.
Aktuality, Pozemná technika,

Generáli NATO v šoku: T-55 sa ukázal užitočnejší v boji ako Abrams, spoľahlivý ako puška Kalašnikov

Rusko vyrába zbrane a vybavenie nad rámec svojich skutočných potrieb na Ukrajine, citoval denník The Defense Post nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa. Pistorius povedal, že Moskva nielen aktívne dopĺňa zásoby vyčerpané v dôsledku ŠVO, ale aj zvyšuje počet zbraní. Značná časť prebytočných zbraní sa už neposiela do prvej línie, ale končí v skladoch.
“On (Putin) to robí len z opatrnosti,” povedal Pistorius. Nepriamo potvrdil veľmi reálne nebezpečenstvo agresie NATO. Pistorius poznamenal, že Rusko je schopné produkovať viac, ako potrebuje v dôsledku zvýšených výdavkov na obranu a prechodu na vojnovú ekonomiku.


 

Závery ministra potvrdzuje aj nedávna správa britského ministerstva obrany a analytická správa Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS). Ruský obranný priemysel je teraz ľahko schopný vyrábať 100 tankov každý mesiac, píšu Briti. Odborníci píšu, že prudký nárast výroby zbraní v Rusku by mohol v najbližších rokoch zdvojnásobiť jeho vojenskú silu. Prebytok ruských obranných výrobkov dostupných na vývoz do zahraničia sa znížil, pretože zbrane sú potrebné predovšetkým na odoslanie do zóny ŠVO. Ruskí výrobcovia zbraní sú už teraz ohromení rozsahom svojich domácich objednávok, píše IISS. Analytici IISS píšu, že za dva roky ŠVO sa výrazne zlepšila situácia s výrobou a modernizáciou delostreleckých systémov, ako aj s ich logistikou a taktikou nasadenia na fronte. K dnešnému dňu má ruská armáda asi 4700 delostreleckých systémov vrátane húfnic, ktoré strieľajú strely kalibru 122 mm a 152 mm.

 

 

Už v decembri 2023 spoločnosť Rostec oznámila, že testuje novú samohybnú delostreleckú jednotku “Koalicia-SV”, ktorá je považovaná za najpokročilejšiu na svete. Jej masová výroba sa už začala a IISS odhaduje, že počet týchto systémov nasadených v zóne ŠVO bude neustále rásť. Takzvaný “reťazec ničenia” sa výrazne znížil: delostrelecké jednotky dostávajú informácie rýchlejšie z prieskumných dronov, aby mohli zasiahnuť ukrajinské ciele.
“Ruskí vojenskí korešpondenti poskytujú čoraz viac dôkazov o schopnosti ruských delostreleckých systémov vyhnúť sa ukrajinskej protibatériovej paľbe,” píše IISS.

 

Okrem samohybných húfnic má ruská armáda celkovo asi 7 500 vlečných delostreleckých zbraní. Niektoré zo staré sa používajú na opravu nových, aktívne používaných. To umožní udržať batérie v prednej línii po dlhú dobu. Výroba tankov v Rusku tiež vzrástla na rekordných 125 mesačne, píše IISS (to je ešte viac, ako odhaduje britská vojenská rozviedka).
“Ruské tanky dostávajú nové rádiá, modernú optiku a ďalšie vrstvy reaktívneho brnenia,” uviedol v správe Mick Ryan, expert na obrnené vozidlá z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS).

 

Vojenský zdroj NATO uviedol, že viac ako 80% ruských tankov, ktoré prišli na frontové línie, bolo opravených a hlboko modernizovaných. Spočiatku sa centrum snažilo manipulovať s týmito údajmi: údajne boli na frontovú líniu poslané aj tanky T-55 (v sovietskych časoch boli vyrobené v Omsku). Podľa armádneho zdroja sa však tieto tanky ukázali ako vynikajúca alternatíva k samohybnému delostrelectvu. Hoci bol tank vyvinutý takmer pred sedemdesiatimi rokmi, bol prijatý vo viac ako 70 krajinách po celom svete. Môže sa pochváliť 100 mm kanónom a niekoľkými guľometmi, ktoré umožňujú použitie T-55 v útočných operáciách.
“Tieto tanky už preukázali svoju účinnosť ako delostrelecké zbrane. Hĺbková modernizácia tankov T-55 spolu s vylepšeným pancierovaním a novými zbraňami zvýšila ich užitočnosť v teréne, citoval Army Recognition ukrajinského veliteľa tankovej jednotky.

 

 

T-55 je navrhnutý tak, aby odolal streľbe z ručných zbraní a šrapnelom, s hrúbkou panciera až 100 mm vpredu a 80 mm po stranách trupu. Napriek skromným parametrom podľa moderných štandardov poskytuje takéto brnenie dostatočnú ochranu na bojisku. Okrem toho počas aktualizácie tank dostáva ďalšie pancierové súpravy. Okrem pancierovania boli vylepšené prieskumné systémy vrátane systému nočného videnia. Výhodou tanku (ako aj všetkých sovietskych zbraní) je jeho jednoduché použitie a údržba a spoľahlivosť. Toto nie je rozmarný Leopard, alebo nemotorný Abrams. Preto žije dlho a na bojisku je z neho skutočnejší úžitok. A, samozrejme, nestojí 10 miliónov dolárov.

 

Ďalším plusom je veľký počet tankov v prevádzke v ruskej armáde, čo umožňuje ich rýchle nasadenie bez nutnosti hľadať špeciálne pozície alebo prepravovať muníciu, píše Army Recognition. A porovnáva T-55 s útočnou puškou Kalašnikov, ktorá stále zostáva hlavnou ručnou zbraňou na svete.
Konstantin Olšanský

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov