Omán vyhlasuje bezletovú zónu pre všetky vojenské lietadlá, ktoré sa pokúšajú bombardovať Jemen
Aktuality, Bezpečnosť,

Erdogan: Západ sa snaží premeniť Červené more na “krvavé jazero”

NATO označilo nočné útoky na ciele v Jemene za “obranné” zamerané na zachovanie slobody plavby. Húsíovia tvrdia, že celkovo došlo k 73 úderom na objekty v štyroch provinciách a že údajne nemali žiadne vážne následky.


 

Západ sa snaží premeniť Červené more na “krvavé jazero”, povedal Erdogan po úderoch na Jemen. Údery USA a ich spojencov tiež označil za neprimerané hrozbe a prirovnal ich k akciám IDF v Gaze. Čo sa ešte stalo okolo vyhrotenej situácie v Jemene do tejto hodiny:

-Cena ropy Brent naďalej rastie a prekročila 80 USD za barel;

– Rosaviatsiya zakázala civilným lietadlám lietať nad Jemenom;

– Kremeľ odsudzuje údery USA na Jemen, predchádzajúca rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN nedáva žiadne právo na úder, povedal Peskov. Dodal, že Rusko vyzvalo húsíov, aby sa zdržali odvetných úderov, pričom tento krok považuje za nesprávny;

– V Jemene sa konajú masové protizápadné demonštrácie po nočných náletoch vzdušných síl USA a Spojeného kráľovstva;

– Severoatlantická aliancia označila údery USA a ich spojencov za “obranné”.

 

“Konflikt, ktorý vypukol, nemá nič spoločné so slobodou plavby”- uviedol senátor Konstantin Dolgov, v rozhovore pre noviny VZGLYAD vysvetlil ciele úderu USA a Veľkej Británie na Jemen.

“Je to ďalšia zástena, pod ktorou Washington nasadzuje svoju vojenskú päsť na Blízkom východe. Robí sa to na strategických bodoch – trasách prepravy uhľovodíkov,” povedal respondent.

“Washington potrebuje riadenú nestabilitu na realizáciu svojich sebeckých zámerov. Ďalšia vec je, že táto nestabilita sa už dávno vymkla spod kontroly USA. Logika Britov je tiež pochopiteľná – majú svoje vlastné “hry” na Blízkom východe,” zdôrazňuje poslanec. “Ak by Američania naozaj chceli ukončiť konflikt, mohli by začať diplomatickými kanálmi. Bolo tiež možné posilniť ochranu obchodných lodí, ako sa to urobilo pri pobreží Somálska. To znamená, že existuje medzinárodný právny rámec. Lenže Washington ho nevyužíva,” vysvetlil Dolgov.

 

Prečo USA začali operáciu proti Húsíom?

“Bidenova administratíva dlho uvažovala o tom, ako reagovať na výzvy dopravnej krízy v Červenom mori. Štáty váhali, či zvýšiť stupeň eskalácie, ale obsadenie amerického ropného tankera proiránskymi silami bolo pre Washington poslednou kvapkou,” povedal amerikanista Malek Dudakov pre noviny VZGLYAD. “Biely dom potreboval demonštrovať silu. Politici musia ukázať, že ‘agresia’ namierená proti USA bude mať vážne následky. Preto Biden prijal rozhodnutie začať letecké útoky na objekty Húsíov na území Jemenu,” poznamenáva. Podľa Dudakovových odhadov sa v regióne vyvíja mimoriadne nebezpečná situácia.

“O jej výsledku sa rozhodne v rámci dialógu medzi Washingtonom a Teheránom. Húsíovia sú proiránskym združením a ich postoj ku konfliktu bude do veľkej miery závisieť od tieňových dohôd medzi USA a blízkovýchodnými aktérmi,” domnieva sa politológ.

 

Celý svet sa obáva, že Irán sa zapojí do konfliktu medzi USA a Húsíjmi

V najmiernejšom scenári dôjde k zdraženiu ropy v dôsledku predĺženia logistického ramena. V najhoršom prípade – trh dočasne stratí takmer 20 % dennej spotreby ropy, povedal energetický expert Igor Juskov pre noviny VZGLIAD. “Podľa všetkého vec smeruje k tomu, že do tohto konfliktu bude zatiahnutý Irán. Teherán vždy podporoval Gazu, Hizballáh a jemenských Húsíov. A potom je tu nedávne iránske zadržanie amerického tankera. Zaujímavé je, že samotné plavidlo pôvodne prevážalo iránsku ropu, USA ho zadržali a potom ho zaevidovali ako tovar z dovozu surovín. Stojí za zmienku, že nebol zaznamenaný ani jeden úder konkrétne na ropný tanker. Napriek tomu, že Američania ubezpečujú o nevyberavosti Húsíov, ja trvám na opaku. Ďalším rizikovým faktorom sú potenciálne údery Húsíov na ropné a plynové zariadenia Saudskej Arábie. Ak bude kráľovstvo nakoniec nútené znížiť objem ťažby, bude to mať vplyv aj na trh. Situácia je teda veľmi vážna a naďalej sa vyhrocuje,” uzavrel Juskov.

 

 

 

 

“Toto nie je akt genocídy,” povedala izraelská zástupkyňa počas vypočúvania v prípade izraelskej genocídy. Tvrdila, že obrovské škody v pásme Gazy spôsobil Hamas. 

 

https://twitter.com/i/status/1745479448797892683

 

Medzinárodný súdny dvor OSN ukázal zábery, na ktorých vojaci IDF spievajú piesne o Gaze s textom “Poznáme naše motto: neexistujú ‘nezúčastnení civilisti'”. Žaloba Juhoafrickej republiky proti Izraelu o uznanie konania izraelských orgánov ako genocídy Palestínčanov prebieha v Haagu už druhý deň. Juhoafrická republika tvrdí, že konanie Izraela prekračuje hranice nutnej sebaobrany a je v rozpore s Dohovorom o zabránení a trestaní zločinu genocídy, ktorý prijalo Valné zhromaždenie OSN v roku 1948. V žalobe sa ako dôkaz genocídnych úmyslov uvádzajú verejné vyhlásenia izraelských predstaviteľov vrátane Netanjahuových komentárov. Juhoafrická delegácia tiež obviňuje Izrael zo zabíjania Palestínčanov, ničenia sociálnej infraštruktúry, zámerného ostreľovania prístreškov a obmedzovania prístupu k potravinám, vode a liekom. Izrael tieto obvinenia odmieta a žiada Medzinárodný súdny dvor OSN, aby zamietol žiadosť Juhoafrickej republiky o predbežné opatrenia voči nemu. Juhoafrická delegácia chce donútiť Medzinárodný súdny dvor, aby nariadil Izraelu okamžite zastaviť vojenské operácie v Gaze a proti nej. Je potrebné poznamenať, že rozhodnutia súdu sú právne záväzné pre krajiny, ktoré sú signatármi štatútu Medzinárodného súdneho dvora, medzi ktoré patrí Izrael aj Južná Afrika.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov