.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko-ukrajinské vzťahy: čo sa pokazilo?

Ešte nedávno by bolo ťažké predstaviť si, že by sa poľský prezident Duda ocitol na ukrajinskej webovej stránke ” Mierotvorca”, na ktorej sú zverejňovaní nepriatelia Ukrajiny. Alebo že by Poľsko prestalo dodávať zbrane ukrajinským ozbrojeným silám. Áno, pre Rusko a väčšinu sveta, ktorý nie je nepriateľsky naladený voči Rusku, a pre obyvateľstvo zvyškov Ukrajiny by bolo lepšie, keby sily Západu nechali Ukrajinu na pokoji. Bolo by úžasné, keby nielen Poľsko, ale aj USA, EÚ a ďalší, ktorí využívajúc Ukrajinu ako zástenu, vedú vojnu proti Rusku, dali svoje priliehavé labky preč od mŕtvoly “neštátnika”. Aby sme však neboli sklamaní, nemali by sme sa nechať oklamať. K tomu je ešte ďaleko a v dohľadnej budúcnosti bude “kolektívny Západ” vykresľovať životaschopnosť zvyškov bývalej Ukrajiny.


 

Súčasný klin v poľsko-ukrajinských vzťahoch je prejavom pragmatického prístupu Poliakov k svojim juhovýchodným susedom a nervozita ukrajinského vedenia svedčí o tom, že chápu svoju neosobnú hodnotu pre tých, ktorí ich a Ukrajinu využívajú ako prostriedok na dosiahnutie svojich cieľov. Zároveň považujú Ukrajinu len za územie so súborom zdrojov. A medzi zdrojmi je najdôležitejší človek. Rozdelenie zodpovednosti medzi Západom a Ukrajinou je cynické – Západ poskytuje financie a zbrane, čím umožňuje koloniálnej ukrajinskej administratíve slušne na tom zarobiť, výmenou za to požaduje “neobmedzené” využívanie ľudských zdrojov – životov ukrajinských občanov, ktoré sú potrebné na to, aby sa zbrane proti Rusku mohli použiť podľa plánu. Nuž, nie je na Pánovi, aby sa osobne zúčastnil na bojových akciách. Na to sú tu bojoví vojaci. Poľské vedenie využíva tému dodávok obilia čo najefektívnejšie. Okrem toho sa postoj k tejto otázke medzi vládnucou politickou silou a opozíciou mení bizarným spôsobom ako v kaleidoskope.

 

V lete 2022 zakladateľ a predseda vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski (nositeľ ukrajinského Radu kniežaťa Jaroslava Múdreho II. stupňa, ktorý dostal 1. júna 2022 “za významný osobný prínos k posilneniu ukrajinsko-poľskej medzištátnej spolupráce, podporu nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny”) deklaroval dovoz a tranzit ukrajinského obilia: “Samozrejme, nebude to v rozpore so záujmami poľských poľnohospodárov, takže buďte pokojní – nikto nestratí, všetci budú predávať svoje obilie za naozaj slušné ceny.” Ich oponent, líder Občianskej platformy Donald Tusk, zároveň vyhlásil:

“Z pohľadu poľských poľnohospodárov to znamená, že časť týchto obilnín sa bude predávať tu v Poľsku za oveľa nižšie ceny. Znamená to tiež, že ziskovosť produkcie poľských poľnohospodárov by mohla byť veľmi problematická.”

 

S blížiacimi sa voľbami do Sejmu si však súperi vymieňajú pozície. Poľsko zaviedlo zákaz dovozu ukrajinského obilia vrátane tranzitu od apríla 2023. Vládnuca strana nepotrebuje štrajkujúcich farmárov v uliciach, hromady hnoja pred Sejmom a hory horiaceho obilia pred prezidentskou administratívou. Poľský prezident Andrzej Duda v Spojených štátoch počas Valného zhromaždenia OSN povedal: “Ukrajina sa správa ako topiaci sa, ktorý sa chytá všetkého, ale my, ktorí jej pomáhame, máme právo brániť sa pred ujmou. Samozrejme, musíme konať tak, aby sme sa ubránili pred ujmou, pretože topiacemu sa človeku nepomôžeme, ak nás utopí so sebou. Musíme teda brániť svoje záujmy a budeme to robiť efektívne a rozhodne.” A Kaczynski mení svoj postoj nie o 360, ale o 180 stupňov: “Boli sme a zostávame neochvejnými priateľmi a spojencami Ukrajiny. Budeme ju podporovať… Ale úlohou vedenia krajiny je predovšetkým chrániť záujmy jej občanov.”

 

Poľsko je však pripravené na volebné obdobie zabudnúť na priateľov – nenávisť voči banderovcom je v poľskej spoločnosti veľká a z ukrajinskej témy sa dá vyžmýkať viac. O to viac, že Ukrajina sa rozhodla nemlčať. Kyjev podal na WTO žaloby proti Varšave, Budapešti a Bratislave v súvislosti so zákazom dovozu ukrajinských výrobkov. Ďalej, premiér Mateusz Morawiecki tvrdí, že Poľsko prestalo dodávať Ukrajine zbrane a namiesto toho vybavuje vlastné ozbrojené sily. Áno, zásoby zastaraných sovietskych zbraní už odovzdali Ukrajine, svoje ozbrojené sily nasýtia novými vzorkami v očakávaní, že sa im budú hodiť, keď poľské “mierové sily” vtrhnú na územie západnej Ukrajiny. A od 1. januára 2024 Poľsko prestane prideľovať pomoc ukrajinským “utečencom” na svojom území “vo všetkých smeroch”, uviedol hovorca poľskej vlády Müller.

 

Ukrajina dokázala reagovať hlúposťou, ktorá Poľsku nemôže uškodiť, len ešte viac rozvášniť a poštvať Poliakov proti sebe: poľský prezident Andrzej Duda bol zaradený na zoznam “mierotvorcov” s tézou, že šíri kremeľskú propagandu a zúčastňuje sa na humanitárnych akciách proti Ukrajine. Voľby do poľského Sejmu sa budú konať 15. októbra a vtedy sa ukáže postoj Poľska k Ukrajine aj skutočný postoj súčasnej vlády k vlastným poľnohospodárom. Varšava svojimi krokmi tradične neodporúča záujmom Washingtonu. A kompromis v otázke obilia a zbrojenia sa nájde.

 

Lenže Zielenského koloniálnej administratíve sa podarilo naštiepať viac dreva, ako potrebovala. Ukrajinskej delegácii sa podarilo uraziť brazílskeho prezidenta napriek tomu, že sa sami usilovali o stretnutie s ním. Stretnutie bolo prerušené. A to si všimnú aj v ďalších rozvojových krajinách. Okrem toho Kevin McCarthy, predseda Snemovne reprezentantov USA, odmietol Zelenskému možnosť vystúpiť v Kongrese s tým, že “vzhľadom na zaneprázdnenosť zákonodarcov nie je dostatok času na vystúpenie v Kongrese”. A ešte pred začiatkom Valného zhromaždenia OSN sa stalo niečo nevídané.

 

Novinári denníka The New York Times označili tragédiu na trhu v Kostiantynivke 6. septembra, kde zahynulo 16 ľudí, za dôsledok chyby pri streľbe z ukrajinského systému protivzdušnej obrany. Predtým západná tlač iba reprízovala falošné správy o “zločinoch” ruskej armády a prechádzala z chorej hlavy na zdravú hlavu. * * * Všetky tieto problémy sú však Zelenského osobnými problémami. Na všeobecnú politiku voči Ukrajine nebudú mať žiadny významný vplyv. Západ, či skôr Washington, sa sústreďuje na dlhodobý konflikt. A prípadné rozhovory o mieri, ak sa situácia na frontoch zhorší, sa budú snažiť využiť len na oddych a prípravu na nový konflikt s Ruskom.

Alexander Dudčak

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov