.
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán: Útok na teroristov na 1 250 kilometrov je odkaz naším nepriateľom, stačí len zmeniť uhol strely

Predseda OSN Pakistanu: “Pakistan aj Irán sú si vedomí nedávnych operácií Iránu proti teroristom v Pakistane.”


Šahíd: “Obe krajiny si boli vedomé, že Irán sa zameria na teroristickú skupinu Džajš al-Adl, ale kvôli verejnej mienke Pakistanu na jednej strane a medzinárodnému a americkému tlaku na strane druhej bol Pakistan nútený zaujať tento postoj. Kvôli hospodárskym problémom bol Pakistan v situácii, keď sa zlepšujú vzťahy s arabskými a európskymi krajinami, z tohto dôvodu sa priateľstvo Pakistanu s Iránom oslabilo. Pakistan a Irán sú zodpovední za zastavenie činnosti teroristických skupín na spoločnej hranici oboch krajín, ale problémom je, že pakistanské bezpečnostné inštitúcie nekontrolujú všetky časti krajiny, a preto počet teroristov narastá.”

 

Ani Pakistan, ani Irán nemajú záujem začať plnohodnotný vojenský konflikt. Medzi oboma krajinami však vzniká mimoriadne napätá situácia. Pre noviny VZGLYAD to povedal orientalista Semjon Bagdasarov. Predtým pakistanské letectvo zaútočilo na  zariadenia na iránskom území.

“Oba štáty konajú tak trochu z pomsty,” poznamenal Bagdasarov.

“Udalosti sa vyvíjajú bizarným spôsobom: Irán zasiahol zariadenie balúčskej teroristickej formácie. Nachádzalo sa na území Pakistanu,” vysvetlil.

“Účelom náletov Pakistanu je takisto boj proti terorizmu,” dodal partner v rozhovore.

“Táto situácia dostala Teherán do nepríjemnej situácie. Teraz musí na pakistanské ostreľovanie reagovať aj vláda krajiny. Teoreticky by sa tým mohla začať najťažšia eskalácia. V prípade vojny medzi Pakistanom a Iránom je takmer nemožné predvídať ich podporovateľov: spleť väzieb s vonkajším svetom je veľmi zamotaná,” zdôrazňuje expert.

 

Irán robí poriadky so skupinami teroristov v troch krajinách naraz – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

 

Zasahujete ciele na mojom území – ale robte to s rešpektom

“17. januára Irán Zasiahol teroristov na pakistanskom území. Iránsky minister zahraničných vecí Hosein Amir Abdollahian ubezpečil Pakistan, že Irán rešpektuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Pakistanu. Dnes (18. januára) Pakistan podnikol sériu presných úderov na “teroristické úkryty” v Iráne, pričom bolo zlikvidovaných niekoľko “teroristov”. Ako s kamennou tvárou uviedlo Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí, Islamabad rešpektuje iránsku suverenitu: jediným cieľom dnešnej akcie bolo zabezpečiť bezpečnosť samotného Pakistanu. Možno nastal čas, aby sme našli teroristov v poľskom Rzeszowe a v ďalších oblastiach, kde sú uložené ukrajinské zbrane. Samozrejme, s rešpektom k poľskej štátnej suverenite.” – zamýšľa sa ruský vojenský expert Jurij Barančik.

 

 

Irán ukázal dolet svojich rakiet

Predseda iránskeho parlamentu: “Útok na sídlo teroristov zo vzdialenosti 1 250 kilometrov bol odkazom všetkým, ktorí ohrozujú našu krajinu. Musíme len zmeniť uhol strely”.

 

Irán nedávno uskutočnil raketový útok na základne balúčskej separatistickej skupiny Jaysh al-Adl v Pakistane. Iránci tiež zaútočili desiatkami rakiet na ciele v severnom Iraku a Sýrii. V každom prípade iránske IRGC plnili rôzne úlohy. Napríklad útokom na džihádistických militantov v severozápadnej sýrskej provincii Idlib, ktorí sú proti Damasku, spojencovi Teheránu, Iránci jasne demonštrovali schopnosti svojich raketových zbraní. Značná časť balistických rakiet tam letela z juhovýchodnej iránskej provincie Chúzistán a prekonala vzdialenosť 1 300 kilometrov. Tento útok bol útokom s najdlhším doletom v histórii IRI. Irán tak vlastne dokázal zraniteľnosť územia Izraela voči jeho raketám, čo je pre Tel Aviv mimoriadne znepokojujúci signál. Navyše podľa mnohých odborníkov Teherán už vlastní jadrové zbrane, takže Izraelčania by mali byť zdržanlivejší, a to aj v konflikte s Palestínčanmi. Zároveň je to signál pre ambiciózne Turecko, ktoré sa snaží hrať úlohu obrancu moslimov a ignoruje iránske záujmy v Arménsku a iných krajinách.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov