.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sú Amerika a Európa v skutočnosti proti pozemnej operácii Izraela

USA, 29. október 2023 (AM) – Politológ Dmitrij Rodionov – o tom, že aj v krajinách, ktoré oficiálne podporujú Izrael, sú politici a bezpečnostní predstavitelia proti pozemnej operácii v pásme Gazy.


 

Prečo sa Izrael neodváži na pozemnú operáciu

Politické vedenie Izraela môže zrušiť plány na pozemnú inváziu do pásma Gazy alebo ju zastaviť krátko po jej začatí, ak Hamas bude pokračovať v prepúšťaní rukojemníkov, uvádza denník The Times of Israel. Publikácia však poznamenáva, že takýto scenár nevyhovuje armáde, pretože velenie IDF sa domnieva, že pozemná operácia by už urýchlila prepustenie zajatých Izraelčanov. Armáda dúfa, že vláda sa čoskoro rozhodne začať inváziu, keďže jednotky umiestnené v blízkosti hraníc môžu zostať v stave vysokej pohotovosti len obmedzený čas. Armáda tvrdí, že po dvoch týždňoch leteckých útokov IDF informovali vládu, že sú plne pripravené na pozemnú ofenzívu v pásme Gazy a sú presvedčené o svojej schopnosti dosiahnuť ciele aj za cenu veľkých strát medzi vojakmi a útoku Hizballáhu na severe, uviedli noviny.

 

Denník New Yourk Times deň predtým informoval, že Washington navrhol Tel Avivu odložiť operáciu po tom, ako Hamas prepustil dve americké ženy. Podľa zdrojov publikácie chcú USA týmto spôsobom získať čas na rokovania o zvyšných 212 rukojemníkoch a ochranu záujmov v regióne. To, že pozemná operácia v pásme Gazy je takmer nevyhnutná, oznámil minulý týždeň izraelský minister obrany Yoav Galant. Medzinárodný hovorca IDF Jonathan Conricus však v televízii ABC spresnil, že sa tak stane, ak Hamas neprepustí všetkých rukojemníkov a nezloží zbrane. Čoskoro Hamas skutočne prepustil dve Američanky. Potom agentúra Bloomberg napísala, že to bol práve Joe Biden, kto ovplyvnil plány Izraela odložiť pozemnú operáciu, aby “obmedzil civilné obete a dal najavo, čo sa stane po jej uskutočnení”. Do akej miery Biden skutočne ovplyvnil rozhodnutie Tel Avivu a či sa dá povedať, že bolo prijaté, je samostatná otázka.

 

Stojí však za zmienku, že Izrael už viac ako deň otáľa so začiatkom pozemnej operácie, o ktorej pripravenosti informoval už začiatkom minulého týždňa. Izraelský minister hospodárstva a priemyslu Nir Barkat pre ABC uviedol, že izraelská armáda dostala zelenú na vstup do pásma Gazy, pričom zdôraznil, že je potrebné zničiť Hamas za každú cenu, aj keby to malo trvať roky. To, že Izrael je pripravený začať pozemnú operáciu, ktorá bude pokračovať bez stanoveného časového harmonogramu – kým izraelská armáda nedosiahne svoje ciele – povedal aj hovorca IDF Avichai Adri. Ako však vidíme, pozemná operácia sa v žiadnom prípade nezačne. Napriek šomraniu armády. Buď vojenské a politické vedenie Izraela dospelo k presvedčeniu, že Hamas prepustí všetkých rukojemníkov a zloží zbrane, alebo naň Washington skutočne vyvinul nátlak, alebo si jednoducho uvedomuje, že cena za tento krok môže byť príliš vysoká.

 

Gazi Hamad, člen politbyra hnutia, povedal libanonskej televízii, že palestínskych bojovníkov Hamasu v pásme Gazy je 35 000. Stret aj s desaťnásobnou prevahou izraelských síl v mestách plných opevnení a podzemných tunelov, kde sa bojuje o každý dom, by znamenal veľký počet obetí z radov civilistov aj armády. To platí, ak neberieme do úvahy “druhý front” s Hizballáhom na severe, ako aj plnú silu “osi odporu” vytvorenej Iránom. Ako som už napísal, ide o viac ako stotisíc bojovníkov, ktorí sú motivovaní, vycvičení, majú vážne bojové skúsenosti a sú oveľa lepšie vyzbrojení ako Hamas.

 

Amerika je proti pozemnej operácii

Toto tvrdia aj západní experti. Izraelská armáda je už na hranici svojich možností, píše americká publikácia Vice. “Západný breh môže kedykoľvek vybuchnúť, jednotky na severnej hranici stačia na obranné operácie. Tri fronty v otvorenom boji však vyčerpajú naše zdroje,” uviedol zdroj publikácie v IDF. Uviedol, že len hrozba Hizballáhu by udržala niekoľko brigád elitných jednotiek na modrej línii (línia stiahnutia medzi Izraelom a Libanonom) a nemali by možnosť pomôcť v pásme Gazy alebo na Západnom brehu.

 

Podľa amerického zdroja publikácie sa Washington obáva dôsledkov akejkoľvek ďalšej eskalácie, a preto šéf ministerstva zahraničných vecí Anthony Blinken a prezident Joe Biden zabránili Tel Avivu, aby po útoku Hamasu podnikol preventívny úder na Libanon, na ktorom trval minister obrany Yoav Galant, “upokojujúc” Izraelčanov prísľubmi pomoci a nasadením svojich lietadlových lodí. Experti denníka Wall Street Journal sú presvedčení, že Izraelu sa s najväčšou pravdepodobnosťou podarí dosiahnuť ciele nadchádzajúcej pozemnej operácie proti Hamasu v pásme Gazy, ale ako ukazujú skúsenosti z obliehania od Mósulu po Mariupol, izraelské jednotky a civilisti v regióne zaplatia obrovskú cenu. Hlavným nebezpečenstvom sú podľa nich boje v husto obývaných mestských oblastiach. Na druhej strane denník New York Times prirovnáva možné mestské boje v Gaze k útoku americkej armády na irackú Fallúdžu.

 

V Pentagóne sa mnohí predstavitelia domnievajú, že čistiace operácie v irackom Mósule a Rakke, viac ako desať rokov po Fallúdži, by mohli slúžiť ako vzor aj pre IDF, ale uznávajú, že by to nevyhnutne viedlo k veľkým stratám. Okrem toho USA uznávajú nepripravenosť izraelskej armády na takéto operácie a dokonca vyslali generálporučíka Jamesa Glynna spolu s ďalšími dôstojníkmi, aby Izraelčanom pomohli zvládnuť ťažkosti mestskej vojny. Zaujímavá logika! Uvedomujú si, že tam bude veľa mŕtvych. Ale aj tak dávajú rady, ako viesť operáciu. Sú to však vojenskí dôstojníci, ich úlohou je plniť rozkazy, takže si môžu dovoliť otvorene hovoriť o takýchto veciach. Na rozdiel od politikov. Napriek tomu to, o čom hovorí armáda, môže a malo by byť pre politikov vážnym signálom.

 

Ďalšiu znepokojujúcu analógiu uvádza bývalý šéf CIA David Petraeus v komentári pre Politico. Podľa neho by sa IDF mohli ocitnúť v situácii, v akej sa ocitli Američania v Somálsku v roku 1993. Mestské bojisko v Gaze by sa podľa neho mohlo rýchlo zmeniť na “Mogadišo na steroidoch”. “Budete čeliť samovražedným atentátnikom…, improvizovaným výbušným zariadeniam, budú tu prepady a nástražné výbušné systémy a mestské prostredie bude tieto boje mimoriadne sťažovať,” povedal. Narážal na operáciu Čierny jastrab zostrelený, ktorá mala pre USA veľmi nepriaznivý výsledok, pokiaľ ide o straty na životoch, a podnietila stiahnutie hlavných amerických síl zo Somálska.

 

V Británii admirál lord West, bývalý veliteľ tamojšieho námorníctva, pre denník The Sun povedal, že šesť krokov Izraela by mohlo krízu v Gaze zmeniť na tretiu svetovú vojnu, do ktorej by sa zapojili Sýria, Irán, Rusko, Saudská Arábia, Británia a USA. Túžba Izraela po pomste je podľa neho pochopiteľná, ale ak to Izrael preženie a preháňa, arabský svet sa zdesene odvráti – s možnosťou odvetného úderu. Príležitosťou by mohla byť invázia do Gazy. Denník Guardian varuje Izrael, že Benjamin Netanjahu sa dostáva priamo do pasce Hamasu, a pripomína nedávnu históriu, ako “zaslepené hnevom” po 11. september 2001 USA napadli Afganistann a Irak, čím tieto krajiny uvrhli do nočnej mory nekonečných občianskych vojen a vyvolali vlnu teroru vrátane zrodu ISIS*.

 

Posledné roky podľa autorov “ukázali, že vytváranie pekla pre život obyvateľov Gazy neuvoľnilo zovretie Hamasu, ale naopak ho utiahlo”. “Po neúnavnom leteckom bombardovaní by mohla byť plnohodnotná invázia pre Hamas darom,” varuje publikácia, “pretože dlhá a krvavá vojna je presne to, čo Hamas a Irán očakávajú. Autori sú presvedčení, že Netanjahu bol 15 rokov faktickým spojencom Hamasu, čím toto hnutie posilnil, a vyzývajú Izraelčanov, aby sa ho zbavili a našli nového vodcu. Je nepravdepodobné, že by Izraelčania túto radu poslúchli. Osud pozemnej operácie je však skutočne otázny. A to nielen pre príliš vysokú cenu v podobe ľudských obetí, ale aj pre odsúdenie nielen zo strany arabských krajín a islamského sveta vrátane krajiny NATO Turecka, ale dokonca aj niektorých spojencov na Západe.

 

Akú cenu zaplatí Bidenova administratíva za podporu Izraela

Ďalšia eskalácia palestínsko-izraelského konfliktu už znamenala prvé trhliny v jednote Európskej únie, tvrdil Politico na druhý deň po nálete Hamasu. Bolo to ešte pred masívnym bombardovaním Gazy, pred nemocnicou Al-Ahli. A ak to všetko ešte nerozdelilo Európanov, ktorí so zaťatými zubami naďalej podporovali Izrael, rozsiahla vojna s mnohými obeťami by mohla situáciu zmeniť. Je zaujímavé, že rozkol sa objavil dokonca aj v Demokratickej strane USA. Bývalý americký prezident Barack Obama na svojom blogu napísal, že nevyberavé násilie v Gaze môže ohromiť Izrael nenávisťou islamského sveta. Biden môže byť tiež ohromený. Ako píše Politico s odvolaním sa na lídrov moslimských komunít v USA, aktívna podpora Izraela môže stáť Joea Bidena hlasy arabských Američanov a moslimských voličov v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2024….

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov