.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskyj verzus Zalužnyj

Ukrajina, 27. novembra 2023 (AM) – Konflikt medzi Zelenským a Zalužným nie je dôsledkom ich ambícií, ale prejavom rozdielnych politických cieľov. Navyše ani prvý, ani druhý nemajú za svoj skutočný cieľ víťazstvo Ukrajiny vo vojne s Ruskom. Vo vyhláseniach – áno, ale v skutočnosti – nie. Konflikt cieľov vytvára konflikt osobností. Zelenskyj bojuje o politické prežitie, kým Zalužnyj bojuje o zachovanie OSU ako svojho osobného politického zdroja.


 

Je zaujímavé, že pre Zelenského OSU nie je politickým zdrojom. Zelenského politickým zdrojom sú jeho vzťahy s Britániou a Spojenými štátmi. Práve v záujme zachovania tohto zdroja Zelenskyj stanovuje úlohy pre Zalužného. A tieto úlohy sú v rozpore s úlohami Zalužného, ktorého zdrojom je podpora personálu OSU. To znamená, že Zelenskyj obetuje záujmy OSU za podporu Západu. Preto tie masové útoky a iracionálna krutosť Zelenského príkazov. Je to vojenská iracionalita – z hľadiska cieľov Zalužného ako vrchného veliteľa OSU. Ale je to politická racionalita – z hľadiska Zelenského ako prezidenta Ukrajiny.

 

Inými slovami, konštatujeme, že na Ukrajine vo vojne s Ruskom sa kritériá racionality prezidenta a hlavného veliteľa OSU nezhodujú. Ba čo viac, sú v rozpore. A žiadny kompromis tu nie je možný. Navyše je vír konfliktu odsúdený na ďalšie rozširovanie. Ukrajina totiž nemá vlastný vojensko-priemyselný komplex, ani vlastný plnohodnotný priemysel. Zalužnyj bojuje s tým, čo mu Zelenskyj dá. Preto má Zalužnyj záujem šetriť zdroje, materiálne aj ľudské. Je to pre neho kritérium efektívnosti ako vrchného veliteľa a prežitia ako politika. A Zelenskyj dáva Zalužnému to, čo Zelenskyj dostáva od Západu. A preto je pre Zelenského kritériom efektívnosti prispôsobiť sa problémom západných sponzorov, ktorých kritériom efektívnosti nie je úspora zdrojov Zelenského, ale čo najrýchlejší obraz jeho víťazstva.

 

Inými slovami, Zelenskyj pracuje na zachovaní zásobovania, a preto je pripravený vrhnúť všetky zdroje Zalužného na samovražedné útoky v záujme mediálneho obrazu, ktorý je pre sponzorov potrebný na ich znovuzvolenie. To je podmienka súčasného prežitia Zelenského. A Zalužnyj hádže zdroje zbytočne, a preto stráca podporu v OSU. Bidenove problémy ho nezaujímajú, chce, aby zajtra nebol generálom bez armády. A vadí mu, že Zelenskyj, aby sa zapáčil Bidenovi a Británii, imituje silu bez ohľadu na reálny pomer síl na fronte. Priemernosť vojny je pre Zelenského dôležitejšia ako jej realita, kým Zalužnyj je pravý opak. To všetko preto, lebo Zelenskyj a Zalužnyj sa udržiavajú pri živote z rôznych zdrojov. Pre Zelenského je dôležitejšie, aby sa objavil, a pre Zalužného, aby bol. A Zalužnyj nechce byť Zelenského obetným baránkom a Zelenskyj sa naňho za to hnevá.

 

K tomuto konfliktu hodnôt pridajme konflikt sponzorov. Zelenskyj je agentom MI6 a Zalužný je agentom Pentagónu. Na Ukrajine sa skutočné ciele Británie a Spojených štátov nezhodujú. Hlavným cieľom Británie nie je rozdrviť Rusko, ale oslabiť USA tým, že ich zatiahne do vnútorných sporov. Na tento účel potrebuje Británia Zelenského čo najviac zradikalizovať. A čo najdlhšie preniesť všetky náklady tejto vojny na USA. Hlavným cieľom USA je zachrániť radového Bidena a Demokratickú stranu, ktorá za ním stojí. Na to nepotrebujú radikálneho Zelenského. A Zalužnyj, ktorý je schopný poslúchať na 100 %, je celkom vhodný. Ak príde rozkaz ísť na prímerie, aby sa zachránila Demokratická strana, Zalužný pôjde. Ale Zelenskyj – alebo skôr Británia – môže pokaziť slávnostnú večeru.

 

Máme dvoch v jednom: USA proti Británii a Zalužného proti Zelenskému. Sponzori aj marionety nemajú rovnaké hlavné ciele pre vojnu s Ruskom na Ukrajine. Dokáže to Rusko využiť? Môže a malo by. Otázkou je, ktoré vplyvové skupiny v Rusku budú schopné kontrolovať zahraničnú politiku. Z Abramovičových a Jumaševových ciest vidíme, že bez preháňania prebieha vojna medzi Putinovými a Jeľcinovými. Jeľcinovci majú podporu Západu, zatiaľ čo Putinovci majú silnú podporu Ruska. Ak Putin porazí Rodinu, do konfliktu vstúpia Veľká Británia a USA podľa scenára podmienok prímeria. A predovšetkým na kandidatúre prezidenta zvyškov Ukrajiny. Pre Rusko je to najlepší scenár. Je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa uskutočnil.

Jurij Barančík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov