.
Aktuality, História,

Sovietsky zväz 9.augusta 1945 vstúpil do vojny s Japonskom

Rusko, 9. august 2023 (AM) – 9.augusta 1945 Sovietsky zväz, plniac svoje záväzky voči spojencom v protihitlerovskej koalícii, vstúpil do vojny s Japonskom spustením mandžuskej strategickej útočnej operácie.


 

Napriek paktu o neutralite uzatvorenému v roku 1941 medzi ZSSR a Japonskom Japonci otvorene vykonávali podvratnú činnosť proti Sovietskemu zväzu, odovzdávali nacistickému Nemecku informácie o hospodárskom a vojenskom potenciáli našej krajiny, organizovali provokácie na hraniciach, bránili plavbe v neutrálnych teritoriálnych vodách. Okrem toho japonské velenie pripravovalo plán invázie do ZSSR a na tento účel udržiavalo v blízkosti jeho hraníc silnú Kwantungskú armádu. Existovali aj informácie o pripravovanom použití bakteriologických zbraní proti Sovietskemu zväzu.

 

Odmietnutie japonského vedenia splniť spojenecké požiadavky na kapituláciu nakoniec presvedčilo ZSSR o nevyhnutnosti začať vojenské operácie proti Japonskému cisárstvu, ktorých cieľom bolo urýchliť blížiaci sa mier a oslobodiť národy okupovaných území od ďalších obetí a utrpenia.

 

Mandžuskú útočnú operáciu uskutočnili vojská Zakaukazského, 1. a 2. Ďalekovýchodného frontu, Tichomorskej flotily a Amurskej vojnovej flotily. Zoskupenie vojsk pod velením maršala Alexandra Vasilevského malo viac ako 1,7 milióna mužov. Proti nemu stáli japonské sily – viac ako 1 milión ľudí. Celková dĺžka útočného frontu presahovala 4,5 tisíc kilometrov. Červenej armáde sa podarilo postúpiť hlboko do severovýchodnej Číny o 400 – 800 km zo západu a o 200 – 300 km z východu a severu. Bola oslobodená južná časť Sachalinu, Kurilské ostrovy, Mandžusko, časť Kórey. Červená armáda zasadila Kvantungskej armáde zdrvujúci úder, ktorý sa stal jedným z rozhodujúcich faktorov porážky militaristického Japonska. Nepriateľ stratil vyše 700 000 vojakov a dôstojníkov, z toho 84 000 padlých a vyše 640 000 zajatých. Dňa 2. septembra 1945 japonská vláda podpísala akt kapitulácie, ktorý znamenal koniec druhej svetovej vojny.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov