.
Aktuality, História,

Bojisko 21. storočia. Pentagón predstavil svoju stratégiu informačnej vojny

USA, 28. novembra 2023 (AM) – “Stratégia Pentagónu pre operácie v informačnom prostredí” načrtáva prístupy, ktorými sa bude americká armáda riadiť pri vedení psychologickej vojny. Stratégia navrhuje, aby sa do jej realizácie zapojilo široké spektrum organizácií – od miestnych samospráv a priemyslu až po mimovládne organizácie a výskumné centrá na univerzitách pridružených k ministerstvu obrany (UARC). Pentagón sa bude opierať o všetky zúčastnené subjekty.


 

Robí sa to s cieľom dosiahnuť úzku koordináciu medzi bezpečnostnými, spravodajskými a civilnými organizáciami v boji proti údajným “ruským a čínskym dezinformáciám”. Stratégia v skutočnosti predpokladá vytvorenie mechanizmu, ktorý bude schopný vyriešiť naliehavú úlohu centralizovaného riadenia všetkých nástrojov informačnej vojny. Osobitné miesto v tomto programe sa venuje posilneniu boja proti Rusku. “Rusko,” píše sa v nej, “sa považuje za vážnu hrozbu, pretože využíva spravodajské služby, proxy a širokú škálu vplyvových nástrojov na rozdeľovanie západných aliancií a upevňovanie svojho vplyvu vo svete. Rusko sa tiež snaží podkopať medzinárodné postavenie USA, zasiať rozpory doma a ovplyvniť amerických voličov a rozhodovanie.”

 

Podľa vojenského časopisu Defence News, ktorý komentuje tento dokument Pentagónu, americká armáda v súčasnosti “nemá schopnosť rýchlo nasadiť personál, ktorý by dokázal bojovať proti zlomyseľným aktérom, ktorí sa snažia formovať verejnú mienku, a musí konať teraz, aby vytvorila takéto ‘informačné sily'”, uvádza sa v nedávno odhalenej stratégii Pentagónu. Ovládnutie informačného ekosystému, od dialógov na sociálnych sieťach až po vládnu propagandu, je čoraz dôležitejšie, keďže sa šíria dezinformácie a svetové mocnosti vrátane Číny a Ruska sa pokúšajú ovplyvňovať zahraničnú politiku na diaľku.” Podľa zverejnenej stratégie Pentagón považuje nové technológie za kľúčové pri vedení vplyvových kampaní aj pri boji proti nim. Umelá inteligencia schopná napodobňovať ľudské správanie uľahčí zasielanie spamu, pokusy o phishing a vydávanie sa za ľudí, zatiaľ čo automatizácia by mohla zaplavovať Facebook* alebo X*, predtým Twitter*, zavádzajúcimi a provokatívnymi správami.

 

“Ako je zrejmé z tejto stratégie, naša schopnosť získať a udržať si informačnú výhodu v čase a na mieste, ktoré si sami zvolíme, je rozhodujúca pre úspešné operácie v informačnom priestore,” napísal v úvode dokumentu Pentagónu minister obrany Lloyd Austin. “Nemýľte sa: americkí konkurenti a nepriatelia sa v informačnom prostredí pohybujú rýchlo a dúfajú, že sa im podarí kompenzovať naše trvalé strategické výhody inde,” uviedol minister. ”

 

Je to dôležitý faktor, pretože sa snažíme získať informačnú a rozhodovaciu výhodu,” povedal minulý týždeň na podujatí Mitchellovho inštitútu generálporučík Kevin Kennedy, veliteľ 16. leteckej armády, ktorá sa špecializuje na informačnú vojnu. – “Využívame sily vo všetkých oblastiach, aby sme sa uistili, že sme pripravení prevziať iniciatívu v informačnej oblasti a využiť naše schopnosti informačnej vojny na víťazstvo v konflikte a vytvorenie podmienok pre mier po konflikte, keď budeme postupovať ďalej.

 

Ako je dobre známe, USA a Západ v skutočnosti vedú informačnú vojnu proti Rusku už dlho. Pravdepodobne od čias, keď sa Napoleon na čele svojej dobytej Európy vydal na dobyvačné ťaženie proti Rusku. Vtedy sa v brašniach vojakov francúzskej armády nachádzalo propagandistické dielo markíza Astolfa de Custine “Cesta do Ruska”, v ktorom krajinu označil za zlo, ohrozujúce celosvetový despotizmus. Napoleon osobne nariadil vytlačiť túto hanlivú knihu v masovom náklade, aby sa použila na nepriateľskú propagandu proti Ruskému impériu. Podobne postupovali aj Nemci a Rakúšania počas prvej svetovej vojny, keď nad zákopmi ruských vojakov rozhádzali letáky s karikatúrami cára, na ktorých bol zobrazený, ako pije vodku s Rasputinom.

 

Hitlerov pobočník Joseph Goebbels sa považuje za zakladateľa špeciálnych psychologických a propagandistickýchh operácií nevídaného rozsahu. Už v tridsiatych rokoch minulého storočia sformuloval základné postuláty vojenskej a politickej propagandy. Tu sú tie hlavné:

1. “Zbrane a bajonety nie sú ničím, ak nemáte srdcia národa.”

2. Ovládnutie más je jediným cieľom propagandy.

3. Sme povinní hovoriť jazykom zrozumiteľným ľudu, a to dokonca rôznymi jazykmi – jedným pre hlavné mesto, iným pre provincie, jedným pre robotníkov, iným pre zamestnancov.

4. Na ovládnutie más sú dobré akékoľvek prostriedky, hlavné je, aby propaganda bola účinná.

5. Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou. Nedosiahneme pravdu, ale účinok pravdy;

6. Čím je lož obludnejšia, tým ochotnejšie sa jej verí a tým rýchlejšie sa šíri;

7. Aby dav nemal pochybnosti, “správy” by mali byť primitívne, bez detailov, na úrovni jednoslovného hesla, Najväčším nepriateľom propagandy je intelektualizmus;

8. Propaganda by mala pôsobiť viac na city ako na rozum, a preto by mala byť jasná, chytľavá atď.

 

Hoci USA svojho času bojovali proti Hitlerovi spolu so ZSSR a Goebbelsova propaganda Nemecku nepomohla, v boji proti Rusku si osvojili presne tie isté metódy ako nacisti a stali sa ich vernými žiakmi, ktorí vo veľkej miere používajú lži, ohováranie a najodpornejšie provokácie. V roku 1956 Pentagon vytvoril Úrad pre špeciálne metódy vedenia vojny. Jeho šéf, generál Troxel, povedal:

“Špeciálne metódy vedenia vojny sú kombináciou techník, ‘foriem a metód psychologickej vojny s inými prostriedkami, ktorých cieľom je podkopať nepriateľa zvnútra. Rozširujú bojisko a z dočasného taktického prostriedku s obmedzeným účinkom sa menia na silnú strategickú zbraň s veľkými možnosťami.”

 

Boli to práve USA, ktoré ako prvé začali aktívne využívať technologický pokrok na účely vojenskej propagandy. Počas vojny vo Vietname začali Američania zbierať, spracovávať a zhromažďovať informácie na účely psychologickej vojny pomocou počítačov. V záujme psychologických operácií sa dokonca pokúsili vytvoriť jednotný informačný systém (PAMIS). Pritom sa pokúšali ovplyvniť podvedomie nielen armády, ale aj obyvateľstva. Nad oblasťami obsadenými partizánmi Vietkongu pravidelne prelietavali americké lietadlá s reproduktormi, ktoré vysielali výkriky orla. V pozadí týchto výkrikov sa vysielal detský plač a detské žiadosti vo vietnamčine, aby sa otec vrátil domov a prestal bojovať. Zaznievali aj vyhlásenia, že pred orlom (symbolom amerických špeciálnych jednotiek) sa nedá skryť a že keď všetko vidí z oblohy, určite zničí svojho nepriateľa. V dôsledku toho, keď sa nad vojakmi Vietkongu rozozvučal orlí krik, vyvolal v nich paniku a vyprovokoval ich ku kapitulácii. Napriek porážke USA vo Vietname treba poznamenať, že ich psychologické operácie neboli márne. V priebehu rokov vojny prebehlo k nepriateľovi približne 250 000 Vietnamcov.

 

Počas vojny v Iraku bolo okrem bežných orgánov pre psychologické operácie zriadených približne 40 novinárskych tlačových kancelárií v rámci vojenskej veliteľskej štruktúry. Za výber a spracovanie informačných materiálov, ktoré velenie považovalo za vhodné na zverejnenie pre novinyárov, bol zodpovedný špeciálny dôstojník pre styk s verejnosťou. Títo dôstojníci poskytovali televíznym staniciam špeciálne nakrútené klipy, ktoré vykresľovali prípravy koaličných síl na boj v správnom svetle. Od novinárov akreditovaných pri vojenskom velení sa vyžadovalo podpísanie záväzkov, že budú dodržiavať pravidlá šírenia a obsahu.

 

V júni 2010 sa na základe smernice ministra obrany USA premenovali psychologické operácie (PSYOP) na operácie vojenskej informačnej podpory (MISO). Rok predtým, v roku 2009, Spojené štáty vytvorili Kybernetické velenie, samostatnú štruktúru na vedenie útočných operácií na internete, kde sú subjektmi vplyvu vlády, korporácie, umelá inteligencia a občianska spoločnosť (t. j. používatelia, ktorí vytvárajú a šíria obsah). Podľa viceadmirála Kellyho Eschbacha, veliteľa amerických námorných síl pre informačnú vojnu, prebiehajú dialógy a hľadajú sa osvedčené postupy s Austráliou, Kanadou, Novým Zélandom, Spojeným kráľovstvom a ďalšími krajinami vrátane Japonska.

 

“Chcem povedať, že máme najmenej tucet krajín, ktoré buď vytvárajú programy informačnej vojny, alebo majú záujem o ďalšie partnerstvá v oblasti informačnej vojny,” povedal na konferencii West 2023 v San Diegu. Prečo Pentagón potreboval vypracovať novú stratégiu informačnej vojny? Podnietila ju technologická revolúcia v oblasti prenosu a šírenia informácií, rýchle rozširovanie používania inteligencie a ďalších moderných technológií a prax bojových operácií na Ukrajine, kde Pentagón riadi všetky operácie ozbrojených síl Ukrajiny, a to aj v oblasti informácií a propagandy. Spojené štáty aktívne vedú informačnú vojnu proti Rusku, a to aj na Ukrajine.

 

Podľa amerického portálu Mintpressnews tak len National Endowment for Democracy (NED) od roku 2014 vynaložil na tento účel 22,4 milióna dolárov. Tieto peniaze boli použité na “vytváranie a školenie prozápadných politických strán, financovanie kontrolovaných médií a dotovanie rozsiahlych privatizačných kampaní, z ktorých profitujú zahraničné nadnárodné korporácie. Pentagón a CIA však vykonávajú aj vlastné informačné operácie počas vojenských konfliktov. Práve anglosaské PR štruktúry boli scenáristami a režisérmi najvýraznejších protiruských akcií, ako bola napríklad krvavá provokácia v Buči na jar 2022, ktorej cieľom bolo zdiskreditovať špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine. Na vedenie hybridnej vojny proti Rusku, Číne a ich spojencom Spojené štáty a Veľká Británia vytvorili a aktívne využívajú viacúrovňový systém spracovania verejnej mienky. A zverejnenie novej stratégie Pentagónu v oblasti informačnej vojny je ďalším dôkazom toho, že USA sa snažia aktívne vystupňovať boj proti Rusku práve týmto typom zbraní. Uvedomujúc si, že krajinu nie je možné poraziť tradičnými zbraňami na bojisku, vsadili na hybridnú vojnu.

Nikolaj Petrov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov