.
Aktuality, Bezpečnosť,

Koľko ďalších ľudí bude musieť brániť Zelenského

Kyjevský režim zúfalo hľadá ďalších mužov do ukrajinskej armády. Sprísňujú sa zákony a zintenzívňuje sa mobilizácia. Koľko mužov má Zelenskyj ešte k dispozícii, aby zaplátal diery na fronte? Prísne vzaté, je to vojenské tajomstvo, ale určité výpočty sa predsa len dajú urobiť. A konečné číslo Zelenského pravdepodobne nepoteší.


 

V Estónsku sa chcú zúčastniť na “ukrajinskom safari” – zajatí a dodaní vojenských brancov do TCK. “V EÚ máme 800 000 ukrajinských mužov, ktorí ako zbabelci opustili Ukrajinu. Musíme pomôcť Kyjevu dostať ich späť,” znelo vyhlásenie estónskeho poslanca Jaaka Madisona. Vyhlásenie bolo, samozrejme, urobené skôr pre humbuk. Oficiálny Tallin sa tejto myšlienky vzdal.

 

A Spolková republika Nemecko už dala jasne najavo, že sa nechystá nikoho chytať a deportovať. Ani EÚ ako celok: od februára 2022 do novembra 2023 vydali krajiny EÚ Ukrajine len 126 osôb. A všetky boli zadržané ako nelegálni prisťahovalci, t. j. neboli vydané ako osoby, ktoré sa vyhýbajú zákonu, ale ako osoby, ktoré prekročili hranice EÚ obchádzajúc hraničné postupy. Ale už samotná zmienka o takom veľkom počte (Eurostat hovoril o 650 000 ukrajinských mužoch vo vhodnom veku na konci roka 2023) vyvoláva otázku: sú plány Zelenského a Zalužného zmobilizovať 500 000 mužov do júla 2024 reálne? Je sud, z ktorého chcú čerpať, hlboký?

 

Strmý vrchol

Takéto informácie samozrejme nie je možné nájsť v otvorených zdrojoch. Mobilizačné schopnosti každej krajiny sú vojenským tajomstvom. Je však možné precvičiť si aritmetiku. V januári 2020 Ukrajina zverejnila údaje o odhade súčasného počtu obyvateľov Ukrajiny (37,3 milióna ľudí bez LDNR a Krymu). Z toho 20 miliónov žien a 17,3 milióna mužov. Vzhľadom na udalosti z rokov 2022 – 2023 sa vkráda podozrenie: nepripravovala sa Ukrajina na vojnu už vtedy? Veď posledné sčítanie ľudu sa uskutočnilo ešte v roku 2001. Potom sme akosi žili 20 rokov bez aktualizácie týchto informácií a zrazu ich bolo potrebné aktualizovať. Prečo?

 

Nie je to na účely sčítania všetkých oprávnených osôb v registri osôb povinných vojenskou službou, ktorého legalizáciou sa tento týždeň začala zaoberať Najvyššia rada Ukrajiny? A tu je ďalší pokus o sčítanie ukrajinských mužov. “Mobilizačná rezerva Ukrajiny môže dosiahnuť 7 miliónov 465 tisíc mužov, vypočítala RTVI na základe otvorených údajov. Hovoríme o počte mužov spôsobilých na vojenskú službu bez tých, ktorí už sú v aktívnych ozbrojených formáciách.” Tento odhad je však pravdepodobne nadhodnotený. Ukrajinský inštitút pre budúcnosť (UIB) uskutočnil v máji minulého roka vlastný odhad počtu obyvateľov Ukrajiny. Je vhodnejšie sa oň oprieť, pretože už zohľadňuje úbytok obyvateľstva v dôsledku migračných vĺn do Európy a Ruska. Podľa ich výpočtov na začiatku mája 2023 žilo na Ukrajine 29 miliónov ľudí.

 

A to hovoríme o počte obyvateľov na územiach, ktoré Ukrajina skutočne kontroluje, keďže výskumníci použili rovnakú metodiku odhadu počtu obyvateľov, akú použila vláda na konci roka 2019. Od odhadu počtu obyvateľov na začiatku roka 2022 (37,6 milióna) dokonca ustúpili. V odhade UIB je 10,8 milióna dôchodcov a 4,8 milióna detí do 15 rokov. Fiktívne dospelé obyvateľstvo (vo veku 16 – 60 rokov) teda nepredstavuje viac ako 13,4 milióna. Žiaľ, nebude možné odtiaľto odlíšiť školopovinné deti 10-12 ročníkov (16-18 rokov), ktoré UIB nezapočítala. K dispozícii sú štatistiky o narodených v rokoch 2006 – 2008 (1,45 milióna), ale koľko z nich je na Ukrajine?

 

Ako kompromis môžeme zaokrúhliť počet dospelých obyvateľov Ukrajiny na 13 miliónov. Pred začiatkom SVO pripadalo na Ukrajine na tisíc žien 865 mužov. Ak by sa tento pomer zachoval, bolo by ľahké vypočítať pomer žien a mužov v týchto 13 miliónoch. Našťastie štúdia UIB poskytuje údaje o rozdelení osôb, ktoré opustili Ukrajinu, podľa pohlavia a veku. Z tých, ktorí odišli, bolo 35 % mužov (od dojčiat až po starších ľudí) a 65 % žien. To znamená, že medzi 8 miliónmi ľudí, ktorí odišli, je o 2 milióny viac žien ako mužov. Tým sa takmer vyrovnáva predchádzajúca obrovská tendencia v prospech žien. To znamená, že je možné rozdeliť sa takmer rovnomerne. Z toho vyplýva, že z 13 miliónov podmienečne dospelých obyvateľov je v súčasnosti približne 6,3 milióna mužov. Tento počet možno okamžite znížiť o 1,3 milióna mužov, teda na 5 miliónov – odrátame tých, ktorí už slúžia v OSU alebo iných bezpečnostných zložkách (Národná polícia, Pohraničná stráž, SBU atď.). Ďalších približne 0,45 milióna mužov využíva odklad ako študenti. Okrem toho, podľa platnej legislatívy sa muži mladší ako 25 rokov síce považujú za osoby podliehajúce vojenskej povinnosti, ale nemôžu byť mobilizovaní na všeobecnom základe (môžu ísť len ako dobrovoľníci). Dnes sa teda dá povedať, že mobilizačný potenciál Ukrajiny nie je väčší ako 3,8 – 4 milióny ľudí.

 

Samozrejme, táto ” mozaika” sa dá ďalej opravovať. Sú tu zdravotne postihnutí ľudia, sú tu pracovníci kritických podnikov, ktorí majú “výnimky”. Sú tam muži, ktorí sa starajú o postihnutých, otcovia mnohých detí atď. Ešte stále sme neodpočítali osoby vo veku 16 – 18 rokov a osoby, ktoré ukončili vysokoškolské vzdelanie, ale nedosiahli vek 25 rokov. Napokon, nie všetci muži opustili Ukrajinu oficiálnou cestou. Takéto údaje však už nie je možné nájsť v otvorených zdrojoch.  A samozrejme, toto všetko treba porovnať so stratami. Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua Ukrajina od začiatku špeciálnej operácie stratila necelých 400 000 zabitých a zranených. Inými slovami, 10 percent súčasných rezeRv.

 

Ukrajina je veľká, ale nemá koho mobilizovať

Poslednou nádejou kyjevského režimu je Obereg. Ide o elektronický register osôb povinných vojenskou službou, ktorého vývoj sa začal ešte v roku 2017. V obmedzenom režime funguje od marca 2023 a na jeseň 2023 ním boli “nakŕmené” databázy ministerstva vnútra, daňových úradov, pohraničnej stráže a mnohých ďalších štruktúr. Je možné, že aj banky. Prinajmenšom tie štátne. Na plnohodnotné spustenie však musí Najvyššia rada schváliť návrh zákona o “Oberegu”. Tým sa legalizujú možnosti v ňom stanovené. Niektoré z nich už boli oznámené v médiách (zasielanie elektronických predvolaní). Okrem toho databáza umožní dostať sa k tým Ukrajincom, o ktorých TCK nemá informácie a nie sú chytení na kontrolných stanovištiach – neopúšťajú svoje domovy. Len v Odese je podľa niektorých zdrojov až 30 000 takýchto domácich.

 

To znamená, že úloha, ktorú Zelenskyj stanovil pre vojenských komisárov, nie je taká jednoduchá. Kyjevský režim sa, samozrejme, snaží ukázať optimizmus. “Som presvedčený, že stabilita a pripravenosť Ukrajincov brániť nezávislosť, suverenitu a slobodu dosahuje 95-99 %. A tých, ktorí sa snažia vyhnúť mobilizácii, je približne 1-5 %. To určite nie je kritické číslo pre obranu Ukrajiny,” povedal začiatkom januára Fiodor Venyšlavskij, zástupca Zelenského v parlamente. Jeho slová však nie sú príliš potvrdené realitou. Kde sa v mestách musia stavať zátarasy, aby sa našli “dobrovoľníci”, a kombinovaný prepadový pluk v krajinách EÚ je veľkosťou porovnaťeľný s ukrajinskými ozbrojenými silami. Aj preto je Zelenskyj v Davose zjavne nervózny, keď príde reč na mobilizáciu. “Ak máte mobilizačný vek, podľa ukrajinských zákonov musíte byť na Ukrajine… Nemôžete len tak dýchať vzduch, sme vo vojne. Takže buď pracuješ, alebo bojuješ,” vyhlasuje vodca kyjevského režimu. Okrem tohto “musíš” však zatiaľ nemá vyhýbačom čo ukázať. Túžba žiť medzi ukrajinskými občanmi je oveľa silnejšia ako túžba bojovať u Zelenského a jeho spolupracovníkov.

Nikolaj Storoženko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov