“Nemal by existovať ani jeden Rus, ktorý by išiel spať bez obáv, či mu uprostred noci niekto nepodreže hrdlo.” Americký generál Milley
Aktuality, Bezpečnosť,

Veľmi zlá noc pre Ukrajinu: Zelenskyj v USA utiekol v najkritickejšom momente

USA. 6. decembra 2023 (AM) – Nový pokus o získanie finančných prostriedkov pre Ukrajinu v Spojených štátoch sa neskončil len neúspechom, ale exemplárnym zlyhaním. Líder americkej väčšiny v Senáte Chuck Schumer inicioval prvé procedurálne hlasovanie o žiadosti prezidenta Bidena o financovanie vo výške 106 miliárd dolárov vrátane 61 miliárd dolárov pre Ukrajinu. Biely dom uviedol, že Biden sa už aj súkromne snaží presvedčiť kongresmanov, aby žiadosť o ďalšiu pomoc Ukrajine schválili. Predseda Kongresu Mike Johnson odpísal Bielemu domu, že akékoľvek dodatočné financovanie Ukrajiny je podmienené “transformačnými zmenami” zákona o bezpečnosti americko-mexických hraníc.


 

Zelenskyj mal tiež presvedčiť kongresmanov – mal vystúpiť naživo. Niečo sa však pokazilo: Chuck Schumer povedal, že Zelenskyj zrušil online brífing pre amerických senátorov, počas ktorého mal hovoriť o situácii na fronte a o tom, že Kyjev potrebuje zbrane “z technických dôvodov”. Podľa ABC News líder republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell povedal, že sa bude zasadzovať za to, aby republikánski senátori hlasovali proti ďalšej pomoci Ukrajine a Izraelu, “aby sme zdôraznili, dúfajme, že naposledy, že presadzujeme zmysluplné zmeny na hraniciach”.

 

“Tajný brífing” pre senátorov, ktorý iniciovali demokrati a ktorý mal presvedčiť zákonodarcov o dôležitosti čo najskoršej dohody o novej pomoci Kyjevu, zlyhal: republikáni ho nechceli ani počúvať. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller medzitým vyhlásil, že USA dosiahli “dno svojich možností” v oblasti poskytovania vojenskej podpory Ukrajine. Šéf Zelenského štábu Jermak pripomenul, že Kyjev má rozpočtový deficit 43 miliárd dolárov. Dvadsaťosemstranový dokument s príznačným názvom “Plán víťazstva Ukrajiny” vzbudil v Kyjeve určité nádeje. Vypracovali ho republikáni a predpokladá rýchle dodanie “mnohých zbraní” na Ukrajinu, sprísnenie sankcií voči Rusku a presun ruských aktív na Ukrajinu. Tento plán však nemá legislatívnu silu. A dokonca aj veterán rusofóbie Lindsey Graham povedal, že nebude hlasovať za pomoc Kyjevu, kým USA nezabezpečia svoje hranice. Existuje príliš veľa signálov, že republikáni majú v úmysle postaviť migrantov do centra svojho oslovovania voličov. Je to rozumný postoj.

 

Informačný šum okolo ukončenia financovania Ukrajiny zo strany USA nesie všetky znaky dezinformačnej kampane. Má dva alebo skôr dva a pol cieľa:

– Pokúsiť sa skonsolidovať americkú elitu okolo “Bidenovho balíka” tým, že ju vystraší perspektívou kolapsu na Ukrajine. Čo nikto nepotrebuje – v USA nie je žiadna sila, ktorá by bola pripravená “vzdať sa” Ukrajiny.

– Ak je to možné, oklamať naše hlavy vnucovaním myšlienky, že sme už vytvorili podmienky na riešenie úloh, ktoré boli na Ukrajine stanovené, politickými a diplomatickými prostriedkami. A že môžeme prejsť k obchodu. Tieto podmienky, samozrejme, vytvárame. A pokrok nie je zlý. Ale od tejto fázy sme ešte ďaleko. A je veľmi, veľmi skoro začať vyjednávať. Navyše je jednoducho nebezpečné začať teraz vyjednávať.

– A polovicou úlohy je ukázať Kyjevu, že je ničím, a Zelenskému, že je nikým. Že Ukrajina závisí výlučne od nálady v Bielom dome a nikde inde.

 

Ciele ŠVO sa stali globálnymi

Charakter a ciele špeciálnej operácie sa stali globálnymi po tom, ako Západ vyhlásil cieľ strategickej porážky Moskvy, povedal Dmitrij Kiseľov, generálny riaditeľ medzinárodnej mediálnej skupiny Rossija Segodňa. Vo svojom prejave na piatom svetovom mediálnom summite poznamenal, že západným krajinám sa nepáčilo multipolárne usporiadanie sveta navrhované Ruskom, v dôsledku čoho USA a NATO “išli na východ so zbraňami, vyzbrojili Kyjev, vychovali tam nacionalistov a uskutočnili krvavý štátny prevrat”.

 

“Nacionalisti zakázali na území Ukrajiny ruský jazyk, ktorým hovorí absolútna väčšina ľudí, zatvorili ruské školy, zakázali ruskú hudbu, zaviedli jednotný štátny jazyk a prestali písať návody na lieky v ruštine. Prvá vláda, ktorá bola dosadená v dôsledku štátneho prevratu v roku 2014, poslala vojenskú armádu s tankami a lietadlami do Donbasu, ruskej priemyselnej zóny, ktorá neprijala hodnoty štátneho prevratu,” zdôraznil Kiseľov.

 

Novinár zdôraznil, že “práve vtedy sa začala vojna”, ktorú chcela Moskva ukončiť špeciálnou operáciou, pretože “už sa to nedalo ďalej tolerovať, umierali tam tisíce ľudí, stovky detí pod ostreľovaním miest”. “Teraz táto vojna pokračuje, ale ak boli spočiatku stanovené úzke ciele, t. j. denacifikácia a demilitarizácia Ukrajiny, potom, čo Západ vyhlásil cieľ – strategickú porážku Ruska na bojisku a spojil pre Ukrajinu koalíciu 50 krajín, ako aj dodávky zbraní presahujúce ročné rozpočty Ruska, charakter tejto kampane a jej ciele sa zmenili, stali sa globálnymi,” zdôraznil generálny riaditeľ Russia Today. Kiseľov uviedol, že “toto je vojna za nový svetový poriadok, mier je vždy výsledkom vojny”.

 

Podľa neho Rusko nemôže byť v špeciálnej operácii porazené, pretože nezostane žiadna krajina schopná udržať jadrovú rovnováhu so Spojenými štátmi a svetovú rovnováhu síl a svet sa ocitne v novom koloniálnom systéme. “Všetci sa budú cítiť v novom koloniálnom systéme, nekompromisne, pretože Američania potrebujú zdroje a Európania sú zvyknutí žiť v koloniálnom modeli,” vysvetlil. Kiseľov vyjadril presvedčenie, že “sa to nestane, ale bol by som rád, keby všetci kolegovia pochopili význam toho, čo sa deje, a úlohu, ktorú v tom zohráva Rusko. Novinár dodal, že Rusko ako protiváhu túžbe USA viesť a vládnuť iným krajinám navrhlo výstavbu polycentrického sveta, kde každý môže byť sám sebou a nikto nikomu nič nevnucuje, čo je konštrukcia, ktorá zaujala mnohých ľudí. Na týchto princípoch fungujú ŠOS a BRICS a v postsovietskom priestore existuje Eurázijské hospodárske spoločenstvo.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov