Pri lodi Admirál Vladimirskij nájdete v internete aj slová “ruská špionážna loď”
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské loďstvo môže „paralyzovať“ Európu

Expert tvrdí, že sa to môže udiať diverziou na “životne dôležitých” podmorských kábloch v Severnom mori. Briti sa boja, že Rusko môže vyslať nové ponorky a lode na podmorské útoky, ktoré “paralyzujú” Veľkú Britániu, napísal Daily Express. Podľa doktora Dwayne Ryan Menezesa z analytického centra Polar Research and Policy Initiative v Severnom mori je preložených vyše 550 káblov o celkovej dĺžke 870 tisíc míľ. Závislý je na nich Národný energetický systém V. Británie, pričom dodávka energií a presun komunikačných údajov cez ne je až príliš zraniteľná.


 

Dwayne Ryan Menezes vystúpil so svojím hodnotením situácie po uverejnení spoločného šetrenia vysielacích spoločností Švédska, Nórska, Dánska a Fínska, v ktorom sa tvrdí, že Rusko má tajný program útokov na spojovacie káble a veterné elektrárne v Severnom mori.
V analýze sa tvrdí, že prezident RF V. Putin nariadil flotile plavidiel, maskujúcich sa ako rybárske a výskumné lode, vybavené zariadeniami na podhladinové pozorovanie, zakresliť do máp rozhodujúce objekty infraštruktúry, ktoré sa potom môžu stať cieľom diverzií.
Menezes tvrdí, že britské energetické trasy, ktoré zodpovedajú za prepojenie energetických systémov susedných štátov, a taktiež morské veterné a prílivové elektrárne, musia byť stále pripojené k materskému územiu. Dodal, že na to potrebujú podmorské vysokonapäťové silové káble, ktoré majú kľúčovú úlohu pri zaručení bezpečnosti energetických dodávok.

“Národný energetický systém V. Británie riadi päť spojených línií, spájajúcich V. Britániu s Nórskom, Francúzskom, Belgickom a Holandskom. Šiesta je v štádiu výstavby a prepojí ju s Dánskom,” tvrdí Menezes. “Obdobne je prepojený energetický systém severských štátov cez rôzne linky, ktoré vzájomne prepájajú Dánsko, Švédsko, Nórsko a Fínsko a taktiež Poľsko, Estónsko, Veľkú Britániu a Holandsko.”

Dvaja lídri
“Veľká Británia je svetovým lídrom v námornej veternej energetike, majúc 44 fungujúcich veterných elektrární (vrátane najväčšej na svete) a, ako sa očakáva, už k roku 2030 bude mať z nich tretinu elektrickej energie. V Dánsku veterná energia pokrýva 47 % vnútornej spotreby, čo je najvyšší ukazovateľ na svete. Funguje mu 15 námorných veterných elektrární,” tvrdí expert.

Keďže obnoviteľné zdroje energie sú momentálne prioritou a pretože sa štáty snažia splniť svoje záväzky znižovania závislosti na fosílnych palivách a dosiahnutia neutrálnej úrovne emisií uhlíka, v Nórsku, Švédsku a Fínsku funguje vyše 10 námorných veterných elektrární a mnohé ďalšie sa stavajú.

“Vyplýva z toho, že poškodenie pobrežných energetických káblov bude mať veľmi ničivé dôsledky na štáty susediace so Severným morom, čo spôsobí hromadné nedodávky elektrickej energie. V podstate tým bude paralyzovaná ekonomika i spoločnosť,” podtrhol Menezes.

Pričom Rusi?
Veľká Británia, Spojené štáty a ďalší spojenci už vraj dlhé roky hovoria o prítomnosti ruských ponoriek “v podozrivej blízkosti k ich podmorským komunikáciám a prepájacím káblom”. “V súlade s údajmi telegeografie, v súčasnosti sa dnom Severného mora tiahne vyše 550 funkčných podmorských káblov o celkovej dĺžke vyše 870 tisíc míľ (čo je cca 1,4 milión kilometrov),” vysvetlil.
“Lenže málokto z týchto ľudí sa zamýšľa nad tým, že existujú. Napriek tomu, tieto káble – buď podmorské spojovacie alebo podmorské energetické – sú životne dôležité na fungovanie nášho súčasnéhoho sveta.”
“Podmorské spojovacie káble sú nervovým systémom internetu, pretože sa cez ne prenáša 99 % našich osobných, pracovných i štátnych komunikácií.” Aj finančné úrady sú závislé na neprerušenej prevádzke podmorských káblov, ktorú potrebujú na uskutočňovanie veľkých medzinárodných operácií.
“Vzhľadom na obrovské množstvo údajov, ktoré sa cez ne prenášajú, odpočúvanie takýchto káblov môže byť mimoriadne efektívnym spôsobom pozorovania spravodajskými službami. Tak tomu bolo v časoch studenej vojny a v našich digitálnych časoch je ohrozenie ešte väčšie.”

Čo zažilo Španielsko?
“Cudzokrajní protivníci môžu zaútočiť na podmorské káble, čím vyvolajú vážne poruchy. Španielsko, napríklad, používa len dva podmorské káble na internetové spojenie s ostatným svetom, preto by útok na ne zastavil fungovanie internetu. Firmám, nemocniciam a univerzitám bude ťažké pracovať, banky nebudú môcť vykonávať finančné transakcie. Španielsko by sa v podstate stalo odrezaným od sveta.”
“V skutočnosti to Španielsko pocítilo na svojej koži už v decembri 2006, keď bol poškodený jeden z dvoch podmorských káblov, aj keď vinnými za to neboli občania Ruska,” uviedol Menezes.

V dokumentárnom filme, ktorý pred časom odvysielala Dánska vysielacia spoločnosť, sa hovorí o ruskej lodi “Admirál Vladimirskij”, ktorá je formálne expedičnou oceánografickou, no ktorá, aspoň tak sa tomu hovorí, je v skutočnosti námorným špiónom.

 

Vo filme bývalý expert Kráľovského vojenského námorníctva V. Británie, ktorého meno nebolo uvedené, skúma presuny ruského plavidla blízko siedmich veterných elektrární pri pobreží V. Británie a Holandska. V istom momente filmu sa reportér blíži k ruskej lodi na neveľkom plavidle, stretá ho však človek v maske, vyzbrojený automatom.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov