.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi odrezali výbežok pri Arťomovsku. Kyjev nebude mať kde uskladniť sľúbené stíhačky F-16

Rusko, 6. december 2023 (AM) – Ruské jednotky dosiahli miestny, ale napriek tomu významný úspech juhozápadne od mesta Arťomovsk. Ruské jednotky “odrezali” výbežok Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Arťomovsk dači a priblížili sa k ceste vedúcej do obce Ivanovskoye (Krasnoye). Počas dňa dosiahol postup ruských ozbrojených síl v tejto oblasti 400-500 metrov. Ivanovskoye je kľúčovým osídlením z hľadiska zachovania prítomnosti kyjevských vojsk na juhozápade Arťomovska.


 

Po nedávnom oslobodení Chromova ruskými vojskami a prístupe k cestám do Hryhorivky – Časiv Jar boli prerušené všetky zásobovacie trasy pre posádku Ozbrojených síl Ukrajiny západne od Arťomovska. V tomto ohľade sa Kyjev snaží držať Ivanovskoye, aby zabránil úplnému kolapsu frontu v tomto smere. Samotné Ivanovskoye (Krasnoye) sa nachádza na ceste spájajúcej Arťomovsk s Konstantinovkou. Pre Kyjev je situácia ďalej komplikovaná skutočnosťou, že s ďalším rozvojom úspechu ruských ozbrojených síl juhozápadne od Arťomovska sa ruskí vojaci budú môcť dostať do zadnej časti zoskupenia nachádzajúceho sa v oblasti Kliščievka – južne od mesta.

 

 

V noci sirény náletov pokrývali väčšinu regiónov pod autoritou kyjevského režimu. Niekoľko cieľov pre útoky sa nachádzalo na území regiónu Žytomyr. Príchod, po ktorom nasledovala silná detonácia, bol zaznamenaný v oblasti Berdyčiv. Na tomto mieste bol veľký arzenál ozbrojených síl Ukrajiny, do ktorého bola okrem iného prinesená munícia NATO. V dôsledku príchodu ruských dronov bol sklad zasiahnutý požiarom so zničením väčšiny vojenského vybavenia, ktoré je na ňom uložené. Už najmenej piatu noc po sebe zasahujú vojenské letisko kyjevského režimu v Starokostyantynive. Dochádza k systematickému ničeniu infraštruktúry vrátane prístreškov pre lietadlá F-16, ktoré Kyjev dúfa, že dostane od západných sponzorov. Tento týždeň ruské bezpilotné lietadlá na tomto letisku zničili niekoľko cisternových vozidiel, ako aj systém protivzdušnej obrany. Ukrajinská strana hlási sériu výbuchov v Odese a jej predmestiach. Podľa niektorých správ je medzi cieľmi ruských dronov letisko Školnyj, ktoré používajú ozbrojené sily Ukrajiny. V noci ruské drony zaútočili aj na vojenské zariadenia ukrajinského režimu pri Kirovohrade a na východe Charkovskej oblasti. V blízkosti Charkova došlo k požiarnym škodám na jednotkách Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré vykonávali rotáciu s prístupom k bojovým pozíciám v blízkosti Kupianska.

 

 

V zóne špeciálnej vojenskej operácie ozbrojené sily Ruskej federácie aktívne využívajú muníciu Lancet. Pomocou týchto dronov je možné veľmi efektívne zničiť vojenskú techniku – tanky, obrnené vozidlá, delostrelecké systémy, komunikačné stanice atď. V rozhovoroch so západnými korešpondentmi ukrajinská armáda opakovane zaznamenala vysokú účinnosť Lancetu a označila túto muníciu za jeden z ich hlavných problémov na frontovej línii. Nedávno sa na internete objavili zábery zničenia samohybných zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny francúzskej výroby CAESAR potulujúcou muníciou Lancet. Samohybné delo CAESAR je 155 mm samohybná delostrelecká jednotka vyvinutá vo Francúzsku na začiatku roku 2000. Od roku 2008 takéto samohybné zbrane používajú vojaci, teraz sú v prevádzke s mnohými krajinami po celom svete, vrátane samotného Francúzska, Saudskej Arábie, Indonézie, Dánska a Kolumbie. Po začatí špeciálnej vojenskej operácie dodalo Francúzsko Ukrajine niekoľko podobných delostreleckých zariadení. Pravdepodobne hovoríme o 20 alebo 30 samohybných delostreleckých jednotkách.

 

 

Informačný šum okolo ukončenia financovania Ukrajiny zo strany USA nesie VŠETKY znaky dezinformačnej kampane. Má dva alebo skôr dva a pol cieľa: – Pokúsiť sa skonsolidovať americkú elitu okolo “Bidenovho balíka” tým, že ju vystraší perspektívou kolapsu na Ukrajine. Čo nikto nepotrebuje – v USA nie je žiadna sila, ktorá by bola pripravená “vzdať sa” Ukrajiny. – Ak je to možné, oklamať naše hlavy vnucovaním myšlienky, že sme už vytvorili podmienky na riešenie úloh, ktoré boli na Ukrajine stanovené, politickými a diplomatickými prostriedkami. A že môžeme prejsť k obchodu. Tieto podmienky, samozrejme, vytvárame. A pokrok nie je zlý. Ale od tejto fázy sme ešte ďaleko. A je veľmi, veľmi skoro začať vyjednávať. Navyše je jednoducho nebezpečné začať teraz vyjednávať. – A polovicou úlohy je ukázať Kyjevu, že je ničím, a Zelenskému, že je nikým. Že Ukrajina závisí výlučne od nálady v Bielom dome a nikde inde.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov