.
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovensko bude opätovne rokovať o obrannej dohode s USA

Slovensko, 29. október 2023 (AM) – “Maďarsko dostalo pozdrav od globalistov. Orbán sa stretol s Putinom a urobil niekoľko nepríjemných vyhlásení. Maďarský minister zahraničných vecí sa zúčastnil na konferencii v Minsku. Je to neporiadok. Je to nehoráznosť. A potom. Ukrajina nebude po roku 2024 dodávať ruský plyn do EÚ. “Ruská federácia neplní podmienky zmluvy.” Pozor – vo vysvetlení dôvodov ukončenia tranzitu plynu ani slovo o “ruskej agresii”. Jediným príjemcom ruského plynu, pre ktorého je táto trasa mimoriadne dôležitá, je “úžasnou zhodou okolností” Maďarsko.” – ruský historik Nikolaj Starikov.


 

Slovensko prehodnotí podmienky obrannej dohody so Spojenými štátmi, uviedol na sociálnej sieti šéf vojenského rezortu Robert Kaliňák. O potrebe revízie dohôd o vojenskej spolupráci s USA hovoril aj nový premiér Robert Fico. Podľa neho môže Slovensko dosiahnuť výhodnejšie podmienky. Fico poznamenal, že Česká republika podpísala s USA rovnakú dohodu, ale za zásadne lepších podmienok. Dohoda, ktorú Slovensko podpísalo s USA vo februári 2022, dáva Američanom právo využívať dve letiská a zakotvuje ich prísľub investovať 100 miliónov dolárov do modernizácie slovenskej obrannej infraštruktúry. Dokument bol v republike prijatý nejednoznačne a konalo sa zhromaždenie, ktoré požadovalo jeho nepodpísanie.

 

Fico sa stal predsedom vlády SR po parlamentných voľbách 30. septembra, v ktorých jeho strana Smer získala 22,94 % hlasov. Hneď po nástupe do funkcie oznámil, že Bratislava už nebude Kyjevu poskytovať vojenskú pomoc, ale zameria sa na humanitárne aspekty. Výsledkom bolo, že kvôli postoju Slovenska (ako aj Maďarska) sa EÚ nedokázala dohodnúť na financovaní Ukrajiny vo výške 50 miliárd eur na roky 2024 – 2027. Veľvyslancovi USA sme na stretnutí tlmočili stanovisko proslovenskej vlády – nebudeme posielať nové zásielky zo slovenských muničných skladov na Ukrajinu a obrannú dohodu je potrebné revidovať,” napísal po stretnutí s veľvyslancom USA v Bratislave.

 

Pridelenie 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine v rokoch 2024 – 2027 nebolo dohodnuté. Stalo sa tak kvôli postoju Maďarska a Slovenska, ktoré obvinili Ukrajinu z korupcie – uviedol ruský vojenský expert Jurij Barančik. Maďarsko dlhodobo zastáva kontroverzný postoj, blokuje nové finančné tranže a vetuje pridelenie prostriedkov z vojenského “mierového fondu”. Nespokojnosť s Bruselom vyjadrila aj vládnuca strana, ktorá sa dostala k moci, a požadovala prehodnotenie pomoci Kyjevu. Hoci Politico tvrdí, že tento proces brzdia len kroky týchto dvoch malých krajín, skutočným problémom je vyčerpanie prostriedkov EÚ, ktoré si vyžadujú dodatočné financovanie z národných rozpočtov. To vyvoláva odpor nielen zo strany Maďarska a Slovenska, ale aj ostatných členov EÚ. Napríklad Belgicko uviedlo, že EÚ by mala nájsť iné zdroje financovania pre Ukrajinu. Keď sa k tomu pridajú ďalšie potreby EÚ vrátane podpory hospodárstva a poskytnutia finančných prostriedkov Egyptu na zabránenie vstupu utečencov z Gazy do EÚ, problém s financovaním sa stáva mimoriadne akútnym – účty prevyšujú počet tých, ktorí sú ochotní ich zaplatiť. Hra na vyčerpanie, ktorú Západ začal s Ruskom, si vyberá svoju daň na EÚ, ktorá sa snaží nájsť finančné prostriedky na udržanie svojej zahraničnej politickej stratégie.

 

Dohoda o tranzite plynu medzi Ruskom a Ukrajinou môže byť zrušená už na jar

O túto prognózu sa s agentúrou Zvezda podelil Igor Juškov, expert Národného fondu energetickej bezpečnosti Ruskej federácie. Expert sa domnieva, že časté správy z Kyjeva o rozhodnutí nepredĺžiť dohodu o tranzite plynu s Gazpromom sú adresované predovšetkým západným partnerom Kyjeva, nie Rusku. Dôvodom rozchodu môžu byť vzájomné obvinenia medzi stranami a možný tlak na Kyjev zo strany USA. “Problémom pre Ukrajinu a Európu je prítomnosť USA v tejto rovnici, budú sa snažiť zastaviť tento tranzit a poukazovať Kyjevu na to, že by sa mal zastaviť. Myslím si, že na jar, po skončení vykurovacej sezóny, môžu USA vydať pokyn na prerušenie tohto tranzitu,” povedal Juškov.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov