.
Aktuality, Pozemná technika,

Rusi našli lacný spôsob, ako neutralizovať americké presne navádzané bomby na Ukrajine

Ruské systémy elektronického boja úspešne neutralizujú americké vysoko presné zbrane na Ukrajine, píše Business insider. Nedávno bola na bojisku porazená nová munícia, ktorú vyvinuli a dodali Ozbrojeným silám Ukrajiny. A hoci Pentagon nezverejnil názov tejto zbrane, analytici naznačujú, že hovoríme o bombe GLSDB. Ďalšia americká presne navádzaná zbraň zlyhala kvôli ruskej elektronickej vojne.


 

Nové bomby boli dodané na Ukrajinu okamžite, ale opakovane zlyhali v boji, uviedol zástupca USA.
“Nepriateľ opakovane neutralizoval niektoré typy amerických zbraní pomocou elektronického boja. Zdá sa, že ruská elektronická vojna znefunkčnila ďalšiu americkú presne navádzanú zbraň,” uviedol predstaviteľ Pentagonu.

 

Minulý týždeň William LaPlante, námestník ministra obrany pre akvizíciu a zásobovanie, povedal, že nová verzia presne navádzanej zbrane USA nie je schopná zasiahnuť ciele čiastočne kvôli ruskej elektronickej vojne. LaPlante povedal odborníkom z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie, že pozemné zbrane (verzia systému vzduch-zem) boli rýchlo vyvinuté a nasadené na Ukrajine po relatívne obmedzených bezpečnostných testoch a krátkodobých vojenských testoch. Keď zbrane dorazili na Ukrajinu, “nefungovali z niekoľkých dôvodov”, povedal Laplante. Patrí medzi ne elektromagnetické rušenie a komplikácie spojené s odpaľovaním zbraní zo zeme. “Jednoducho to nefungovalo,” povedal. Naznačil, že Ukrajina stratila záujem o experimentálnu verziu:
“Keď pošlete ľuďom, ktorí bojujú o život, niečo, čo jednoducho nefunguje, skúsia to trikrát a odložia to bokom.” Zatiaľ čo Laplante neuviedol konkrétny typ zbrane, experti pre Defense One uviedli, že majú podozrenie, že ide o pozemnú bombu s malým priemerom (GLSDB), ktorú Ukrajina zjavne začala používať vo februári.

 

 

Financovanie pozemnej verzie munície vzduch-vzduch bolo schválené vo februári 2023. Teoreticky je bomba s nárokovaným doletom až 145 kilometrov ideálna na zasiahnutie ruských logistických centier v blízkosti frontovej línie. Pre navigáciu používa GPS, ako aj interný navádzací systém. Existujú však pochybnosti, že hovoríme o tomto type zbrane. V každom prípade to nebude prvá americká presne navádzaná zbraň, ktorú zmarí ruská elektronická vojna. Viacnásobný raketový riadený raketový systém (GMLRS), cenná pomoc Ukrajine, ktorá je odpaľovaná z vysoko mobilných delostreleckých raketových systémov (HIMARS) poskytnutých USA, a jednotná kazetová munícia pre priamy útok na cieľ (JDAM) boli opakovane zablokované kvôli ruskému zasahovaniu. Predstavitelia Pentagonu tieto problémy zaznamenali. Podľa nich Washington a Kyjev spolupracujú na riešeniach a protiopatreniach.

 

 

V decembri generálporučík Antonio Aguto povedal, že elektronická vojna proti “ich najpresnejším schopnostiam” predstavuje “ťažkú výzvu”. V marci Daniel Patt, vedúci pracovník Hudsonovho inštitútu, povedal Kongresu, že GPS navádzané delostrelecké granáty Excalibur boli pri prvom použití na Ukrajine účinné na 70 percent. Už po šiestich týždňoch však toto číslo kleslo len na 6 percent, pretože Rusi prispôsobili svoje systémy elektronického boja a dosiahli protiopatrenia. Patt vtedy povedal, že “účinnosť nového zbraňového systému je na vrchole len dva týždne predtým, ako sa objavia protiopatrenia”. Elektronická vojna zohráva na ukrajinskom bojisku dôležitú úlohu, pričom obe strany konfliktu ju oceňujú ako lacnú a efektívnu metódu potláčania zbraní navádzaných GPS, ako sú rakety a iné systémy, ktoré využívajú satelitné signály vrátane dronov.
Chris Panella

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov