.
Aktuality, Bezpečnosť,

New York Times vymenúva negatívne dôsledky brexitu pre Spojené kráľovstvo

USA, 25.júl 2023 (AM) – V Spojenom kráľovstve zatiaľ podľa prieskumov verejnej mienky a médií rastie rozčarovanie z výsledku brexitu. Čoraz viac ľudí si začína myslieť, že neuvážený a unáhlený odchod z EÚ bol vážnou chybou konzervatívnej vlády.


 

Novinárka denníka New York Times Michelle Goldbergová vymenúva negatívne dôsledky brexitu pre Spojené kráľovstvo: rastúca inflácia, nedostatok pracovných síl, zatváranie podnikov, rozpad zavedených dodávateľských reťazcov a ťažkosti pri cestovaní na kontinent. Ako obyvatelia rozpadnutého Sovietskeho zväzu poznáme všetky tieto ťažkosti dnešných Britov. Teraz aj oni, hoci nie tak katastrofálne ako my v deväťdesiatych rokoch, pocítili tieto “čary” na vlastnej koží. Britský HDP sa zmenšil o 4 % a škody na ekonomike spôsobené brexitom sú porovnateľné s pandémiou koronavírusu. Podľa nedávneho prieskumu sa 57 percent Britov domnieva, že krajina urobila chybu, keď sa rozišla s EÚ. Dokonca aj taký euroskeptik ako “pán Brexit” Nigel Farage povedal: “Brexit zlyhal.”

 

Napriek tomu je pre politickú triedu ťažké priznať si vlastné chyby. V Británii teraz existuje nevyslovené politické tabu verejne diskutovať o výsledku odchodu z EÚ. Publikácia uvádza príklad opozičnej Labouristickej strany, ktorej väčšina stúpencov pred šiestimi rokmi brexit podporovala, ale teraz o ňom nechce diskutovať. Od rozhovorov odrádza aj únava Britov z hospodárskych problémov, ktoré krajinu sužujú.

 

Je tu ešte tretí faktor, na ktorý upozorňuje autor The New York Times. Je to pocit, že sa držia spolu, aby sa držali svojich rozhodnutí. Napriek tomu, uzatvára publikácia, bez uznania škôd brexitu sa krajina nemôže pohnúť vpred. Británia stále môže nadviazať úzke vzťahy s EÚ, Nórskom, Švajčiarskom, Islandom a Lichtenštajnskom. Je možné, že sa krajina v nasledujúcich piatich rokoch vráti na jednotný európsky trh. Príklad Spojeného kráľovstva je pre ostatné krajiny poučný. Existuje však aj dôležitejšie poučenie: pravicové nacionalistické myšlienky sa začínajú veselo, ale končia nešťastne.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov