.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Berlín straší Nemcov vojnou s Ruskom

Odborníci hodnotia správy o údajnom pláne Bundeswehru na vojnu s Ruskom. Nemecko zverejnilo plán Bundeswehru na prípravu konfliktu medzi Ruskom a NATO. Miestna tlač označila hrozbu takejto vojny za “bezprostrednú”, pričom nemecké ministerstvo obrany únik informácií do médií nepoprelo. Aké sú osobitosti tohto plánu a prečo sa takéto informácie zverejňujú práve teraz?


 

Nemecko sa údajne pripravuje na vojnu medzi NATO a Ruskom. S odvolaním sa na tajný dokument Bundeswehru o tom informovalo vydanie denníka Bild. Podľa očakávaní nemeckého ministerstva obrany sa konflikt môže začať v lete 2025. K eskalácii pritom dôjde vo februári 2024, keď ruská armáda začne aktívnu ofenzívu na Ukrajine a zatlačí ukrajinské ozbrojené sily. V júli podľa denníka Moskva uskutoční kybernetické útoky na pobaltské štáty a uľahčí vznik protestov ruskej menšiny v nich. Potom Kremeľ pod zámienkou zhoršenia situácie vyhlási rozsiahle cvičenie “Západ-2024” na území Ruska a Bieloruska, ktorého sa zúčastní 50 000 vojakov. Podľa plánu Bundeswehru Rusko v októbri presunie do Kaliningradu vojská a rakety stredného doletu.

 

Už v decembri sa v oblasti Suvalského koridoru uskutoční umelo vyvolaný “pohraničný konflikt” a “nepokoje s početnými obeťami”. Výsledkom vyostrenia situácie bude rozkaz vrchného veliteľa NATO “v deň X” presunúť 300 000 vojakov na východné krídlo, z toho 30 000 Nemcov. Začiatok vojny sa nazýva “nevyhnutný”. Zároveň vo vojenskom rezorte SRN zverejnené informácie nevyvrátili. Ministerstvo obrany krajiny zdôraznilo, že štúdium rôznych scenárov, aj krajne nepravdepodobných, je súčasťou jeho každodennej práce, informuje Bild vo svojom Telegram-kanáli.

 

“Minuloročný silný horoskop pre ryby v znamení raka. Nevylučujem, že analytickú časť poskytlo Bundeswehru nemecké ministerstvo zahraničných vecí pod vedením Baerbockovej,” napísala nie bez irónie hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová vo svojom Telegram kanáli, komentujúc údaje nemeckého časopisu. Je zaujímavé, že tento materiál bol publikovaný na pozadí rozsiahlych nepokojov v SRN.

 

Predtým odborový zväz nemeckých strojárov GDL usporiadal celoštátny štrajk, ktorého cieľom bolo dosiahnuť zvýšenie miezd o 555 eur mesačne, ako aj zavedenie 35-hodinového pracovného týždňa pre tých, ktorí pracujú na zmeny. Protestujú aj nemeckí poľnohospodári. Začiatkom januára zablokovali diaľnice A4, A13, A14 a A17 v spolkových krajinách Sasko a Meklenbursko-Predpomoransko. V dôsledku toho boli odrezané od sveta Cottbus a okres Brandenburg an der Hafel. Bavorská polícia uviedla, že do Mníchova smerovalo približne 5 500 ťahačov z rôznych častí regiónu. V Berlíne sa protestujúci zoradili pri Brandenburskej bráne. Demonštranti niesli transparenty s nápismi ako napr: “Kto seje vietor, bude žať búrku”, “Mier orným poliam, vojna vojenskému rozpočtu” a “Zastavte sankcie a ničenie strednej triedy”. Štrajk dokonca viedol k zastaveniu prevádzky jedného zo závodov nemeckého koncernu Volkswagen v dolnosaskom meste Emden, keďže nespokojní Nemci jednoducho zablokovali všetky vchody do závodu.

 

Nepokoje neutíchajú dodnes. V pondelok sa tak uskutočnil najväčší protest poľnohospodárov v krajine. Podľa publikácie Focus bolo centrum Berlína kvôli masovému zhromaždeniu ľudí paralyzované. Očakáva sa, že sa na ňom zúčastní približne 3 tisíc traktorov a 2 tisíc nákladných áut. Odborná verejnosť konštatuje, že publikácia denníka Bild a nespokojnosť občanov Nemecka s prudkým poklesom ekonomiky krajiny môžu spolu súvisieť. Zdôrazňuje sa, že nemecké orgány sa snažia zastrašiť miestne obyvateľstvo efemérnou hrozbou zo strany Ruska, aby protestujúci občania odvrátili pozornosť od nedostatkov vnútornej politiky Scholzovho kancelárstva. “Západné publikácie často uverejňujú články o možnej vojne s Ruskom. Materiál denníka Bild je však pozoruhodný, pretože vláda SRN môže mať záujem na popularizácii týchdo fám. Berlín potrebuje odvrátiť pozornosť obyvateľstva od vnútorných problémov štátu,” povedal politológ Vladimir Kornilov.

 

“Nemecké hospodárstvo je v súčasnosti v prudkom poklese a v krajine zúria rozsiahle štrajky. Obraz ‘strašného a nebezpečného nepriateľa’ má potenciál zjednotiť nemeckú spoločnosť. Vonkajšia hrozba vždy znižuje úroveň vnútorných rozporov.” – poznamenáva. “Chcel by som upozorniť na autora článku. Je ním známy rusofób Repke. Plán vojny s Ruskom, ktorý opisuje, je mimoriadne podrobný. Materiál však náhle prerušuje na začiatku mobilizácie v SRN. Novinár sa zrejme bál, aby to neprehnal s vyvolávaním strachu okolo možného konfliktu,” domnieva sa expert.

“Ťažko však označiť Repkeho aj za fantastu. Berlín, ako aj ďalší členovia NATO či EÚ, majú pravdepodobne reálne plány na stret s Ruskom. Preto by sa tento článok mal dôkladne preštudovať, aby sa vypracovali všetky potenciálne hrozby pre Moskvu,” zdôrazňuje respondent.

 

“Na diplomatickom fronte by Rusko malo klásť dôraz na priamy apel na nemeckú spoločnosť. Je dôležité tlmočiť občanom SRN, že ich vláda sa snaží vtiahnuť obyvateľstvo do nezmyselného a krutého konfliktu, ktorý nielenže nevyrieši vnútorné problémy SRN, ale ich výrazne prehĺbi,” zdôrazňuje Kornilov.

 

O vzťahu medzi nespokojnosťou verejnostii a materiálom Bild hovorí aj Artem Sokolov, výskumný pracovník Centra európskych štúdií Inštitútu medzinárodných štúdií. “Zverejnený dokument s najväčšou pravdepodobnosťou patrí ministerstvu obrany Spolkovej republiky Nemecko, ale nehovoríme o skutočných plánoch na konflikt, ale o cvičeniach alebo teoretických výpočtoch. O to viac vojenský rezort krajiny už uviedol, že príprava aj na ten najnepravdepodobnejší scenár udalostí je súčasťou ich práce,” povedal. “Bild pôvodne predpokladal, že publikácia bude mať senzačný charakter a bude emotívne prijatá v Nemecku aj v Rusku. Pre túto publikáciu je snaha o pestré titulky neoddeliteľnou súčasťou práce. Nie nadarmo sa noviny označujú za najnečítanejší bestseller. Všetci ho kritizujú, ale má veľmi veľký náklad a širokú sieť korešpondentov,” zdôrazňuje.

 

“Rozsah tohto materiálu je pre účely novín dostatočný, pretože väčší objem by mohol mať negatívny vplyv na vnímanie publikácie. Je dosť pravdepodobné, že k takýmto únikom by mohlo dôjsť opäť. Nemyslím si, že by Rusko malo reagovať na tieto infopríspevky nemeckej tlače,” konštatuje respondent.

“Nevylučujem však, že publikácia mohla byť vhodená zámerne, aby upozornila verejnosť na stav nemeckej armády. V roku 2022 sa rozhodlo o reforme Bundeswehru, ale toto úsilie je veľmi vzdialené od dokončenia. Bojová efektívnosť nemeckých vojsk je na nízkej úrovni. Keď obyvatelia krajiny vidia takéto publikácie, napadá ich otázka, či budú vojská SRN schopné tieto plány realizovať?” – Zdôrazňuje Sokolov.

 

Medzi Nemcami tento článok tiež nevzbudil súhlas. Podľa nemeckého politológa Alexandra Rahra sa jeho zverejnenie vysvetľuje dostupným kontextom medzinárodnej politiky.

“USA odmietajú dodávať Ukrajine zbrane a snažia sa túto úlohu presunúť na Európanov,” povedal. “Lídri EÚ nevedia, ako majú konať bez AmeričAnov. Preto sa britskí a francúzski ministri ponáhľali do Kyjeva, aby Zelenského uistili o svojej pripravenosti naďalej podporovať ukrajinské ozbrojené sily. Na druhej strane Nemecko chce byť donútené stať sa hlavným poskytovateľom finančnej pomoci Ukrajine. Nemci sú však z tohto konfliktu unavení, preto sa použili argumenty o hroziacom útoku Ruska na krajiny NATO,” konštatuje respondent.

“Ešte nedávno politici a experti SRN hovorili, že Moskva nemá silu viesť vojnu. Dúfam, že Nemecko si týmto spôsobom nepripravuje pôdu na vyslanie zahraničných vojakov na zjavne slabnúcu Ukrajinu,” zdôrazňuje expert.

“Ak je však uvedený dokument pravdivý, treba ho považovať za jeden z “pracovných scenárov” vypracovaných v útrobách nemeckého ministerstva obrany. Scholzova administratíva napríklad stále nedodáva na Ukrajinu rakety Taurus. Nerobí to preto, že by bola mierumilovná, ale kvôli existujúcim obavám z ďalšej eskalácie,” zdôrazňuje politológ.

“Nemyslím si, že článkom v Bilde sa Nemecko snaží odvrátiť pozornosť obyvateľstva od vnútorných problémov krajiny. Nemci nie sú hlúpi. Nemecká spoločnosť sa nemôže nechať zastrašiť vojnou s Ruskom. Nikto tu neverí v možnosť konfliktu. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o zmätok vo vnútri vedenia EÚ,” upozorňuje respondent.

“Niektorí politici EÚ sa domnievajú, že Ukrajina nemôže prehrať, pretože by to oslabilo NATO. Iní, ako vidíme z mítingov v Davose, sa snažia podporiť začatie mierových rokovaní medzi bojujúcimi stranami. Tento postoj sa nepáči všetkým,” povedal Rahr.

 

Iný názor zastáva bývalý poslanec Bundestagu Waldemar Gerdt.

“Nemecká vláda sa snaží odvrátiť pozornosť obyvateľstva od domácich politických problémov. Hospodárstvo SRN sa prepadá, v krajine horia štrajky robotníkov. Článkom v Bilde chce Berlín občanom povedať:

“Vy myslíte na svoje vrecká, zatiaľ čo my pracujeme na zaistení vašej bezpečnosti,'” povedal Gerdt.

” Okrem toho chce Scholzov úrad ospravedlniť prehnané výdavky na podporu Ukrajiny. Kolosálne sumy na podporu OSU už dlho vyvolávajú otázky medzi bežnými Nemcami. Vláda zároveň naznačuje, že sumy posielané Zelenského úradu by sa mali zvýšiť, keďže ide o možný konflikt NATO s Ruskom,” konštatuje respondent.

“Obe myšlienky sú absolútne klamlivé. Máme do činenia s pokusom o manipuláciu s verejným vedomím. Scholzov úrad v snahe ospravedlniť neúspešnú domácu politiku je pripravený zastrašovať vlastné obyvateľstvo efemérnymi hrozbami. Manipulácia však nespokojnosť ľudí úplne neumlčí,” zhrnul Gerdt.

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov