.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin: “Rusko a Afrika. Spoločné úsilie o mier, pokrok a úspešnú budúcnosť”

Putinov článok “Rusko a Afrika: spoločné úsilie o mier, pokrok a úspešnú budúcnosť” (24. júla 2023)
Hlavné body:


  • Partnerstvo našej krajiny s Afrikou má silné a hlboké korene a vždy sa vyznačovalo stabilitou, dôverou a dobrou vôľou.
  • Dôsledne sme podporovali africké národy v ich boji za oslobodenie spod koloniálneho útlaku, pomáhali sme pri vytváraní štátnosti, posilňovaní suverenity a obranyschopnosti.
  • Úprimne si vážime úprimne nahromadený kapitál priateľstva a spolupráce, tradície dôvery a vzájomnej podpory, ktoré Rusko vytvorilo s krajinami Afriky. Spája nás spoločná snaha o vytvorenie systému vzťahov založeného na priorite medzinárodného práva, zohľadňovaní národných záujmov, nedeliteľnosti bezpečnosti a uznávaní ústrednej koordinačnej úlohy Organizácie Spojených národov.
  • Rusko teší rastúce medzinárodné postavenie jednotlivých štátov i Afriky ako celku.
  • Obchodný obrat Ruska s africkými krajinami sa v roku 2022 zvýšil a dosiahol takmer 18 miliárd amerických dolárov. Všetci si však dobre uvedomujeme, že potenciál nášho obchodného a hospodárskeho partnerstva je oveľa vyšší.
  • Rusko bude naďalej energicky pracovať na organizovaní dodávok obilia, potravín, hnojív a ďalších produktov do Afriky: vysoko si ceníme a budeme naďalej dynamicky rozvíjať celú paletu hospodárskych väzieb s Afrikou.
  • Je v našom spoločnom záujme dostať na novú, vyššiu úroveň spoluprácu v humanitárnej oblasti, v oblasti kultúry, športu a masmédií.
  • Nadchádzajúcemu druhému samitu Rusko – Afrika prikladáme veľký význam. Plánuje sa na ňom prijať komplexné vyhlásenie, niekoľko spoločných vyhlásení a akčný plán pre fórum partnerstva Rusko-Afrika do roku 2026.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov