.
Aktuality, História,

Andrej Fursov: Globálna superkríza prichádza presne podľa plánu

Rusko, 11. august 2023 (AM) – Zavádzanie antisociálnych opatrení mimo jadra kapsystému dlho umožňovalo kapitalistickej vrchnosti zmierňovať sociálne konflikty v jadre a spomaľovať a modifikovať triedny boj. Ako povedal Cecil Rhodes na konci devätnásteho storočia: “Buď sa stanete imperialistami, alebo budete mať občiansku vojnu.”


 

A v skutočnosti bola imperialistická fáza kapitalizmu pokusom vyhnúť sa občianskej vojne vo vlastnej spoločnosti prostredníctvom vonkajšej expanzie. Ide však o to, že imperializmus bol limitovaný veľkosťou planéty a na prelome 19. a 20. storočia sa vonkajšie zóny, prostredníctvom ktorých bolo možné uhladiť sociálne konflikty v jadre, vyčerpali a na to, aby sa zabránilo občianskej vojne, boli potrebné nie koloniálne, ale imperialistické vojny, t. j. medzi samotnými imperialistickými mocnosťami. Mimochodom, to sa zhodovalo s rozvojom druhej priemyselnej revolúcie – 1870 – 1910.

 

Druhá priemyselná revolúcia znamenala elektrinu, spaľovací motor a v každodennom živote telefón, telegraf, kino, vodovod, výťahy. Treba poznamenať, že druhá priemyselná revolúcia trvala kratšie ako prvá. Prvou priemyselnou revolúciou bol parný stroj, železnice, to bolo v rokoch 1750 – 1830. Zostupnú líniu priemyselnej ekonomickej dynamiky kapitalizmu ešte názornejšie ukazuje Tretia priemyselná revolúcia – 1970 – 2000. To je počítač plus mobilný telefón, internet a roboty, a to je všetko.

 

Postmoderna je prirodzený stav západnej civilizácie po modernite, t. j. Novoveku (približne od roku 1600 do roku 1870 – raný a stredný novovek) a moderny (1871 – 1970 – neskorý alebo vysoký novovek) – epochy búrky a nástupu progresívnej masovej industriálnej spoločnosti s komerčno-priemyselným systémom, ktorý postupne zničil organiku spoločenskej hierarchie stredoveku a postupne vytvoril globálne umelé technotronické prostredie a kult individualizmu.

 

Už pred 60 – 70 rokmi niektorí americkí spisovatelia science fiction kreslili dystópie, v ktorých sú veci takmer na jedno použitie, pretože je potrebné zabezpečiť nakladanie priemyslu s vysokou mierou zamestnanosti a spotreby, a ľudia sú k sebe absolútne tolerantní, a preto by v spoločnosti nemal byť nikto, kto by sa svojimi lepšími vlastnosťami vyvyšoval nad ostatných, pretože to vyvoláva masovú nezdravú závisť a sociálne nepokoje.

 

V porovnaní s úspechmi prvých dvoch priemyselných revolúcií vyzerá tretia priemyselná revolúcia veľmi bledo a trvala ešte menej ako druhá. Vrcholní svetoví predstavitelia navyše zámerne spomalili už aj tak slabnúci vedecko-technický rozvoj a vo vlastnom záujme ho obmedzili na jednu jedinú sféru, na informácie a komunikáciu, teda na digitálne technológie. S ich pomocou je možné fantasticky vymývať mozgy a ovládať obyvateľstvo.

 

Na konci dvadsiateho storočia sa zavádzanie aplikovanej vedy do reálnej výroby, s výnimkou vojenskej sféry, takmer úplne zastavilo, a to v dôsledku takmer úplnej kontroly finančného, t. j. nevýrobného kapitálu nad kapitálom priemyselným, takpovediac. Väčšina najnovších vynálezov posledných desaťročí je na strane voľného času a zábavy, nie výroby. Tu si spomeňme na posledné storočia Rímskej ríše, tam to bolo približne rovnaké. A miera rastu produktivity a hospodárskeho rastu počas tretej priemyselnej revolúcie je nižšia ako počas druhej priemyselnej revolúcie, je to však trend. A tu sa dostávame k paradoxnému záveru.

 

Priemyselno-technická fáza vývoja kapitalizmu od 60. rokov 20. storočia je cestou po rebríku vedúcou nadol, nie je to pokrok, ale regres. Okrem toho expanzia kapsystému, ako aj otrokárskeho systému svojho času podporovala rozvoj tohto systému na úkor deštrukcie vonkajšieho prostredia, t. j. druhého začiatku termodynamiky, zvyšovaním entropie vonkajšieho prostredia. A keď sa vonkajšie prostredie vyčerpalo, začala sa entropizácia samotného kapitalistického systému – posledná, konečná fáza, ktorej sme teraz svedkami.

 

Dobrou ilustráciou priemyselného, hospodárskeho regresu od určitého bodu vývoja kapitalizmu je priemerný rast produktivity práce od druhej priemyselnej revolúcie. Pozrime sa na to. 1891 – 1972, teda miera rastu produktivity práce je 2,33; od roku 72 do roku 96, 1,38; od roku 96 do roku 2004, 8 rokov, opäť 2 %, v dôsledku vyrabovania bývalého socialistického tábora a dočasného zníženia výdavkov Západu na vojnu a rozsiahlej distribúcie lacného čínskeho tovaru. Ale to sa rýchlo skončilo. Od roku 2004 do roku 2012 je miera rastu produktivity práce 1,33 a od roku 2012 0,4 – 0,5. Súhlasím s tými ekonómami, ktorí sa domnievajú, že už nebudú žiadne priemyselné ani vedecko-technické revolúcie. Schwabovu štvrtú priemyselnú revolúciu by sme nemali považovať za vedeckú a technologickú revolúciu.

 

Do konca 21. storočia, ak nedôjde ku globálnej katastrofe, sa svet, navyše s prihliadnutím na postupujúcu deindustrializáciu, plne vráti na asymptótu 0,2-0,4. Známy ekonóm Gordon zo Severovýchodnej univerzity v USA veľmi dobre ukázal na príklade USA, takpovediac len na prstoch, ako dôjde k návratu k tempu rastu 0,4, a dokonca 0,2. Identifikoval 6 faktorov, z ktorých každý znižuje časť hospodárskeho rastu.

 

Takže prvý faktor. Zlý demografický vývoj pracovnej sily, hoci od roku 1965 do roku 1990 vstupovali na trh práce ženy ako ďalší zdroj, ktorý sa dal využiť. Dnes je táto rezerva vyčerpaná, baby boomers, generácia, ktorá zradila Ameriku, ako sa im hovorí, vymierajú, odchádzajú do dôchodku. Z toho vyplýva pokles počtu odpracovaných hodín na obyvateľa a pokles hospodárskeho rastu o 0,2. Odpočítajte to od súčasných 1,8 a dostanete 1,6. Kvôli nízkej pôrodnosti čaká Spojené štáty v budúcnosti “veľká odplata”, povedal americký miliardár Elon Musk. Podnikateľ sa tak vyjadril k publikácii agentúry Reuters, že rezervy hlavného trustového fondu amerického systému sociálneho zabezpečenia budú vyčerpané v roku 2033, teda o rok skôr, ako sa predpokladalo v minuloročnej prognóze. “Blíži sa veľké zúčtovanie z dôvodu nízkej pôrodnosti. Japonsko je vedúcim ukazovateľom,” napísal Musk na svojom Twitteri. V roku 2022 sa v Japonsku narodilo 799 700 ľudí. Je to prvýkrát od roku 1899, keď sa takéto štatistiky začali viesť, čo pôrodnosť klesla pod hranicu 800 000.

 

Druhým faktorom je, že od 90. rokov sa v USA nezvyšuje úroveň vzdelania a krajina sa v rebríčku podielu ľudí s vysokoškolským vzdelaním prepadá čoraz nižšie. A Gordon odpočítava ďalších 0,2 %, takže teraz máme 1,4 %.

 

Tretí. Rýchly rast nerovnosti v USA od 80. rokov 20. storočia. Po kríze v roku 2008 začala rásť monštruóznym tempom. Od roku 93 do roku 2008 bol priemerný rast reálnych príjmov v USA 1,3 %, pričom u 99 % populácie bol rast 0,75 % a u 1 % 52 %. To znamená, že 99 % ľudí získalo menej ako 1 % a 1 % získalo 52 %. Od roku 2009 získalo 1 % obyvateľstva USA 93 % národného príjmu z tzv. náhradného rastu. Gordon odpočítal ďalších 0,5 % a získal 0,9 %.

 

Po štvrté. Moderné počítačové technológie a globalizácia mali na ekonomiku USA pozitívne aj negatívne účinky. Call centrá a iné služby sa presunuli do iných krajín. Odčítame ďalších 0,2 a dostaneme 0,7.

 

Po piate. “Zelená” agenda sa stáva prioritou na úkor iných odvetví hospodárskeho rastu, ďalších mínus 0,2. To je spolu 0,5. A napokon, dvojitý deficit, bežného účtu a rozpočtu, uberie 0,3. A dostaneme 0,2 % miery rastu produktivity a hospodárskeho rastu v Anglicku od roku 1300 do roku 1750.

 

Vzhľadom na to všetko Gordon predpovedá svetovú recesiu, ktorá bude trvať večne. Vieme, že nič netrvá večne, ale asymptotická ekonómia existuje už 10 000 rokov a zdá sa, že moderný svet do nej spadá. To však neznamená, že priemysel bude úplne zlikvidovaný. Znamená to však, že priemysel bude veľmi obmedzený. Skutočný priemysel bude uspokojovať potreby tých najvyšších a my ostatní budeme mať dieru v rožku. Alebo ako to Schwab “elegantne”, v úvodzovkách, vyjadril vo svojej knihe:

“Väčšinu sveta čaká patagonizácia”. Patagónia je oblasť v Argentíne, kde žijú pastieri, gaučovia a samozásobiteľské hospodárstvo. No tí, ktorí čítali román Julesa Verna “Deti kapitána Granta”, si spomenú, že hrdinovia prešli aj Patagóniu. Veľmi dobre to ukazuje, čo je Patagónia. Patagonizácia je teda podľa Schwaba údel väčšej časti sveta, teda život v predindustriálnom hospodárstve.

 

Balackij v podstate súhlasí s Gordonovým záverom. Neviem, či Balackij pozná jeho prácu, ale uvažujú takpovediac rovnakým smerom. Podľa Balackého sa svet po krátkej pauze, ktorá trvala len 250 rokov, vracia do maltuziánskej pasce. Povedal by som, že do lona asymptoty, ale na tom nezáleží. A Balackij cituje štatistiky Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, OECD, z ktorých vyplýva, že miera rastu produktivity práce, ktorá je jedným z najdôležitejších ukazovateľov výkonnosti ekonomiky, klesla v rokoch 2006 – 2017 v USA z 2,3 % na 1 % a v Spojenom kráľovstve z 2,2 % na pol percenta. Že sa tempo hospodárskeho rastu spomaľuje a že podľa Gordónových výpočtov nás v roku 2030 čaká 0,2 – 0,4 percenta.

 

A dokonca Tom Piketty napísal, že “na začiatku 21. storočia má objem nahromadeného nehnuteľného kapitálu všetky znaky nadmernej ponuky”. Z toho vyplýva pokles jeho výnosnosti. Podľa tohto ukazovateľa, ako zdôraznil Piketty, “je dnes svet na úrovni predchádzajúcich dvoch svetových vojen dvadsiateho storočia. Vlastne by som dodal, že tieto vojny boli prostriedkom zvýšenia tohto ukazovateľa. A zvýšili ho takpovediac na úroveň polovice 60. rokov 20. storočia. Čo z toho vyplýva, pokiaľ ide o sociálne a politické závery? Balackij, úplne s ním súhlasím, predpovedá začiatok novej vlny neľudskosti vyšších vrstiev voči nižším vrstvám. Faktom však je, že táto vlna sa už začala! Ďalej budeme analyzovať jej hlavné prúdy.

Andrej Fursov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov