Lloyd Austin
Aktuality, Bezpečnosť,

USA: škandál s jadrovým kufríkom. Pentagón bol tri dni “bezhlavým” jazdcom

Bidenova administratíva začala nový rok veľkým škandálom okolo tajnej hospitalizácie amerického ministra obrany Lloyda Austina. Tá vyšla najavo až tri dni po tom, ako ho 1. januára previezli do Národného vojenského zdravotníckeho centra Waltera Reeda a umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti. Sedemdesiatročný Austin bol 22. decembra tajne hospitalizovaný a v celkovej anestézii sa podrobil operácii na liečbu rakoviny prostaty. Dňa 1. januára bol opäť hospitalizovaný, opäť tajne, na liečbu infekcie močových ciest. Uvádza sa, že počas druhej návštevy nemocnice údajne zostal pri vedomí.


 

“V nemocnici bol od 1. januára, pričom Pentagón túto informáciu väčšinu minulého týždňa zatajoval verejnosti, Bielemu domu a Kongresu, čo vyvolalo veľkú politickú reakciu,” píše britský denník The Guardian. O hospitalizácii Lloyda Austina informovala agentúra Rolitico, podľa ktorej Pentagón informáciu o Austinovej hospitalizácii pred Bielym domom utajil. “Pentagón informoval vysokých predstaviteľov Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu o hospitalizácii ministra obrany Lloyda Austina až vo štvrtok – celé tri dni od jeho príchodu do zdravotníckeho centra Waltera Reeda. Táto správa bola šokom pre najvyšších predstaviteľov (vrátane prezidentovho poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana), ktorí nevedeli, že šéf Pentagónu trpí komplikáciami po lekárskom zákroku,” citoval Politico nemenovaných predstaviteľov Bidenovej administratívy.

 

Medzi tými, ktorí o Austinovej hospitalizácii nevedeli, bol aj americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. “Nevedel som o jeho zdravotných problémoch,” povedal Blinken počas spoločnej tlačovej konferencie s katarským premiérom a ministrom zahraničných vecí Mohammedom bin Abdurrahmanom Al-Thanim v Katare. Ukázalo sa tiež, že o Austinovej hospitalizácii nevedela ani jeho zástupkyňa číslo dva v Pentagóne Kathleen Hicksová. Dokonca aj po tom, ako jej 2. januára počas dovolenky v Portoriku oznámili, že musí prevziať niektoré Austinove povinnosti, pokračovala v dovolenke na karibských plážach.

 

V súvislosti s rozvíjajúcim sa škandálom rozoslal personálny riaditeľ Bieleho domu Jeff Zients všetkým ministrom správu, v ktorej im oznámil, že musia informovať Biely dom, ak nemôžu vykonávať svoje povinnosti. “Informujte Úrad pre záležitosti kabinetu a šéfa štábu Bieleho domu, keď dôjde k presunu právomocí alebo k potenciálnemu presunu. K tomuto oznámeniu by malo dôjsť, keď úrady očakávajú alebo sa pripravujú na prenos právomocí a keď k prenosu dôjde,” uvádza sa v memorande. Zients tiež uviedol, že by chcel takéto oznámenie dostávať písomne. John Kirby, hovorca Bieleho domu, uviedol, že prezidentovi Bidenovi “ide v prvom rade o zdravie ministra obrany” a že prezident má stále “plnú dôveru” v pána Austina a ponechá ho vo funkcii do konca svojho prezidentského obdobia. Kirby však vyjadril znepokojenie nad incidentom. “Nie je to dobré,” povedal novinárom na brífingu. – Určite to nie je dobré, takže sa chceme uistiť, že sa to nebude opakovať.”

 

Republikáni zostali nespokojní. “Neoznámenie Kongresu o jeho neschopnosti vykonávať svoje povinnosti bolo jasným porušením zákona,” povedal senátor Roger Wicker z Mississippi, najvyšší republikán v senátnom výbore pre ozbrojené sily. “Zostáva nejasné, kto sa rozhodol ignorovať federálny zákon, ale mala by sa vyvodiť zodpovednosť. Interná kontrola nariadená tým istým náčelníkom štábu, ktorý zohral úlohu v tejto kríze, je žalostne nedostatočná.” “Memorandum ministrov Bieleho domu odrážalo pocit zdesenia z toho, že najvyšší predstaviteľ národnej obrany mohol byť tak dlho na jednotke intenzívnej starostlivosti bez toho, aby o tom vedel prezident alebo iní významní predstavitelia národnej bezpečnosti. Dokonca ani Austinov námestník, ktorý mal v krízovej situácii konať v jeho neprítomnosti, nebol spočiatku informovaný o tom, že je v nemocnici.

 

Hoci je pán Biden považovaný za celkom zdravého, ľudia blízki Bielemu domu opísali hlbokú frustráciu a bezradnosť niektorých členov prezidentovho tímu,” napísal denník The New York Times. Mike Rogers, šéf výboru pre ozbrojené služby Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, vyzval Kongres, aby vyvinul tlak na Austina, a uviedol, že “stráca dôveru v Austinovu schopnosť viesť Pentagón v takom ťažkom období”, a dodal, že by chcel od ministra obrany počuť, prečo je jeho konanie netransparentné. Rogers začal formálne vyšetrovanie incidentu spojeného s tajnou hospitalizáciou šéfa Pentagónu. V liste adresovanom Lloydovi Austinovi Rogers napísal: “Všetko od prebiehajúcich protiteroristických operácií až po velenie a riadenie jadrových zbraní závisí od jasného pochopenia rozhodovacích schopností ministra zahraničných vecí. Ministerstvo obrany je robustná inštitúcia a je navrhnutá tak, aby fungovala aj v prípade útokov našich nepriateľov, ale nie je navrhnutá pre ministra obrany, ktorý skrýva svoju neschopnosť.”

 

V liste Austinovej námestníčke Kathleen Hicksovej Rogers napísal: “Je nevyhnutné, aby prezident, vyšší administratívni úradníci, vedenie ministerstva a Kongres boli plne a riadne informovaní o schopnosti šéfa ministerstva obrany vykonávať pridelenú prácu a o zodpovednosti v oblasti obranyschopnosti národa. Je zarážajúce, že vrchný veliteľ nemal vedomosť o umiestnení alebo operačnej spôsobilosti ministra obrany.”

 

 

Hlavným dôvodom vypuknutia škandálu je, že pravdepodobne došlo k “zlyhaniu v jadrovom reťazci velenia a riadenia. Štandardný postup zahŕňa výmenu ministra obrany v tomto reťazci, ak sa stane na krátky čas nedostupným,” píše Fox News. Nie je tiež známe, kde sa nachádzal jadrový kufrík počas Austinovej práceneschopnosti a či bol porušený postup pri manipulácii s ním. Jadrový kufrík prezidenta USA je špeciálny kufrík obsahujúci zariadenia a informácie, ktoré prezidentovi USA umožňujú vydať príkaz na použitie jadrových zbraní. Kufrík funguje ako mobilný bod v systéme strategickej obrany USA a je určený na použitie v čase, keď je prezident mimo stacionárnych veliacich centier – situačnej miestnosti Bieleho domu alebo prezidentského centra pre núdzové operácie.

 

Prezident USA je vrchným veliteľom ozbrojených síl USA. A je to on, kto rozhoduje o použití jadrových zbraní. Pred vydaním príkazu na použitie jadrových zbraní sa prezident musí poradiť so svojimi civilnými a vojenskými poradcami, najmä s ministrom obrany, poradcom pre národnú bezpečnosť a predsedom Zboru náčelníkov štábov. Ak je prezident v Bielom dome, koná sa operatívna porada v tzv. operačným centrom. Ak je na cestách, uskutoční sa konferenčný hovor prostredníctvom zabezpečenej komunikačnej linky. Musí sa na nej zúčastniť aj veliteľ strategického velenia Spojených štátov, ktorý má na starosti jadrové sily.

 

Dňa 22. decembra 2023 a od 1. Urobte 3. januára 2024 sa nemohla začať procedúra manipulácie s americkým jadrovým kufríkom, pretože minister obrany Austin bol práceneschopný a jeho zástupkyňa Kathleen Hicksová sa opaľovala na plážach Portorika. Publicistka Fox News Rebecca Grantová v článku “3 veci, ktoré sa Čína a Rusko naučili z tajnej hospitalizácie ministra Austina” píše: “Môžete sa staviť, že Putin a Si získali dôležité informácie z nedávnych zlyhaní Bidenovej administratívy v oblasti národnej bezpečnosti… Chybný krok Lloyda Austina vyšiel Spojené štáty draho. Po prvé, Si s Putinom sa budú zamýšľať nad tým, či je jadrový reťazec velenia a riadenia prerušený.

 

Štandardným postupom je nahradiť ministra obrany v tomto reťazci, ak sa stane na krátky čas nedostupným. Po druhé… prezident, minister obrany a velitelia ozbrojených síl sa často sťahujú. Ak potrebujú odpáliť jadrovú zbraň, zvolávajú mimoriadne zasadnutie. Môžu to urobiť odkiaľkoľvek, takže majú vojenských pomocníkov so supertajnými mobilnými telefónmi a iným vybavením. Odkiaľkoľvek, len nie zo zadného sedadla sanitky alebo z jednotky intenzívnej starostlivosti, ak má niektorý z kľúčových veliteľov silné bolesti. Aj keď velenie a riadenie jadrových zbraní zostalo počas Austinovej tajnej hospitalizácie nedotknuté, Si a Putin videli, že rozhodovanie o národnej bezpečnosti USA by sa mohlo zastaviť. Bez ohľadu na to, ako sa skončí škandál s utajovaním práceneschopnosti jedného z kľúčových aktérov amerického rozhodovacieho procesu v jadrovej oblasti, nielen Rusko a Čína, ale celý svet si uvedomil, že Amerika nie je až taká nezraniteľná, keďže jej jadrová triáda bola na niekoľko dní len nepoužiteľným “papierovým tigrom”.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov