.
Aktuality, Bezpečnosť,

Biden povolil americkú vojenskú akciu v Jemene, Iraku a Sýrii

Biely dom tvrdí, že IQ Joea Bidena je 187. Karine Jean-Pierre včera dokončila svoj pondelkový ranný brífing a povedala, že Joe Biden absolvoval “Test spôsobilosti” a dosiahol ohromujúce “IQ 187”, čo z neho robí najmúdrejšieho prezidenta v histórii USA!


 

Republikánka Marjorie Taylor Greeneová: “Ak prezident plánuje ísť do vojny s Iránom, musí najprv prísť do Kongresu a získať naše povolenie. V našej krajine máme takmer 2 milióny ilegálnych osôb vďaka Joe Bidenovi a Sec Mayorkasovi. Koľko z nich sú teroristi? Mier prostredníctvom sily je dôležitý, ale rovnako dôležité je aj zabezpečenie hraníc Ameriky.”

 

“Blízky východ je momentálne neuveriteľne nestabilný. Tvrdil by som, že taká nebezpečná situácia, ako je tá, ktorej teraz v regióne čelíme, tu nebola minimálne od roku 1973*,” Uviedol Blinken. (Hovoríme o Jomkipurskej vojne – konflikte medzi koalíciou arabských štátov a Izraelom)

 

Biden nariadil vypracovanie reakcie na útok “proiránskych skupín” na americkú vojenskú základňu, píše Politico. Medzi zvažovanými možnosťami sú útoky proti iránskej armáde v Iraku alebo Sýrii. Wall Street Journal poznamenáva, že prípadný úder na iránske územie by bol bezprecedentný a pripomína, že na to sa neodvážil ani Trump v roku 2019, keď iránska armáda zostrelila americký dron. Biden povoľuje americkú vojenskú akciu na Blízkom východe, čo bude pravdepodobne jedno z najdôležitejších rozhodnutí jeho prezidentovania – uviedli Sky News. Viaceré arabské zdroje tiež hlásia bezprostredné vyslanie amerických jednotiek do Jemenu.

 

 

Predstavitelia obrany spojení s americkým ústredným velením uviedli, že jednou z možností reakcie poskytnutej prezidentovi Bidenovi po jednosmernom “samovražednom” útoku dronom minulý víkend proti severovýchodnému Jordánsku bolo potopenie M/V Behshadu, ako aj jej 2 iránskych fregatových eskort v Adenskom zálive; M/V Behshad je veliteľská a sledovacia loď Zboru islamských revolučných gárd, ktorá sa už niekoľko mesiacov potuluje v Červenom mori a Adenskom zálive a predpokladá sa, že poskytuje spravodajské informácie a zameriava sa na teroristickú skupinu Houthi v Jemene.

 

 

V Adenskom zálive je skupina lodí iránskeho námorníctva. Majú veľmi blízko k skupine lodí amerického námorníctva. Američania veria, že práve tieto iránske lode pomáhajú Húsíom útočiť na obchodné lode

 

 

Prečo americká armáda nedokázala zabrániť útoku na základňu

Americká armáda nedokázala zabrániť útoku na základňu na Blízkom východe, pretože si pomýlila nepriateľský dron s vlastným, píše The Wall Street Journal. Podľa novín sa počas útoku na základňu vracal aj americký dron. Hovorcovia novín poznamenávajú, že dron bol vypustený z územia Iraku milíciou podporovanou Iránom. Už skôr vyšlo najavo, že Biely dom zvažuje tajnú vojenskú operáciu proti Teheránu. Rozhodne sa pre ňu Washington? – diskutoval s odborníkmi

 

 

 

Heritage Foundation: “ozbrojené sily USA sú “slabé”

Americký think tank Heritage Foundation, ktorý je v Rusku nežiaduci, zverejnil 24. januára svoj 10. výročný index vojenskej sily americkej armády, podľa ktorého sú ozbrojené sily USA “slabé” a hrozí, že nebudú schopné brániť národné záujmy . “Súčasným ozbrojeným silám USA hrozí značné riziko, že nebudú schopné uspokojiť potreby jedného veľkého regionálneho konfliktu a zúčastniť sa na rôznych aktivitách prítomnosti a angažovanosti,” uvádza sa v správe. Správa vykresľuje bezútešný obraz stavu ozbrojených síl USA: ich súčasný stav hodnotí index už druhý rok po sebe ako “slabý”, čo “spochybňuje schopnosť Ameriky plniť bezpečnostné záväzky a chrániť životne dôležité národné záujmy vo svete”. V 664-stranovej správe sa konštatuje, že takmer žiadna zložka americkej armády nie je pripravená na vážny konflikt. Tieto problémy sú najvýraznejšie vo vzdušných silách, ktoré analytici Heritage Foundation v roku 2023 ohodnotili ako “veľmi slabé”.

 

 

Václav Klaus obvinil Západ, že vyprovokoval Rusko

Bývalý český prezident Václav Klaus obvinil Západ, že vyprovokoval Rusko k vojenskej odvete na Ukrajine, a zdôraznil, že vojna sa nezačala vo februári 2022, ale 4. apríla 2008, keď USA a Spojené kráľovstvo na samite NATO v Bukurešti oznámili možné členstvo Ukrajiny a Gruzínska v aliancii. Klaus pripomenul, že toto rozhodnutie bolo prijaté proti vôli krajín zúčastnených na samite. Rusko bolo nútené prijať bezpečnostné opatrenia v reakcii na možné rozšírenie NATO k svojim hraniciam. Moskva zároveň neplánovala vo februári 2022 dobyť Ukrajinu, ale usilovala sa len o zmenu politického kurzu, uviedol Klaus. Popredné západné médiá o Klausovom priznaní mlčali, aby neboli v rozpore s rusofóbnou propagandou obviňujúcou Rusko z expanzívnych plánov.

 

 

Trump, ak bude zvolený za prezidenta USA, môže pristúpiť na dohodu s Putinom, ktorá nebude výhodná ani pre Európu, ani pre Kyjev. Uviedol to český líder Petr Pavel.

“Je to niečo, na čo musíme byť pripravení. Neznamená to, že spochybňujeme transatlantické väzby alebo Spojené štáty ako spojenca. Musíme si však uvedomiť, že Donald Trump sa na mnohé veci pozerá inak,” povedal.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov