.
Aktuality, História,

Starikov: Niekedy stačí na falzifikáciu povedať niečo o historickej udalosti, ale zamlčať súvislosti

“Niekedy stačí na falzifikáciu povedať niečo o historickej udalosti, ale zamlčať súvislosti. Napríklad: Sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin letel do vesmíru. Americký astronaut o niečo neskôr tiež uskutočnil let do vesmíru. Takže hoci USA neboli priekopníkom, aj ony zaujali čestné miesto v dejinách výskumu vesmíru. A teraz pridajme podrobnosti: Gagarinov let dosiahol maximálnu výšku 327 km, zatiaľ čo let Američana Alana Sheparda 186 km. Gagarinov let trval 108 minút, Shepardov 15 minút. Gagarin preletel viac ako 40 000 km (jeden celý obeh okolo planéty), Shepard preletel len 486 km. Rozdiel v lete je najzreteľnejšie vidieť na mape trajektórií oboch vesmírnych lodí. Úsek Shepardovho letu je vyznačený modrou čiarkou.” – povedal ruský historik Nikolaj Starikov.


 

 

11. januára 1960 bolo v ZSSR založené Stredisko pre prípravu kozmonautov

V tento deň bola na rozkaz hlavného maršala letectva Konstantina Veršinina zorganizovaná špeciálna vojenská jednotka 26266, ktorej úlohou bol výcvik kozmonautov. Hoci formálne sa práce na vytvorení štruktúry, ktorá by sa zaoberala výberom a výcvikom budúcich kozmonautov, začali už začiatkom roku 1959, keď sa objavilo spoločné uznesenie Ústredného výboru KSSZ a Rady ministrov ZSSR “O lekárskom výbere kandidátov na kozmonautov”. Po viacnásobnom výbere bolo do prvého oddielu kozmonautov zaradených len 20 ľudí. Z nich bolo vybraných šesť, ktorí tvorili skupinu pripravujúcu sa na prvý let – Valentin Varlamov, Jurij Gagarin, Anatolij Kartašov, Andrijan Nikolajev, Pavel Popovič a nemecký Titov. Všetci šiesti v januári 1961 absolvovali prísne komisionálne teoretické a praktické skúšky. Na základe výsledkov tejto skúšky bolo stanovené poradie ich vyslania do vesmíru, pričom prvé miesto získal Gagarin.

 

10. januára bola podpísaná Taškentská deklarácia

ZSSR pôsobil ako mierotvorca v konflikte medzi Indiou a Pakistanom. Predseda Rady ministrov Alexej Kosygin zorganizoval rozhovory medzi pakistanským prezidentom Muhammadom Ajjúbom Chánom a indickým premiérom Lalom Bahadúrom Šastrim. Premiér a prezident podpísali v Taškente vyhlásenie, ktoré upevnilo výsledok mierových rokovaní. Neprinieslo to však večný mier pre bojujúce strany. V hlavnom meste Uzbekistanu sa dodnes nachádza Šastriho ulica s jeho pamätníkom, ktorú pravidelne navštevujú indické delegácie.

 

 

Ako Briti miatli nemecké ponorky

Počas prvej svetovej vojny bolo maskovanie lodí veľmi rozšírené. Maľovali na ne najrôznejšie čiary a vzory, ktoré prekážali pri mierení počas streľby. A Briti prišli na veľmi jednoduchý spôsob, ako zmiasť nemecké ponorky. Na príď lode nakreslili veľkú vlnovku. A ponorkárom sa zdalo, že nepriateľské plavidlo ide plnou rýchlosťou. Následne získali značný náskok pri vypúšťaní torpéd.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov