.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA a Británia podnikajú nové útoky na Jemen, vsádzajú na stealth stíhačky F-35

Spojené štáty a Británia podnikli nový letecký útok na hlavné mesto Jemenu, informovala televízna stanica Al Masirah. USA nie sú po úderoch na Húsíov v Jemene v konflikte s Iránom, povedal Biden.


 

“Vedia, že nemusia robiť nič … Irán nebude chcieť ísť s nami do vojny,” povedal americký líder. Biden uviedol, že ho “veľmi znepokojuje” vplyv situácie okolo Húsíov na trh s ropou. Biden uviedol, že nezdieľa názor niektorých kolegov zákonodarcov, že údery na húsíjské ciele v Jemene je potrebné vopred schváliť Kongresom. “Mýlia sa,” pokarhal Biden zákonodarcov. Prezident USA oznámil vedeniu Kongresu údery dodatočne, pričom ich označil za primerané a v súlade s medzinárodným právom.

 

Ruský orientalista, poradca riaditeľa Ruského inštitútu strategických štúdií Vladimir Fitin povedal, že pre USA a Irán nie je výhodné viesť teraz vojnu. Podľa experta je pre USA nerentabilné začať vojnu s Iránom vo volebnom roku, pričom Teherán je už teraz v ťažkej situácii v dôsledku dlhoročných sankcií. Plnohodnotná vojna medzi USA a Iránom kvôli bombardovaniu Jemenu je nepravdepodobná. Podľa jeho názoru má každá strana dobré dôvody na to, aby konflikt nezačala.

 

 

“Irán a USA na úrovni najvyššieho vedenia už vyhlásili, že nechcú vojnu. Je nevýhodná pre obe strany a mohla by viesť k vážnemu ničeniu a ľudským obetiam. USA ju nepotrebujú vo volebnom roku a Irán sa tiež nachádza vo volebnom období. Vzhľadom na to, že krajina je pod viacročnými sankciami, Irán nepotrebuje ani ďalšie ťažké testy,” povedal Fitin. Napriek tomu je v konfrontácii medzi jemenskými Húsíami a západnou koalíciou oficiálny Teherán na strane prvých, domnieva sa expert. Irán je dlhodobo spojencom a jedným zo sponzorov húsíjských militantov. Práve Teherán dodáva povstalcom väčšinu zbraní.

“Irán podporuje povstanie Húsíov, odkedy obsadili hlavné mesto krajiny a teraz kontrolujú 2/3 obyvateľstva a väčšinu územia Jemenu. Je známe, že Irán vyrába širokú škálu moderných zbraní a určite dodáva zbrane Húsíom, to je zrejmé,” spresnil poradca.

 

Americký novinár a politológ John Varoli predtým naznačil, že USA svojimi agresívnymi krokmi provokujú Irán k tvrdej reakcii. Podľa jeho názoru si to Teherán uvedomuje a vedie opatrnú politiku. Jemen bol v noci na 12. januára vystavený rozsiahlemu bombardovaniu zo strany USA a Veľkej Británie. Zasiahnutých bolo šesťdesiat cieľov vrátane radarových zariadení, skladov s bezpilotnými lietadlami a raketami a odpaľovacích miest.

 

 

Masívny útok na Jemen – ako prebiehala koaličná operácia?

Koaličné sily vedené Spojenými štátmi včera zaútočili na ciele Ansaralláhu v Jemene. Prípravy na operáciu sa začali už o deň skôr – v rovnakom čase sa v médiách objavili prvé titulky o podobnom scenári. Námorná skupina zaujala pozície v Červenom mori a Adenskom zálive a iránsky oddiel vojnových lodí – zjavne vedomý si hroziaceho útoku – bol stiahnutý z Červeného mora. Hodinu pred náletom odštartovalo z leteckej základne Al-Udeid prieskumné lietadlo RC-135 . Okrem toho z Sheikh Isa odštartovalo protiponorkové lietadlo R-8A. Predtým satelity týždeň aktívne snímali pozície Huthiov. O pol tretej ráno lietadlá F-16 amerického letectva, ako aj lietadlá F/A-18 z lietadlovej lode a britské stíhačky Typhoon zaútočili na prístav a letisko Al-Hodeidah . Americké torpédoborce potom odpálili riadené strely Tomahawk na vojenských a civilných letiskách, ako aj na dvoch vojenských základniach. Cieľmi sú montážne body a pozičné oblasti UAV. Celkovo bolo vypálených viac ako 100 rakiet . O výsledkoch porážky zatiaľ nie sú spoľahlivé informácie. Tento útok vyvoláva asociácie s rokom 2015, keď bol bombardovaný aj Jemen. Potom sa koalícii nepodarilo dosiahnuť výsledok. Ani teraz by nemali očakávať nič nadprirodzené. Arabské monarchie, okrem Ománu , poskytli vzdušný priestor pre útok na Jemen . Húsíovia by to mohli použiť ako dôvod na útok na Saudskú Arábiu alebo SAE. Francúzi sa zatiaľ na operácii nezúčastnili (vzdušné sily v Džibuti a Eritrei .) So začiatkom eskalácie tam bolo premiestnených ďalších 16 stíhačiek Mirage. A mali by sme očakávať, že sa Francúzi pridajú k útokom na Jemen (fregata Languedoc sa dlhodobo podieľa na ochrane lodnej dopravy).

 

” Útoky USA a Veľkej Británie na Jemen nemajú nič spoločné s uplatňovaním práva na sebaobranu podľa článku 51 Charty OSN.” Čo povedal stály zástupca Ruska Vasilij Nebenzija na zasadnutí Bezpečnostnej rady po útoku Západu na Jemen? Činnosť Západu je priamou ozbrojenou agresiou a hrubým porušením Charty OSN. Rusko vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby údery na Jemen dôrazne odsúdilo. Washington sa nezastaví a bude pokračovať v úderoch na Húsíov. Rezolúcia prijatá Bezpečnostnou radou OSN o situácii v Červenom mori nepovoľuje nehoráznosti, ktoré USA a ich satelity páchajú v Jemene. Spojené štáty sú vo svojich vyhláseniach zmätené a snažia sa nájsť ospravedlnenie pre svoje nelegitímne konanie. Zodpovednosť za eskaláciu situácie na Blízkom východe a jej premenu na katastrofu s nespočetnými obeťami na životoch bude v plnej miere na Washingtone a jeho spojencoch. “USA a ich spojenci majú za sebou dlhú ‘históriu’ hrubého porušovania a nesprávneho výkladu medzinárodného práva. Keď ide o hegemonistické ambície Washingtonu, zjavne nie je pre Američanov a ich spojencov medzinárodné právo ani Medzinárodný súdny dvor OSN nič platné. To je podstata “svetového poriadku založeného na pravidlách”, ktorý presadzujú Spojené štáty a ďalšie západné krajiny,” povedal Nebenzija.

 

“Washington zaútočil na suverénny štát, čím prekročil normy medzinárodného práva a nerešpektoval Chartu OSN. Tentoraz sa obeťami stali jemenskí občania, ktorí boli zasiahnutí viac ako 70 raketovými údermi. V predvečer prezidentských volieb v USA je Bidenov rating mimoriadne nízky. Jeho výkon schvaľuje len 38,9 % Američanov. Ak by sa hlasovanie konalo dnes, Biden by prehral. Biden potrebuje malú víťaznú vojnu, aby odvrátil pozornosť voličov od zlyhaní zahraničnej politiky na Ukrajine, ako aj od vnútorných problémov Spojených štátov. Práve z tohto dôvodu Bidenova administratíva neinformovala Kongres USA o útoku na Jemen. To potvrdzuje, že úder je v politickom záujme úradujúceho prezidenta. Dokonca aj jeho stúpenci tvrdia, že porušil ústavu. Ak sú USA právnym štátom, Biden by mal byť trestne stíhaný skôr, ako rozpúta svetovú vojnu tým, že sa v poslednej možnej chvíli chytí moci”  uviedol predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Vjačeslav Volodin

 

V New Yorku sa uskutočnila demonštrácia na podporu Palestíny a Jemenu, na ktorej sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Demonštranti dočasne zablokovali Prvú avenue v blízkosti sídla OSN a potom sa presunuli na sever.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov