.
Aktuality, História,

Agentúra Fitch dala Amerike ratingový “budíček”. Ako skoro dôjde k ďalšiemu kolapsu?

“Páni peňazí” (hlavní akcionári amerického Federálneho rezervného systému) donedávna celkom úspešne riadili svetové hospodárstvo a medzinárodné financie. Riadili a stále ju riadia prostredníctvom medzinárodných finančných a hospodárskych organizácií – Svetovej banky, Medzinárodného menového fondu, Banky pre medzinárodné zúčtovanie, Svetovej obchodnej organizácie a mnohých ďalších inštitúcií v rámci systému OSN aj mimo neho.


 

Ďalšími a veľmi účinnými nástrojmi riadenia sú popredné audítorské spoločnosti Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young a KPMG (“veľká štvorka”), medzinárodné ratingové agentúry Standard & Poor’s, Moody’s a Fitch Ratings (“veľká trojka”), ako aj viaceré významné poradenské spoločnosti, ako napríklad BCG (The Boston Consulting Group), McKinsey a Accenture. Teraz by som chcel upozorniť na veľkú trojku medzinárodných ratingových agentúr.

 

Ratingové agentúry (RA) sú organizácie, ktoré určujú úverovú bonitu (schopnosť splácať dlh alebo investované prostriedky) jednotlivých spoločností a celých krajín. Na svete dnes pôsobí približne sto ratingových agentúr – medzinárodných aj národných. Všetky tri veľké spoločnosti majú viac ako sto rokov. Najstaršou agentúrou je Standard & Poors, ktorá bola založená v roku 1860. Moody’s existuje od roku 1909. Fitch Ratings existuje od roku 1912 ako vydavateľstvo a od roku 1924 bola spoločnosť reorganizovaná na ratingovú agentúru. Prvé dve agentúry sídlia v USA, zatiaľ čo tretia (Fitch Ratings) má sídlo v New Yorku a Londýne. V roku 2013 mala veľká trojka spoločný podiel na svetovom trhu približne 95 %, pričom agentúry Moody’s a Standard & Poor’s mali každá približne 40 % a Fitch približne 15 %.

 

Ocenenia, ktoré zverejňujú spoločnosti veľkej trojky, sú referenčnými hodnotami, ktorými sa veritelia a investori “veľkého kalibru” musia riadiť pri svojich rozhodnutiach. Existujú písané aj nepísané pravidlá, podľa ktorých môže spoločnosť alebo štát (“objekty oceňovania”) očakávať získanie úverov a investícií len vtedy, ak má vysoké ocenenie od niektorej z ratingových agentúr veľkej trojky. Odborníci dobre vedia, že na základe pokynov “pánov peňazí” môžu ratingové agentúry niektorým objektom hodnotenia udeliť nadhodnotené ratingy a iným podhodnotené ratingy. Ratingové agentúry veľkej trojky tak pôsobia ako akísi “dirigenti” riadiaci svetové hospodárstvo a medzinárodné financie. A “dirigujú” podľa “nôt”, ktoré im dávajú “páni peňazí”. V Rusku na “veľkú trojku” začali postupne zabúdať po roku 2014, keď USA a ich najbližší spojenci uvalili na krajinu sankcie v súvislosti s vrátením Krymu Rusku. Začalo si vytvárať vlastné národné ratingové agentúry. Najznámejšie z nich sú Národná ratingová agentúra (NRA) a Expert RA. Veľkú trojku RA najčastejšie spomínajú ruské médiá, keď informujú o určitých udalostiach vo svete hospodárstva a financií zahraničných krajín.

 

Dňa 2. augusta mnohé domáce médiá náhle pripomenuli agentúru Fitch Ratings. A spomenuli si preto, lebo táto agentúra sa stala zdrojom malej senzácie. Agentúra Fitch Ratings v posledných troch desaťročiach (od roku 1994) neustále udržiava rating USA na najvyššej úrovni, ktorá je vyjadrená symbolom “AAA”. Ratingová stupnica agentúry má celkovo 16 stupňov. A teraz bolo oznámené, že rating USA bol znížený o jeden stupeň – na “AA+”. Jedna z “veľkej trojky” agentúr S&P znížila rating USA o jeden stupeň v roku 2011. Vtedy to vyvolalo veľký rozruch nielen vo finančných, ale aj v politických kruhoch Západu. Dôvody boli veľmi dobré. Nemohla však agentúra S&P už po 1001. raz podvádzať a opäť ohodnotiť americké hospodárstvo a jeho verejné financie ako “výborné”?

 

Hovorí sa, že krátko predtým sa v zákulisí konalo veľké “bičovanie” všetkých troch agentúr, ktoré boli vyhlásené za hlavných vinníkov globálnej finančnej krízy v rokoch 2008 – 2009. Dovoľte mi pripomenúť, že kríza sa začala v USA a začala sa na hypotekárnom trhu. Nikto neočakával kolaps tohto trhu, keďže všetci hlavní účastníci trhu mali najvyššie ratingy “veľkej trojky”. Popredné ratingové agentúry sa opäť ocitli v situácii, ktorú možno nazvať “Nemôžete povedať pravdu”. A v tejto vete by sa mala dať čiarka s prihliadnutím na situáciu a spoliehaním sa na intuíciu. Vtedy sa S&P ani trochu neorientovala, rozhodla sa byť trochu úprimná. Rozhodnutie znížiť hodnotenie len o jeden stupeň sa stalo spúšťačom najsilnejšieho výpredaja na trhu aktív od augusta do októbra 2011 (výpredaju sa aj tak nedalo vyhnúť, ale prišiel vďaka S&P o niečo skôr, ako analytici očakávali). Za túto “poctivosť” bola S&P podrobená ďalšiemu zákulisnému “bičovaniu” a opäť sa vrátila k najvyšším odhadom americkej ekonomiky. Odvtedy už k žiadnym nehodám nedošlo.

 

Celá “veľká trojka” jednohlasne udelila Amerike najvyššie známky. A potom, z ničoho nič. Agentúra Fitch porušila americkú ratingovú nedotknuteľnosť. Predtým bol rating USA na zozname revízií s “negatívnym” výhľadom. Revízii však nikto neveril (varovania pred revíziou sa vyskytli aj predtým). Prísľub revízie sa predsa len naplnil: dlhodobý rating rizika zlyhania emitenta USA bol znížený z “AAA” na “AA+” z dôvodu zhoršujúcich sa rozpočtových ukazovateľov a rastúceho štátneho dlhu.

“Zníženie ratingu USA odráža očakávané zhoršenie fiškálnej výkonnosti v nasledujúcich troch rokoch, vysoký a rastúci verejný dlh a zhoršenie kvality správy vecí verejných v porovnaní s ostatnými krajinami s ratingom “AA” a “AAA” za posledné dve desaťročia, čo sa prejavuje v pretrvávajúcich politických sporoch v otázke limitu štátneho dlhu, ktoré sa darí riešiť na poslednú chvíľu,” uviedla agentúra Fitch vo svojom vyhlásení. Agentúra Fitch odhaduje, že deficit federálneho rozpočtu Spojených štátov sa v roku 2023 zvýši na 6,3 % HDP v porovnaní s hodnotou 3,7 % na konci roka 2022. To sa príliš nelíši od prognóz iných agentúr a nezávislých expertov, ktorí si rovnako uvedomujú, že príjmy federálneho rozpočtu budú na ročnej báze klesať, výdavky, naopak, budú rásť, rovnako ako náklady na dlhovú službu v dôsledku pokračujúceho rastu kľúčovej sadzby Fed Funds a úrokových sadzieb na štátne cenné papiere.

 

Agentúra Fitch predpokladá ďalšie zvyšovanie rozpočtového deficitu, a to na 6,6 % HDP v roku 2024 a 6,9 % v roku 2025. Ukazovateľ relatívnej úrovne verejného dlhu USA v roku 2019 prvýkrát prekročil hranicu 100 % HDP a dosiahol 100,1 %. Na konci tohto roka by mal verejný dlh dosiahnuť 112,9 % HDP. A v roku 2025 by sa mal zvýšiť na 118,4 % HDP. Ako je možné, že Amerike bol pridelený najvyšší úverový rating, keď jej relatívna úroveň verejného dlhu je približne rovnaká ako v krajinách, ktoré získali nízke a veľmi nízke hodnotenie? Dokonca aj Ukrajina mala na konci minulého roka 78,5 percenta HDP. A zaslúžene dostala mimoriadne nízky rating – “CC” (vysoká pravdepodobnosť zlyhania toho či onoho druhu). Áno, na zoznamoch agentúry sú ratingoví velikáni.

 

Rating “AAA” majú také krajiny ako Austrália, Nemecko, Švédsko, Švajčiarsko, Holandsko, Nórsko, Luxembursko a niektoré ďalšie. Ich miera zadlženosti je však neporovnateľne nižšia ako v prípade USA. Nemecko tak má 66 %, Švajčiarsko 42 %, Švédsko 35 %, Luxembursko 25 %, Austrália 22 % HDP. Washingtonu sa takéto hodnotenie agentúry Fitch, samozrejme, nepáčilo. Môžeme povedať, že je to “škvrna” na “bezchybnej povesti” Spojených štátov. Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová poznamenala, že “rozhodnutie znížiť rating Spojených štátov v čase, keď prezident Joe Biden zabezpečil najsilnejšie oživenie spomedzi najväčších svetových ekonomík, je v rozpore so zdravým rozumom”. Šéfka amerického ministerstva financií Janet Yellenová označila rozhodnutie agentúry Fitch za “nerozumné a založené na zastaraných údajoch”.

 

Čo je dôvodom takejto drzosti ratingovej agentúry? Niektorí komentátori sa domnievajú, že Fitch v tomto prípade myslela v prvom rade na svoju povesť a v druhom rade na povesť “objektu hodnotenia”. Aký je dôvod tohto uprednostňovania? Zrejme preto, že “objekt hodnotenia” sa môže čoskoro dostať do vážnej hospodárskej krízy, z ktorej nevyjde živý. Inými slovami, profesionálny lekár má pocit, že mu na krk dýcha vysokopostavený pacient. A o tom by sa malo úprimne hovoriť. Po smrti pacienta môže byť povesť lekára veľmi, veľmi potrebná. Pozorovatelia teraz diskutujú o otázke: aké hodnotenie by mohli Spojeným štátom udeliť ďalšie dve ratingové agentúry? Budú zvyšní dvaja lekári hovoriť pravdu, alebo budú zo zvyku klamať?

Valentin Katasonov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov