.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ trpko oľutoval zlyhanie Istanbulských dohôd

Americká tlač odhalila podrobnosti návrhu mierovej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou. Na jar 2022 sa dohodlo, že Krym zostane ruský, zatiaľ čo osud Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky určia lídri krajín počas osobných rokovaní. Okrem toho mala Ukrajina znížiť počet príslušníkov OSU. Po zásahu Borisa Johnsona však dokument skončil na smetisku dejín. Prečo informácie o týchto dohodách unikli práve teraz a kto z toho má prospech?


 

Tento týždeň denník The Wall Street Journal zverejnil návrh mierovej zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou z 15. apríla 2022. Okrem Ruska mali jej plnenie garantovať aj USA, Veľká Británia, Čína a Francúzsko. Z dokumentu vyplýva, že pod bezpodmienečnou ruskou kontrolou by zostal len Krym, zatiaľ čo o budúcnosti LDNR mali rozhodnúť Vladimir Putin a Vladimir Zelenskyj. Ukrajina sa mala stať “trvalo neutrálnym štátom, ktorý sa nezúčastňuje na vojenských blokoch” a nemôže na svojom území rozmiestňovať cudzie zbrane, ale Ukrajina by mohla vstúpiť do Európskej únie. Rusko nemalo námietky proti hospodárskej integrácii. Moskva tiež trvala na obmedzení počtu príslušníkov OSU na 85 000 vojakov, 342 obrnených vozidiel a 519 delostreleckých diel. Maximálny dolet ukrajinských rakiet nemal presiahnuť 40 kilometrov.

 

 

Kyjev trval na iných číslach – 250 000 vojakov, 800 tankov a 1 900 delostreleckých diel. Ukrajina tiež nesúhlasila s oficiálnym štatútom ruského jazyka. Kremeľ pripomenul, že proces rokovaní bol ukončený ukrajinskou stranou na príkaz Londýna. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že v marci 2022 boli jedny podmienky týkajúce sa územia, dnes sú iné podmienky “a ďalšie, vlastne právny status území, ktoré sa stali regiónmi Ruskej federácie, je napísaný v ústave našej krajiny”.

“Vo všeobecnosti áno, skutočne bol dohodnutý text, ale nechceli by sme ho zverejniť,” – vysvetlil Peskov.

 

Pripomeňme, že rokovania o mierovom urovnaní sa začali krátko po začatí špeciálnej operácie 24. februára 2022. V marci sa strany opakovane stretli v Bielorusku a neskôr v Istanbule. Podrobnosti o stretnutiach neboli zverejnené. Oficiálne sa uvádzalo len to, že Kyjev ponúkal neutrálny štatút Ukrajiny výmenou za bezpečnostné záruky, ale rozhovory boli v máji zmrazené. V júni minulého roka Vladimir Putin na stretnutí s africkými lídrami povedal, že Rusko nikdy neodmietlo rokovať. Po niekoľkých stretnutiach v Istanbule parafoval vedúci rokovacej skupiny z Kyjeva návrh 18-bodovej “Zmluvy o trvalej neutralite a bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu”. Potom ho však Kyjev vyhodil “na smetisko dejín”. V nedávnom rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom Putin povedal, že dokument podpísal David Arahamija, vedúci parlamentnej frakcie strany Sluha ľudu; poslanec v tom čase viedol skupinu ukrajinských vyjednávačov. Samotný Arahamija pripísal odmietnutie ruských podmienok Kyjevom vplyvu vtedajšieho britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý hneď po návrate ukrajinskej delegácie z Istanbulu prišiel do Kyjeva “a povedal, že s nimi nepodpíšeme vôbec nič. A ‘poďme jednoducho do vojny'”.

 

Koncom minulého mesiaca turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že krajina je pripravená opäť hostiť rusko-ukrajinské rokovania. Zároveň vyjadril podporu “Zelenského vzorcu”, ktorý Moskva považuje za ultimátum a ktorý by sa v skutočnosti stal prológom k novému vojenskému konfliktu. Podľa expertov bolo zverejnenie nuáns uvedenej dohody v denníku The Wall Street Journal sotva náhodné. Západ tak nielen potvrdil správnosť ruského postoja v tejto otázke, ale snaží sa aj sondovať pôdu pre budúce rokovania.

 

“Tento únik informácií je akýmsi pokusom preskúmať možnosti obnovenia rokovaní. Je zrejmé, že Západ na Ukrajine prehráva, zatiaľ čo naše ozbrojené sily vykazujú úspechy, oslobodzujú nové osady. Preto je jednou z úloh Západu získať oddych,” povedal Konstantin Dolgov, podpredseda senátneho výboru pre hospodársku politiku a bývalý zástupca ruského veľvyslanca pri OSN. Podľa neho od mierových rokovaní pretieklo veľa vody a ukrajinské orgány a krajiny NATO už druhú takúto šancu nedostanú.

“Možno je tento únik pokusom vyvinúť tlak na tie kruhy na Západe, ktoré ešte nie sú pripravené na mierové riešenie,” dodal hovorca. Dolgov zdôrazňuje, že Západ potrebuje odklad len na jedno – na posilnenie svojich síl a obnovenie boja s Ruskom v nových podmienkach.

“Ale západní lídri dnes nie sú schopní vyjednávať. Rozumejú len jazyku sily. Náš prezident už vo svojom posolstve v tejto veci povedal všetko – dotiahneme to do konca, všetky úlohy SVO budú splnené. Čím ďalej, tým viac bude škriepok o hypotetickom procese vyjednávania. Ale o čom sa s nimi dá vyjednávať? Minský proces ukázal všetko,” dodal.

 

Podpredseda senátneho výboru pre zahraničné veci Andrej Klimov zasa pripomenul, že na jar 2022 bolo veľa neoficiálnych platforiem, ktorých organizátori ich vydávali za rokovacie platformy.

“Do ďalšieho stretnutia v Istanbule bol Zelenskyj v hystérii, čo naznačuje jeho slávna veta (na adresu Putina) “čo odo mňa chce?”. V tom čase sme boli blízko ku kompromisu, ale žiadne rozprávky o tom, že “toto dať, toto vziať”, v dohode bolo všetko napísané inak. A teraz Západ naozaj hľadá východisko z tejto situácie bez straty tváre. Alternatívou je tretia svetová vojna, do ktorej rozumní ľudia nepôjdu vysvetlil senátor. Podľa neho chce Západ týmto spôsobom dostať Rusko do pozície, v ktorej zámerne prehráva. “Ciele, ktoré sme si stanovili na začiatku SVO, sa musia dosiahnuť. Zároveň sa však situácia v marci 2024 výrazne líši od situácie v marci a apríli 2022. Západ chápe, že mu nepomohli ani sankčný tlak, ani blokáda Ruska, ani dodávky zbraní,” pripomenul Klimov.

 

Politologička Larisa Schoeslerová sa na situáciu pozerá inak. Podľa nej je zverejnenie detailov zmluvy dôsledkom vnútropolitického boja v Spojených štátoch. “Je to pokus republikánov zdôrazniť, že vláda Joea Bidena zastáva jednoznačne nekonštruktívny postoj a podporuje pokračovanie vojny s Ruskom. Publikácia dokazuje, že Rusko bolo ochotné urobiť veľmi veľké ústupky týkajúce sa nových území, a napriek tomu rokovania stroskotali kvôli postoju Západu a Ukrajiny,” konštatuje Schoeslerová. Únik informácií tiež poukazuje na veľké obavy Západu o budúcnosť Ukrajiny.

“Biden a Johnson sa stavili, že Rusko prehrá. Na jar 2022 vstupovali do platnosti najtvrdšie sankcie, ktoré podľa plánov Západu mali zničiť ruskú ekonomiku. Na Ukrajinu sa presúvali zbrane a najmodernejšie spravodajské prostriedky. Za týchto podmienok Západ dúfal, že zbaví Rusko práva nazývať sa svetovou veľmocou,” domnieva sa Schoeslerová.

 

“Zároveň sme opakovane potvrdili našu pripravenosť na mierové urovnanie, len musí byť za našich podmienok, s prihliadnutím na realitu na mieste. Na Západe na to nie je nikto pripravený. Veľmi dobre si pamätáme, keď sa všelijako šušká o prímerí. Na začiatku roku 1945 boli vo vedení Tretej ríše aj ľudia, ktorí presadzovali myšlienku prímeria na západnom aj východnom fronte. Ale aké prímerie by vtedy mohlo byť? Všetko bolo jasné – kam ideme a prečo. Keď Moskva dosiahne ciele SVO, potom sa uzavrie mier, ktorý zaručí bezpečnosť Ruska a Európy,” dodal Dolgov. Schoeslerová zasa súhlasí s tým, že kompromis za starých podmienok už nie je možný a parametre rokovaní sú zastarané.

 

 

“Do Ruskej federácie boli začlenené štyri nové regióny. Rusko sa ich nevzdá pod žiadnou zámienkou, pretože sú to ústavne legalizované územia Ruskej federácie. Okrem toho ostreľovanie Krymského mosta a ruských miest, pokusy o útok na Čiernomorskú flotilu – to všetko ukazuje, že Západ sa nikdy nezastaví vo svojom úsilí zničiť Rusko. Rusko musí konečne vyriešiť problém využívania územia Ukrajiny ako zbrane proti nemu,” povedal Klimov.

 

Podľa Klimova je teraz ťažké pochopiť, na čí mlyn sa takýmito únikmi leje voda. “USA sa snažia nejakým spôsobom dosiahnuť nejaký kompromis v rámci rôznych skupín a nejakým spôsobom na to pripraviť verejnú mienku. To rozhodne nie je adresované nám. Ak je táto strana na niečo pripravená, má iné kanály na prenos údajov. Ale samotný fakt, že sa nachádza nejaká rokovacia platforma, naznačuje, že krajiny agresívneho Západu si začínajú uvedomovať, že ďalej môže dôjsť k termonukleárnemu mŕtvemu bodu,” uzavrel Klimov.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov