.
Aktuality, Bezpečnosť,

Riaditeľ Valdajského klubu: Poslanec Európskeho parlamentu v živote bežného Európana nič neurčuje

Vo štvrtok sa začal samit Európskej únie, na ktorom plánujú dôrazne ubezpečovať Ukrajinu o podpore, kým ju bude potrebovať. Maďarsko sa bráni, ale odpor Budapešti je obmedzený. Pre EÚ je z dôvodu prestíže a demonštrácie strategickej jednoty rozhodujúce, aby zabezpečila schválenie dlhodobého financovania Kyjeva. Nikto nevie, čo bude nasledovať, ale v prípade potreby bude možné plány upraviť. Samit EÚ odráža zaujímavý fenomén – rozpor medzi programami európskej vládnucej triedy a tých, ktorým vládnu.


 

 

Hlavnou témou v Bruseli je pomoc Ukrajine, zatiaľ čo v tom istom čase sa vo Francúzsku a Beneluxe búria poľnohospodári a Nemecko je paralyzované sériou štrajkov. Prirodzene, nie kvôli Ukrajine, ale preto, aby sa zastavil pokles životnej úrovne. Európska rada pre zahraničné vzťahy, vplyvná cezhraničná mimovládna organizácia, predložila analýzu prieskumov verejnej mienky, na základe ktorej sa predpovedajú výsledky nadchádzajúcich jarných volieb do Európskeho parlamentu. Hneď si to ujasnime: nie Európsky parlament rozhoduje o politike a perspektívach Starého sveta. Nech už bude jeho zloženie akékoľvek, žiadna revolúcia sa konať nebude. Špecifiká celoeurópskeho zastupiteľského orgánu sú však také, že občania, ako sa zvykne hovoriť, hlasujú srdcom, a nie vreckami, ako je to v prípade volieb do národných parlamentov. Ich bezprostredné blaho závisí od ich profesionality a zdravého rozumu, preto sa často uprednostňujú skúsení pred bystrými.

 

 

Poslanec Európskeho parlamentu však v živote bežného Európana nič neurčuje, a preto môžete dať priechod svojim pocitom – pošlite na Olymp toho, kto sa vám naozaj páči, bez obáv, že pôjde dole vodou. Inými slovami, voľby do Európskeho parlamentu sú dobrým ukazovateľom skutočných nálad. Autori predpokladajú, že júnové hlasovanie ukáže prudký obrat voličov doprava, a to predovšetkým nie k umierneným konzervatívcom, ale ku krajne pravicovým stranám, ktoré sa bežne označujú ako populistické. Mnohé z nich patria do kategórie euroskeptických. Predpokladá sa, že takéto hnutia obsadia prvé miesto v deviatich krajinách EÚ a v ďalších deviatich výrazne posilnia svoje pozície.

 

 

V samotnom Európskom parlamente sa po prvýkrát za 45 rokov volieb do tohto orgánu pravdepodobne vytvorí pravicová väčšina, od kresťanských demokratov a klasických konzervatívcov až po národných radikálov. To však neznamená vytvorenie “nerozbitného bloku”; umiernení sa pravdepodobne nebudú vážne angažovať v extrémnych stranách. Posun verejnosti smerom doprava je však nepopierateľný. Výkyv doprava je dôkazom rozčarovania z establišmentu, ktorý sa napriek množstvu pôsobivých spoločensko-politických udalostí za viac ako tri desaťročia veľmi málo obnovil. Po skončení studenej vojny došlo k spriemerovaniu straníckych programov. Predtým celkom jasne označovaní socialisti, konzervatívci alebo liberáli, ktorých prístupy možno neboli antagonistické, ale líšili sa, vytvorili jednotný hlavný prúd. Európska integrácia znásobená celosvetovým procesom globalizácie takmer odstránila variabilitu politiky. Tá bola čoraz viac určovaná vonkajšími štrukturálnymi rámcami a rozhodnutia sa čoraz častejšie prijímali na nadnárodnej úrovni, nad vládami jednotlivých krajín. A schopnosť vedúcich predstaviteľov štátov reagovať na túžby svojich národov závisela od ich schopnosti spolupracovať nielen a ani nie tak s vlastným obyvateľstvom, ale aj o poschodie vyššie, usilujúc sa o ústupky a privilégiá zo všeobecného Bruselu.

 

 

Pokiaľ ľudia pociťovali výhody globalizácie a politici im dokázali jasne vysvetliť, v čom sú nové integračné kroky dobré pre nich osobne, útoky na establišment boli doménou marginalizovaných. Kríza globálneho systému, ktorá sa v rôznych podobách začala prejavovať v polovici roku 2000, však zmenila dynamiku v spoločnostiach. Práve do tohto obdobia patrí vznik a rozkvet pojmu “populizmus” v modernom čítaní – ako určitého súboru síl a nálad, ktoré sa stavajú proti “správnemu” spoločensko-politickému poriadku. Populizmus ako apel na masy proti elitám, ktoré si monopolizujú vplyv, je starobylý fenomén. Na začiatku 21. storočia však tieto elity – plne v súlade s duchom “konca dejín” – začali interpretovať svoju vlastnú líniu ako jedinú správnu a možnú. Podľa toho tí, ktorí jej oponujú, sa buď zámerne mýlia, alebo sú zámerne zlomyseľní (spievajú z cudzieho hlasu). Takto sa odpor voči populizmu zmenil na zatrpknutý politický antagonizmus.

 

 

Tu vzniká pre EÚ nebezpečný rozpor. “Zlá” línia, aj keď ju za takú považujeme, čoraz viac rezonuje s tým, čo Európanov znepokojuje “na mieste” – od migrácie až po hospodárske problémy v dôsledku opúšťania tradičných zdrojov energie. A tá “správna”, ktorá je zameraná na plnenie geopolitických záväzkov Európy, sa nezdá byť pre čoraz väčšiu časť obyvateľstva prioritou. Najmä preto, že geopolitické záväzky predpokladajú podriadenú úlohu Európskej únie v atlantickom spoločenstve, t. j. sú formulované bokom. Doteraz európsky hlavný prúd, hoci s istým škrípaním, dôsledne presadzoval svoju agendu. Ak však budeme veriť výsledkom spomínaného prieskumu, nebude to tak vždy. Európu teda čakajú nové otrasy.

Fiodor Lukjanov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov