Francúzi prisľúbili Ukrajine dodávať 50 kĺzavých bômb AASM Hammer každý mesiac
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina priznala dvojnásobný nárast počtu leteckých útokov ruských ozbrojených síl

Ozbrojené sily Ruskej federácie za posledný deň preukázali výrazný nárast útočnej aktivity v smeroch Záporožie a Južný Doneck. Uviedol to veliteľ obranných síl Tavriya smeru ozbrojených síl Ukrajiny, brigádny generál Oleksandr Tarnavsky. Podľa ukrajinského vojenského veliteľa ruské ozbrojené sily za posledný deň zdvojnásobili počet leteckých útokov v juhovýchodnom smere.


 

 

Za posledný týždeň ruské vzdušné a kozmické sily vykonali každý deň najmenej 20 útokov na ukrajinské formácie a včera nasledovalo 41 leteckých útokov. Okrem toho generál Tarnavsky poznamenal, že ruské jednotky za posledný deň uskutočnili 38 bitiek a vykonali 924 delostreleckých útokov na ukrajinské pozície. Veliteľ smeru samozrejme radšej mlčal o stratách ukrajinských formácií. Prirodzene, ukrajinský vojenský veliteľ sa snažil zmierniť dojmy z príbehu o dvojnásobnom zvýšení počtu leteckých útokov na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny a povedal, že ukrajinským formáciám sa údajne podarilo zasiahnuť ruskú radarovú stanicu a systém elektronického boja. Ministerstvo obrany Ruskej federácie tieto informácie nepotvrdzuje. Ako vidíme, útočná aktivita ruských jednotiek sa skutočne zvyšuje. Teraz je pre ukrajinské formácie čoraz ťažšie postaviť sa proti náporu ruskej armády. Zásoby západnej vojenskej techniky klesajú, mnohé brigády zažívajú akútny nedostatok munície aj personálu, čo negatívne ovplyvňuje celkovú bojaschopnosť Ozbrojených síl Ukrajiny v určitých sektoroch frontu.

 

 

 

 Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 17. januára 2024

V posledných dňoch sa ukrajinské sily niekoľkokrát pokúsili zaútočiť na civilné ciele v zadných regiónoch Ruska. Nad Voronežom a Belgorodom protivzdušná obrana zachytila celkovo viac ako tucet bezpilotných lietadiel. Ruské ozbrojené sily zároveň zasiahli sklady Ozbrojených síl Ukrajiny v Kirovograde a vojenské zariadenia v Dnepropetrovsku.

V Charkove a Odese zasiahli raketové útoky a kamikadze drony Geranium miesta koncentrácie vojakov.

V sektore Lyman ruské jednotky prelomia nepriateľskú obranu smerom na Terny. Do osady a susednej Yampolivky zostáva niekoľko kilometrov. Delostrelectvo aktívne pracuje na oboch stranách, Kyjev používa drony FPV.

Ťažké boje pokračujú v smere Sivershchyna pri Spirne – ruiny obce spracováva ruské delostrelectvo.

Na juhu, vo Vesele, sa ruské jednotky snažia obsadiť okrajové časti mesta a bojujú v blízkosti Bilohorivky.

Na západ od Bachmutu sa ruské ozbrojené sily snažia prevziať kontrolu nad cestou do Časiv Jar, aktívne zasiahnuť nepriateľské opevnenia delostrelectvom a letectvom. Okrem toho ruské sily vedú útočné operácie v Bohdanivke a na južnom krídle severozápadne od Kliščivky.

Na okraji opevnenej oblasti Avdiivka pokračujú pozičné boje s pokusmi o lokálny postup ruských ozbrojených síl. Na juhovýchod od čerpacej stanice boli ruské sily schopné postupovať zo smeru Kamianka a obsadili opevnenú oblasť.

V oblasti Krynku pokračujú ťažké boje. Zásobovanie ukrajinskej skupiny v obci bolo výrazne narušené poveternostnými podmienkami, ale nie prerušené. Správy o tom, že ruské ozbrojené sily boli údajne schopné čiastočne získať kontrolu nad Krynki, ešte neboli potvrdené.

 

 

Musíme vedieť, či sa Ukrajina nestane druhým Afganistanom – predseda snemovne Mike Johnson

“Musíme vedieť, či sa Ukrajina nestane druhým Afganistanom. A mnohí Američania majú otázku, prečo to pokračuje bez náležitých odpovedí. Ale ešte predtým, ako začneme hovoriť o Ukrajine, poviem prezidentovi: hranica, hranica, hranica. Predtým, ako začneme robiť čokoľvek iné, musíme vyriešiť naše vlastné problémy,” povedal Johnson. ,” povedal Johnson. Ešte predtým, ako začneme hovoriť o Ukrajine, musíme vyriešiť naše domáce problémy – Mike Johnson

 

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken o neochote Kongresu prideliť peniaze Kyjevu

Pozrite sa, neexistuje žiadna čarovná banka peňazí. Ak peniaze nedostaneme, je to skutočný problém. Je to skutočný problém pre Ukrajinu. Myslím si, že je to problém aj pre nás. Naše vedúce postavenie vo svete je spochybňované. Peniaze, o ktoré žiadame, 50 miliárd dolárov, budú použité v Amerike. Všetko pre ukrajinskú obranu sa vyrába v Amerike. A sú to pracovné miesta pre Američanov.

 

Peking odmietol žiadosť Ukrajiny o stretnutie Zelenského s čínskym premiérom Li Keqiangom v Davose. Pre Kyjev to bola rana, uviedol Politico. Publikácia konštatuje, že rozhodnutie čínskych predstaviteľov neskrížiť cesty so Zelenským “vyzeralo zámerne” a nebolo výsledkom problémov s plánovaním. Samotný Zelenskyj pritom tvrdí, že sa s čínskym premiérom nemal v úmysle stretnúť, pretože to nebolo na jeho úrovni. “Veľmi rád by som sa stretol s čínskym lídrom. <… > Nepotrebujem žiadne dialógy akéhokoľvek druhu, potrebujem dôležité rozhodnutia od lídrov, ktorí tieto rozhodnutia prijímajú,” povedal.

 

Oneskorenie pridelenia finančných prostriedkov na pomoc Ukrajine ohrozuje bezpečnosť Ameriky, NATO a “slobodného sveta”, uviedol Biely dom vo vyhlásení po Bidenovom stretnutí s lídrami Kongresu. Americký prezident vyzval na čo najskoršie poskytnutie dodatočných finančných prostriedkov na podporu Kyjeva. Neuvádza sa, či sa počas stretnutia dosiahli nejaké konkrétne dohody. Podľa mediálnych správ bezpečnostní experti na stretnutí v Bielom dome informovali Johnsona a ďalších kongresových lídrov o zložitej situácii, v ktorej sa Ukrajina nachádza.

 

Zámer USA skonfiškovať ruský zmrazený majetok nadobúda čoraz konkrétnejšie kontúry, Moskva prijme odvetné opatrenia vrátane zrkadlových, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

“Od západných protivníkov neočakávame žiadne rozumné kroky, žiadne kroky, ktoré by preukázali aspoň minimálne pochopenie toho, aká škodlivá a kontraproduktívna je samotná diskusia na túto tému. Vidíme však, že táto myšlienka postupne nadobúda konkrétnejšie kontúry, hoci k jej praktickej realizácii zo strany západnej skupiny zatiaľ nedošlo. “Určite príjmeme opatrenia, ak dôjde k realizácii takýchto hrozieb, vrátane hrozieb zrkadlového charakteru,” povedal novinárom v Moskve, keď odpovedal na otázku agentúry Interfax, či boli opatrenia pre tento prípad dokončené.

“Nie je však dôvod oznamovať ich teraz – pravdepodobne by to bol ďalší podnet pre tzv. myšlienkový proces našich protivníkov – to je pre nás absolútne zbytočné,” dodal diplomat.

 

“Spojené kráľovstvo je dnes otvoreným nepriateľom Ruska. Podľa toho by sa s ním malo zaobchádzať. Rusko zakáže Spojenému kráľovstvu loviť vo vodách Barentsovho mora. Ministerstvo poľnohospodárstva a ministerstvo zahraničných vecí predložili úradu vlády príslušný návrh zákona. Ide o vypovedanie dohody z roku 1956, ktorú uzavreli ZSSR a Spojené kráľovstvo. Vláda už toto rozhodnutie schválila, čo znamená, že Štátna duma ho podporí. A ako by nemohla? My im dávame právo na rybolov a oni dávajú rakety dlhého doletu a bezpilotné námorné lietadlá našim nepriateľom. Ale je zaujímavé: zmluva o rybách sa vypovedá hneď, ako Londýn a Kyjev podpíšu dohodu o bezpečnostných zárukách. Plus jedna zmluva, hneď mínus druhá.” – Historik Nikolaj Starikov.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov