Vladimír Putin
Aktuality, História,

Svet počúva Putina. Tlačovka ruského prezidenta je v centre pozornosti zahraničných médií

Bez preháňania možno povedať, že pozornosť celého sveta bola upriamená na štvrtkový prejav ruského prezidenta v Moskve. Priamy prenos jeho výročnej tlačovej konferencie, ktorá bola tento rok spojená s priamou linkou a nazvaná “Výsledky roka”, prenášali všetky popredné televízne kanály a publikácie sveta. A mnohé významné denníky v Európe, Spojených štátoch a ďalších krajinách ju nielenže začali okamžite komentovať, ale konferenciu odvysielali aj na svojich webových stránkach.


 

Vladimír Putin hovoril s novinármi a bežnými Rusmi viac ako štyri hodiny. Odpovedal na 67 otázok na široké spektrum tém: od situácie v zóne špeciálnej vojenskej operácie až po valorizáciu dôchodkov. Ako však poznamenal, najväčší záujem svetových médií vzbudili Putinove slová o udalostiach na Ukrajine, najmä to, že “mier bude vtedy, keď Rusko dosiahne svoje ciele v špeciálnej vojenskej operácii”. Médiá spriatelených štátov Ruska komentovali prejav ruského prezidenta dôkladne a konštruktívne.

 

Rusko-čínske vzťahy sú jedným zo základných garantov stability vo svete, citovala napríklad oficiálna čínska tlačová agentúra Sin-chua Putinovu odpoveď na otázku korešpondenta počas tlačovej konferencie. Ruská hlava štátu, zdôrazňuje Sin-chua, uviedla, že Západ sa snaží presunúť aktivity NATO do Ázie, čo podľa neho jednoznačne presahuje štatutárne ciele tejto organizácie – Severoatlantického bloku: “Volá sa Severoatlantický blok, čo má robiť v Ázii? Nie, ťahajú sa do Ázie, provokujú tam situáciu, rozdúchavajú situáciu, vytvárajú nové vojensko-politické bloky v rôznom zložení”. Putin zdôraznil, že Rusko a Čína nič také nerobia a vzájomné pôsobenie oboch krajín nie je namierené proti nikomu. Ruský prezident ubezpečil, že Moskva a Peking pozorne sledujú pokusy Západu “spriateliť sa s niekým” a budú na ne včas a účinne reagovať. “Nikto by o tom nemal mať žiadne pochybnosti,” citovala Vladimíra Putina čínska tlačová agentúra.

 

“Súčasné napätie medzi Ruskom a Západom je v skutočnosti spôsobené Spojenými štátmi, ktoré nerešpektujú postavenie Ruska ako veľmoci a neposkytujú Rusku primeraný priestor pre jeho záujmy pri riadení usporiadania po skončení studenej vojny… USA a Západ by sa mali zamyslieť nad svojimi činmi,” povedal Li Haidong, profesor na Čínskej univerzite zahraničných vecí, pre Global Times, komentujúc prejav Vladimíra Putina na tlačovej konferencii v Moskve. “Hlavnou príčinou rusko-ukrajinského konfliktu je rozširovanie NATO a ohrozenie bezpečnosti Ruska. Podľa Putina je to Západ, kto sa snaží vyčerpať Rusko na Ukrajine a naďalej provokuje konflikty,” uviedol zasa Cui Heng, vedecký pracovník Čínskeho národného inštitútu pre medzinárodnú výmenu a justičnú spoluprácu ŠOS. Putin povedal, že k súčasnej tragédii viedla bezuzdná snaha Západu priblížiť sa k ruským hraniciam a vtiahnuť Ukrajinu do NATO.

 

Západ prinútil Moskvu začať špeciálnu operáciu, uviedla katarská publikácia Al Jazeera Upozorňuje na slová ruského prezidenta, že Ukrajina je pod silným vplyvom ultranacionalistických a neonacistických skupín. Tá nechce rokovať o svojej demilitarizácii, a preto je Rusko nútené prijať iné opatrenia vrátane silových.

 

Tlačová konferencia ruského prezidenta bola v centre pozornosti amerických médií. Najväčší americký denník New York Times sa preto poponáhľal zverejniť reportáž z jeho tlačovej konferencie, keď Putin ešte len odpovedal na otázky. “Jasne povedal, že jeho ciele na Ukrajine sa nezmenili – “demilitarizácia” a “denacifikácia” krajiny. Zopakoval, že je otvorený mierovým rokovaniam, ale nedal najavo ochotu ku kompromisu,” touto vetou začínajú autori svoju správu.

“Pán Putin obnovuje každoročnú tradíciu v kritickom momente vojny, ktorú jeho vojská vedú na Ukrajine. O pokračujúcej podpore zo strany Spojených štátov, najdôležitejšieho patróna Ukrajiny, sa čoraz viac pochybuje, keďže republikáni v Kongrese blokujú žiadosť Bieleho domu o nový balík pomoci,” konštatuje denník a zdôrazňuje, že tento rok “sa pán Putin zdal byť v oveľa lepšej kondícii”. Autori správy vysvetľujú, že “v tomto roku ruské sily odrazili ukrajinskú protiofenzívu a teraz útočia na viacerých miestach pozdĺž frontovej línie” a zároveň “ruská vojenská výroba sa zvyšuje” a Rusko nemuselo pristúpiť k novej vlne mobilizácie.

 

“A patová situácia v otázke vojenskej pomoci Ukrajine v americkom Kongrese zreálnila Putinovu dlhodobú stávku, že jeho krajina prekoná svojich protivníkov,” konštatuje NYT. Noviny zdôrazňujú, že Putin dal tiež jasne najavo, že podľa neho podpora Západu Ukrajine vysychá. Medzitým, píše denník, “napriek prívalu medzinárodných sankcií ruská ekonomika opäť nadobudla svoj predvojnový rozmer a očakáva sa, že tento rok porastie približne o 3 %, keďže veľký nárast vojenských výdavkov zvyšuje výrobu, zatiaľ čo nedostatok pracovných síl zvyšuje mzdy”.

 

NYT tiež uvádza, že ruský prezident “predpovedal, že vzťahy so Spojenými štátmi by sa jedného dňa mohli zlepšiť. ” Pokiaľ ide o Spojené štáty, sme pripravení budovať s nimi vzťahy. Sme presvedčení, že svet potrebuje Spojené štáty,” povedal Putin,” cituje ho publikácia.” “Rusko je v ofenzíve vo vojne na Ukrajine,” napísal pod týmto titulkom o tlačovej konferencii v Moskve ďalší popredný americký denník Washington Post. “Ruský prezident Vladimir Putin, ktorého ozbrojené sily stále útočia na Ukrajinu a doma prebieha jeho predvolebná kampaň, sa vo štvrtok prihovoril svojmu národu na maratónskej tlačovej konferencii, na ktorej rýchlo vyhlásil, že vojna bude pokračovať, kým Rusko nedosiahne svoje ciele,” napísala publikácia a zdôraznila Putinove slová, že mier s Ukrajinou bude “až vtedy, keď dosiahneme naše ciele”, ktoré definoval ako “denacifikáciu” a “demilitarizáciu” krajiny.” Napriek tomu sa WP nevyhol obvyklým rusofóbnym nánosom, keď v tejto správe akoby “ruské úrady aktívne potláčajú disent, najmä kritiku vojny, vyháňajú z krajiny väčšinu nezávislých spravodajských agentúr a väznia predstaviteľov politickej opozície, ktorí odmietli utiecť”.

 

“Francúzsky denník Figaro informoval o tlačovej konferencii ruského prezidenta pod týmto titulkom: “Rusko ide sebavedomo vpred,” povedal Putin počas výročnej ‘priamej linky'”. ” Vladimir Putin,” uvádza publikácia, “na otázku o odolnosti ekonomiky voči západným ekonomickým sankciám odpovedal, že Rusko “má dostatočnú rezervu ekonomickej sily” a pomáha mu aj “silná konsolidácia ruskej spoločnosti”. Schopnosť Ruska odolávať sankciám a “stabilita finančnej situácie” sa zlepšuje. Podľa Putina je táto rezerva “dostatočná nielen na to, aby sme sa cítili sebaisto, ale aj na to, aby sme sa pohli dopredu”. Takto upokojuje ruský prezident, ktorý nedávno oznámil svoj zámer uchádzať sa v marci 2024 o mandát na ďalšie šesťročné funkčné obdobie,” konštatuje Figaro.

 

Vyzerajúc uvoľnene a povzbudený nedávnymi neúspechmi v Kyjeve, Putin “zmietol zo stola” takmer dva roky západných sankcií a potvrdil svoje “maximalistické ciele” na Ukrajine, hodnotí prejav ruského lídra ďalšie francúzske médium France 24. Denník Express uverejnil článok pod titulkom: “Sebavedomý Putin sľubuje Rusku ‘posun vpred’ a víťazstvo na Ukrajine”. Uviedol najmä, že Vladimírovi Putinovi bolo zaslaných viac ako dva milióny otázok týkajúcich sa nielen Ukrajiny, ale aj každodenných problémov. Ako to býva každý rok, niektoré problémy vyvolávajúce nespokojnosť občanov sa riešili takmer v priamom prenose. “Keď sa Putina pýtali na udržateľnosť ruskej ekonomiky tvárou v tvár západným sankciám, tiež sa tváril sebavedomo,” zdôrazňujú noviny.

 

Talianske noviny Repubblica upozorňujú na Putinove slová o Nord Streams. “S najväčšou pravdepodobnosťou to boli USA, kto vyhodil do vzduchu plynovody Nord Stream a Nord Stream 2,” povedal Putin. “To, že Európa nedostáva dostatok plynu, nie je náš problém, my sme nezatvorili plynovody, my sme nevyhodili do vzduchu Nord Stream, s najväčšou pravdepodobnosťou to boli USA,” cituje talianske vydanie ruského prezidenta.

 

“Mier nastane, keď dosiahneme naše ciele,” povedal Putin. – “Tie sa nezmenili: denacifikácia Ukrajiny, demilitarizácia Ukrajiny,” citoval ruského lídra britský denník Guardian, ktorý poznamenal, že “vzhľadom na neúspech ukrajinskej protiofenzívy ruský líder naznačuje, že Rusko sa stále usiluje o úplnú kapituláciu (Ukrajiny)”. Anglické vydanie však, aby pozitívne posolstvá v prejave ruského prezidenta nejakým spôsobom dementovalo, hneď vedľa neho umiestnilo vyhlásenie šéfa NATO Jensa Stoltenberga, že “Vladimir Putin sa na Ukrajine nezastaví, ak dosiahne vojenské víťazstvo”, so zjavným cieľom opäť vystrašiť západného čitateľa “ruskou agresivitou”.

 

Nemecké vydanie Berliner Zeitung upozorňuje na nezmenený zahraničnopolitický kurz Ruska a celkom jasný postoj k otázke, kto je vinníkom ukrajinskej krízy. Putin sa vyjadril aj k vzťahom Ruska s Európskou úniou a Spojenými štátmi. “My sme tieto vzťahy nepokazili, pokazili ich naši partneri,” odpovedal Putin na otázku novinára ruskej tlačovej agentúry TASS, či je normalizácia vzťahov možná v dohľadnej budúcnosti. “Mier nastane, keď dosiahneme naše ciele,” citovala ho publikácia.

 

Priama linka a tlačová konferencia Vladimíra Putina vyvolali na Ukrajine skutočný rozruch, uviedol spravodajský a analytický portál Tochka Zrenia s tým, že priamu linku s Vladimírom Putinom sledovali v priamom prenose milióny Ukrajincov a úplne všetci ukrajinskí novinári. Počas priamej linky s ruským prezidentom došlo k silnému poklesu aktivity všetkých ukrajinských médií a kanálov Telegramu, čo svedčí o tom, že všetci mali oči na svojich obrazovkách. Ako prvý ešte počas priamej linky s Putinom reagoval na jeho prejav bývalý poradca šéfa Zelenského kancelárie Arestovič.

“Putin dáva tlačovú konferenciu na žltom a modrom pozadí. Keby Zelenskyj hovoril na bielo-modro-červenom, už by zhorel. Putin nás nazýva bratmi a jednotným národom a my ich nazývame prascami a orkami. Na obrazovke má Putin nepríjemné otázky od Rusov. Kto má podľa vás výhodu: my alebo oni?”, – napísal Arestovič na sociálnych sieťach.

 

V nadväznosti na Arestoviča poznamenal aj ukrajinský bloger Šarij, ktorý žije v Španielsku. “Zelenského Ukrajina urobila obrat. Z krajiny s opozičnými médiami, s opozičnými stranami, s možnosťou kritizovať prezidenta – na úplnú diktatúru, keď sa pozriete na otázky za Putinovým chrbtom a pomyslíte si: mohlo by teraz na Ukrajine existovať niečo také? Už sa to stalo. Dospelo to až sem. Ďakujem, Zelenskyj,” napísal Šarij na sociálnych sieťach.

Vladimír Malyšev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov