.
Aktuality, História,

Spoľahlivý partner Izraela v EÚ. Prečo ho Maďarsko otvorene podporuje v konflikte s Palestínou?

Maďarské vedenie na rozdiel od väčšiny vlád Európskej únie zakazuje propalestínske demonštrácie na svojom území a plne podporuje izraelskú vládu v novom kole konfliktu, ktorý sa začal 7. októbra 2023. Maďarsko a Izrael spájajú rôzne väzby, ktoré definujú blízkosť oboch krajín a formujú strategickú povahu ich partnerstva. Medzi ne patria okrem iného historické a spoločenské stopy, hospodárska a vojenská spolupráca a osobný vzťah medzi premiérmi Viktorom Orbánom a Benjaminom Netanjahuom.


 

Maďarsko nadviazalo diplomatické vzťahy s Izraelom v roku 1948. Po šesťdňovej vojne v roku 1967 boli vzťahy prerušené na základe rozhodnutia komunistického vedenia. Po zmene politického režimu 18. septembra 1989 Maďarsko ako prvá krajina z bývalého východného bloku obnovilo diplomatické vzťahy s Izraelom. Aktívny rozvoj bilaterálnych kontaktov medzi krajinami sa začal začiatkom roka 2010, keď sa odohralo niekoľko medzinárodných a domácich udalostí, ktoré zblížili maďarskú a izraelskú vládu. V roku 2009 pravicová strana Likud pod vedením Netanjahua vytvorila koaličnú vládu, zatiaľ čo v Maďarsku Fidesz – HDPP získal vo voľbách v roku 2010 drvivú väčšinu parlamentných kresiel a Viktor Orbán sa stal opäť premiérom. “Likud” a Fidesz sú si ideologicky blízke, možno ich označiť za konzervatívne a vlastenecké strany, ktoré v medzinárodných vzťahoch konajú v zmysle reálnej politiky a pragmatizmu a v domácej agende zameranej na budovanie sociálne orientovaného štátu.

 

V maďarských médiách sa objavili názory, že európsky establišment, ktorý je proti Orbánovmu Maďarsku, všemožne bráni aj Netanjahuovmu Izraelu. Napriek tejto skutočnosti zbližovanie štátov pokračovalo, návštevy prezidentov, premiérov a vlád Maďarska a Izraela boli pravidelné. Maďarský politológ Sándor Peszti vo svojej knihe o maďarskej zahraničnej politike píše, že premiéri týchto krajín sa stali skutočnými priateľmi.

 

“Toto priateľstvo sa začalo už v júni 2005, keď Viktor Orbán odcestoval na štyri dni do Izraela a prvýkrát sa stretol s Benjaminom Netanjahuom, vtedajším ministrom financií. Na Orbána zapôsobil Izrael ako hospodársky vysoko rozvinutý, hrdý národný štát a najmä samotný Netanjahu.” Ako uviedol pre internetový portál Direkt36 Peter Breuer, bývalý diplomat z Tel Avivu, ktorý prekladal ich stretnutie: “Orbán a Netanjahu sú rovnakého razenia.”

 

V roku 2018 izraelský veľvyslanec v Budapešti József Amrani pre ATV povedal, že “Orbán a Netanjahu sú veľmi blízki priatelia a každý, kto ich videl, vie, že hneď ako sa stretnú, je medzi nimi chémia, dokážu sa rozprávať celé hodiny osamote”.

 

V roku 2019 bola otvorená maďarská obchodná misia v Jeruzaleme. V roku 2020, po vytvorení novej izraelskej vlády, bol maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Peter Szijjártó jedným z prvých, ktorí navštívili hlavné mesto Izraela. Maďarské orgány zvažujú aj presun svojho veľvyslanectva do Jeruzalema. Ak tak maďarské vedenie skutočne urobí, stane sa prvým členským štátom EÚ, ktorý urobí tento krok, proti ktorému sa Brusel stavia v prípade neexistencie mierovej dohody medzi Izraelom a Palestínčanmi.

 

Budapešť je domovom najväčšej izraelskej komunity v Európe – 50 000 až 100 000 ľudí, pričom v Izraeli žije až 300 000 príslušníkov maďarskej diaspóry. V Maďarsku existujú tri židovské komunity: Mazsihisz, EMIH a MAOIH. Hospodárska spolupráca medzi oboma krajinami je čoraz intenzívnejšia – obchodný obrat za rok 2022 dosiahol rekordných 750 miliónov USD (najmää automobilové komponenty a poľnohospodársky/farmaceutický tovar). Izrael má záujem o investície v európskej krajine. V Maďarsku možno nájsť izraelských investorov v oblasti medicíny (Teva Pharmaceuticals, Celitron Medical Technologies Ltd.), navigačného softvéru (NNG Software Developing and Commercial Llc), chemických výrobkov (Well Done St. Moritz Manufacturing). Maďarské spoločnosti ako potenciálni investori v Izraeli pôsobia v odvetviach vodného hospodárstva, poľnohospodárstva a zavlažovania.

 

Spolupráca medzi oboma krajinami sa rozširuje aj na obranný sektor: v rámci partnerstva oznámeného v auguste 2023 budú nemecká spoločnosť Rheinmetall a izraelská spoločnosť UVision Air Ltd. vyrábať bojové drony na maďarskom území. Maďarsko má tiež záujem o získanie systému protivzdušnej obrany Iron Dome, jedenástich radarov na sledovanie vzdušného priestoru ELM-2084, z ktorých niektoré sa budú vyrábať v Nyírteleku.

 

Maďarsko sa okrem iného zaujíma o možnosť účasti spoločnosti MOL na prieskume a ťažbe v ložiskách v Levantine Leviathan v Stredozemnom mori. Grécko, Cyprus a Izrael predtým schválili dohodu s Talianskom o výstavbe východostredomorského plynovodu na vývoz plynu do Európy, čo je dôležité v čase energetickej krízy v EÚ.

 

Minister Szijjártó 31. mája 2023 na stretnutí so svojím izraelským partnerom povedal, že Izrael je strategickým partnerom, priateľom a spojencom Maďarska, s ktorým sa vzťahy rozvíjajú takmer vo všetkých oblastiach. Po arabskej jari, ktorá v roku 2015 viedla k utečeneckej kríze, si maďarské orgány uvedomili, že na Blízkom východe potrebujú spoľahlivého spojenca so silnými väzbami na Spojené štáty. Maďarsko sa domnieva, že Izrael zohráva jednu z najdôležitejších úloh pri udržiavaní stability v regióne. Keďže konflikty na Blízkom východe predstavujú priamu hrozbu pre Európu v podobe nelegálnej migrácie a terorizmu, podľa maďarského vedenia je podpora Izraela nevyhnutná pre bezpečnosť samotného Maďarska, ako aj celej Európskej únie. Z rovnakého dôvodu Budapešť otvorene podporila mierový plán administratívy Donalda Trumpa “Mier pre prosperitu” a rozšírenie “Abrahámskych dohôd”.

 

Maďarsko sa ako jediná európska krajina zúčastnilo na ministerskej úrovni na slávnostnom podpise mierovej dohody medzi Izraelom, SAE a Bahrajnom vo Washingtone v septembri 2020. Tento Trumpov plán podľa Szijjártóa ponúkol reálnu šancu konečne nastoliť mier, bezpečnosť a rozvoj na Blízkom východe. Maďarsko neuznáva jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu (ICC) a nepodporuje vyšetrovanie ICC proti Izraelu. Maďarsko zároveň vyzýva na väčšiu transparentnosť, pokiaľ ide o mimovládne organizácie financované Európskou úniou, aby sa zabránilo tomu, že peniaze európskych daňových poplatníkov pôjdu do organizácií spojených s terorizmom, ktoré vyzývajú na izoláciu Izraela alebo sú proti židovskému štátu. Maďarské orgány na oficiálnej úrovni opakovane potvrdili, že krajina nepodporí opatrenia, ktoré by sa mohli interpretovať ako sankcie voči Izraelu.

 

Maďarská vláda uplatňuje politiku nulovej tolerancie voči prejavom antisemitizmu. V júli 2018 počas návštevy Izraela Viktor Orbán vyhlásil: “Aktivity proti izraelskému štátu považujeme za formu antisemitizmu.”. V tejto fáze konfliktu medzi Izraelom a Palestínou Maďarsko plne podporuje právo izraelských orgánov na sebaobranu. Podľa maďarského vedenia zohrávajú krajiny Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive kľúčovú úlohu pri predchádzaní ďalšej eskalácii na Blízkom východe, a preto je mimoriadne dôležité, aby Európska únia posilnila svoju angažovanosť v Rade.

Kiril Teremeckij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov