.
Aktuality, História,

Andrej Fursov: Hlavná povinnosť ruskej moci bez čoho nebude Rusko

Odporcovia imperializmu v Rusku kritizujú impérium v dvoch líniách. Prvá, najjednoduchšia – čas impérií, ako hovoria, sa už pominul. Ja si myslím, že čas národných štátov prešiel, v skutočnosti je to čas, ktorý sa končí. Čas impérií, čas formovania útvarov podobných impériám, podľa môjho názoru práve prichádza.


 

Druhá línia kritiky je rafinovanejšia a je v nej racionálne jadro. Takže Rusi z impéria nikdy nič nevyhrali, ťahali na seba bremeno ruského človeka a iní vládli loptou a riadili záležitosti v impériu. Čiže Rusi boli tým víťazom, ktorý nič nedostáva, a všetko odnášajú ľudia iných národností. V tomto úsudku je historická pravda, ale to neznamená, že impérium nie je dobré. Iná vec je, že v impériu by malo byť veľmi prísne stanovené pomerné zastúpenie jednotlivých etník v rozhodujúcich sférach spoločnosti. V duchovnej, riadiacej atď. Mimochodom, toto stláčanie línie ruského nacionalizmu, vytvorenie ruského národného štátu a požiadavka obmedziť sa naň má podľa mňa veľmi blízko k schéme – “udrime Rusko ruským nacionalizmom!”.

 

Ak v prvej perestrojke zasiahli Sovietsky zväz rôznymi neruskými nacionalizmami, teraz sa ho snažia zasiahnuť ruským nacionalizmom. Inými slovami, nové historické Rusko sa mi javí ako nový útvar podobný impériu, ktorého hranice sa môžu výrazne líšiť od ZSSR aj od predrevolučného Ruska. Môže doň vstúpiť niečo, čo doň predtým nevstúpilo (samozrejme, dobrovoľne), niečo môže, naopak, vyskočiť. A nejde o to, aby sme sa fixovali na jednu formu. Ako sa mi zdá, nové historické Rusko by malo mať nielen fyzický, ale aj metafyzický rozmer. Hovoríme o sieťovom ruskom svete ako o realizácii ruského procesu globalizácie. Sieťové formy dokonale dopĺňajú teritoriálne formy.

 

Stačí pripomenúť dve akadémie zo slávnej Asimovovej série, ktorú sme preložili ako “Akadémia” a ktorá sa v angličtine nazýva “Foundation”. To znamená, že nové historické Rusko je vnímané ako entita podobná impériu so silným národným jadrom. Ale impérium musí mať aj svoj protipól. Ide o to, že impériá vytvárajú slobodní ľudia, ako správne povedal Fedotov: Puškin bol básnikom slobody a impéria. Ale sloboda a impérium nejestvujú dosť dlho, pretože impérium, samozrejme, vytvárajú slobodní ľudia, a potom impérium začne týchto slobodných ľudí drviť. Čo môže byť protiliekom na imperializmus?

 

Protiliekom na imperializmus môže byť sociálno-ekonomický systém. To znamená, že nevieme, aký bude, ale vieme, aký môže byť – na základe logiky ruských dejín. Bez ohľadu na to, čo píšu marxisti alebo liberáli, v ruských dejinách, prísne vzaté, nebol ani kapitalizmus, ani feudalizmus. A čo je zaujímavé: tí, ktorí študovali v sovietskej ére, si dobre pamätajú, že v učebniciach sa písalo – feudalizmus sa v Rusku nerozvíjal do hĺbky, ale do šírky. A kapitalizmus sa v Rusku nerozvíjal do hĺbky, ale do šírky! To znamená, že bol takpovediac rozptýlený v priestore. Stalo sa to z veľmi jednoduchého dôvodu. Ako ukázala škola profesora Milova, súhrnný spoločenský produkt, ktorý sa vytváral v podmienkach ruského poľnohospodárstva, bol malý. Jeden z problémov Ruska spočíva v tom, že vznik a rozvoj foriem podobných západným si tu vyžaduje, povedané marxistickým jazykom, odcudzenie obyvateľstvu nielen nadproduktu, ale aj značnej časti potrebného produktu. Preto sa v Rusku západný pokrok rovná ruskému regresu, úpadku a rozkladu.

 

Nie je náhoda, že jednou z hlavných úloh ruských úradov bolo kontrolovať spotrebu vyšších vrstiev. Nie preto, že by táto moc milovala nižšie triedy. Mohla nimi pohŕdať. Ale ide o to, že kontrola, zoradenie a hierarchizácia spotreby vyšších tried, ktorá bola v sovietskej nomenklatúre dovedená do krajnosti, bola podmienkou normálnej existencie tejto spoločnosti. V ruských dejinách boli len dva momenty, keď sa reálna moc vzdala tohto práva a povinnosti účtovania a kontroly a začala okrádať obyvateľstvo spolu s vládnucou hornou vrstvou.

 

Prvá epizóda – 1861 – 1917. Skončila sa pochopiteľne. A druhá epizóda sa začala v roku 1989 – a trvá dodnes. Odcudzenie značnej časti potrebného produktu je odcudzením života, vytlačením zo života značnej časti ľudí. Inými slovami, nové historické Rusko (podobné impériu) potrebuje sociálno-ekonomický systém založený na takej tradičnej ruskej hodnote, akou je sociálna spravodlivosť, systém s minimálnou sociálnou polarizáciou. Je dôležité, aby existovala kontrola spotreby vyšších vrstiev. Jadro subjektu podobného ríši by malo byť zakotvené v ústave. No a spoločenský poriadok je socializmus, taký “imperiálny socializmus”. Takto to vidím ja. Áno, nejasný, ale všetky projekty sú nejasné.

 

Skutočné projekty sa realizujú v konkrétnych dejinách a často sa realizujú rôznymi a nepredvídateľnými spôsobmi. Odvolám sa na jeden historický príklad z krízy “dlhého XVI. storočia” v Európe (1453 – 1648). Z tejto megakrízy existovali tri rôzne východiská. A boli podmienené tým, kto komu zlomí krk. Vo Francúzsku koruna a roľníci zakrútili feudálom krk a všetci feudáli sa vydali do Paríža. Vznikol parížsky dvor v celej svojej nádhere a absolutistický štát. Druhá možnosť: lénni páni zakrútia sedliakom krky a znovu sa zavedie nevoľníctvo. Takýto priebeh udalostí v nemeckých kniežatstvách. A bola tu aj tretia možnosť, ktorá sa ukázala ako najpokrokovejšia: sociálna remíza. Stalo sa to v Anglicku, kde bola vyradená značná (počas vojen Šarlátovej a Bielej ruže) časť vyššej triedy a kde v záujme zvýšenia vyššej triedy mohli bohatí roľníci kupovať tituly. Tak vznikla vrstva šľachty, ktorá je v dejinách jedinečná, a veľmi špecifický štát.

 

Inými slovami, z krízy, do ktorej sa moderný svet rúti, budú existovať rôzne cesty. A, prirodzene, budú sa líšiť od prognóz. Je celkom jasné, že týchto rôznych východísk nebude veľa a všetky sa budú určovať v špecifickom boji. Nový systém teda vytvoria subjekty, ktoré v tomto boji vzniknú, bude tieto subjekty formovať v súlade s úlohami, ktoré budú riešiť. Ak ich dokážu vyriešiť, budú hrať. Ak to nedokážu, budú spláchnutí do prepadliska dejín.

Andrej Furšov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov