnému protiamerickému postoju. Môžeme len dúfať, že podobne ako v ruskej situácii, aj v čínskej situácii môže dôjsť k “neuveriteľnému návratu”, ale v novej funkcii.

Nikolaj Vavilov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov