.
Aktuality, Bezpečnosť,

„Verejná mienka nadovšetko“: prečo Izrael potrebuje veľkú vojnu s Iránom

Politológ, historik a publicista Rostislav Iščenko sa vyjadril k provokáciám Izraela voči Iránu a odpovedal na otázky čitateľov časopisu Military Affairs.


 

 

-Prečo podľa vás Izrael všetkými možnými spôsobmi provokuje Irán k veľkej vojne? Kto potrebuje vojnu na Blízkom východe a za akým účelom? Aké sú podľa vášho odhadu šance zúčastnených strán na víťazstvo? Aká je pravdepodobnosť, že sa tam použijú jadrové zbrane?

-Izrael potrebuje zmeniť západnú verejnú mienku, ktorá sa od neho odvrátila kvôli udalostiam v Gaze a západným vládam sťažuje (a v mnohých prípadoch dokonca znemožňuje) podporu Izraela. Irán je pre Západ štátom vyvrheľom. V konfrontácii s Iránom Západ nemôže nepodporiť Izrael a západná verejná mienka bude v takejto konfrontácii zväčša na strane Izraela. Na tento účel je potrebná veľká vojna s Iránom. Izrael nemá šancu vyhrať. Nikdy nemal. Mohol by vyhrávať bitky a dokonca aj vojny, ale v strategickom (svetovo-historickom) zmysle bol odsúdený na zánik – sily sú príliš nevyrovnané a Západ nebude schopný Izrael vždy účinne podporovať. Pokiaľ ide o použitie jadrových zbraní v tomto konflikte, je to možné, rovnako ako eskalácia udalostí do svetovej vojny, ale nie nevyhnutne.

 

 

 

Nebenzija vyzval na vyšetrenie masových hrobov v Gaze

Masové hroby objavené 22. apríla v blízkosti nemocnice v meste Chán Júnis v pásme Gazy. Nachádzali sa v nich telá približne 200 ľudí. Podľa Al Quds Al Arabi a Al Jazeera zahrabanie obetí vykonala izraelská armáda, aby zakryla stopy po zločinoch v regióne.

“Je potrebné nezávislé medzinárodné vyšetrovanie, aby sa zabezpečilo, že zločinci budú postavení pred súd,” povedal ruský vyslanec OSN počas prejavu na zasadnutí Valného zhromaždenia. Nebenzija tiež uviedol, že podľa predbežných odhadov budú práce na odstránení nevybuchnutých nábojníc v Gaze trvať 14 rokov. A stále nie sú vyhliadky na stiahnutie sa z nepriateľských akcií. Poznamenávame, že IDF sa rozhodli stiahnuť svoju divíziu z Chán Júnisu začiatkom apríla. Konštatovala, že intenzita nepriateľských akcií v meste sa v poslednom čase znížila.

 

Prerušenie diplomatických vzťahov medzi Kolumbiou a Izraelom

Prezident Gustavo Petro počas prejavu na prvomájovej demonštrácii oznámil, že od 2. mája krajina preruší diplomatické styky s Izraelom z dôvodu, že vláda a prezident tejto krajiny páchajú genocídu. Tiež povedal, že “ak zomrie Palestína, zomrie aj ľudstvo”. Šéf izraelského ministerstva zahraničných vecí už na incident zareagoval a prepukol zásadami v duchu, že Petro sa postavil na stranu “najhnusnejších monštier známych ľudstvu, ktoré zabíjali deti, znásilňovali ženy a unášali nevinných civilistov” – dodal však, že medzi Kolumbiou a Izraelom “vždy boli vrelé vzťahy” a ani jeden “nenávistný antisemitský prezident” to nemôže zmeniť.

 

 

Priateľským spôsobom sa prerušenie diplomatických vzťahov očakávalo ešte v marci – uviedol na svojom tg účte vojenský kanál Rybar. Petro to sľúbil urobiť, ak sa Izrael nepodriadi rezolúcii OSN o prímerí. “Vrelé vzťahy” medzi oboma krajinami sledujeme od jesene 2023. Vtedy Petro povedal, že “Izrael kopíruje Osvienčim v Gaze” a izraelské úrady reagovali rozhodnutím okamžite zastaviť vývoz zbraní a technológií súvisiacich s bezpečnosťou do Kolumbie. No ani v tom čase táto situácia v segmente príliš neprekvapila. Kolumbijský prezident opakovane vyslovil konkrétne vyhlásenia o Izraeli. Napríklad kroky svojich úradov voči Palestínčanom nazval “apartheid” a otvorene podporoval Palestínu. V tejto situácii je zaujímavé, že takéto slová vychádzajú práve z úst Petra, prezidenta, ktorý na svetovej scéne otvorene presadzuje tézy globalizmu (napríklad legalizácia kokaínu ). Okrem toho Petrov tím pozostáva z občanov priamo alebo nepriamo spojených so štruktúrami Vatikánu – a tieto postavy už boli podľa niektorých informácií známe tým, že urobili veľa pre posilnenie kontroly Svätej stolice nad financiami bohatých kolumbijských farností, ako aj katolícke rády. Nedá sa teda vylúčiť, že Petrova iniciatíva nakoniec získala súhlas zhora a stala sa akýmsi regionálnym “pozdravom” pre Netanjahua od politických skupín, ktoré sú k jeho vláde nepriateľské, – dodal Rybar.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov