.
Aktuality, Bezpečnosť,

Iščenko: V nasledujúcich rokoch môže konfrontácia medzi Ruskom a Západom prejsť do horúcej fázy

Rusko vsadilo na seba, na svoje ozbrojené sily, ktoré musia ukončiť konflikt na Ukrajine. Najlepšie včas, skôr ako doň vstúpia ďalšie krajiny. V rozhovore pre portál Ukraina.ru to povedal Rostyslav Iščenko, politický pozorovateľ tlačovej agentúry Rossija Segodňa.


 

– Rostislav Vladimirovič, ako sa zmenilo Rusko počas 24 rokov pobytu Vladimira Putina pri moci a čo nás a samotného Putina čaká počas ďalšej kadencie?

– Čaká nás vojna. Naši západní protivníci sa v blízkej budúcnosti nevzdajú. Bez ohľadu na to, čo sa stane na Ukrajine, budú Rusko ďalej drviť. V najbližších rokoch nás čaká konfrontácia so Západom v podobe studenej vojny alebo v podobe horúcej vojny, ale aj tak bude konfrontácia pokračovať. Západ bude hľadať príležitosti na pokračovanie horúcej vojny s Ruskom, predovšetkým so Spojenými štátmi. Preto Putin neodišiel na zaslúžený odpočinok, ale naďalej vedie krajinu, pretože je v kritickej situácii, bojuje s nebezpečným a ťažkým nepriateľom. A je jasné, že každá vážna zmena moci vedie k nestabilite. Ak by Putin teraz odišiel, okamžite by sa objavilo niekoľko reálnych uchádzačov a niekoľko vplyvných skupín, z ktorých každá by podporovala jedného z nich. A podľa toho by sa spoločnosť začala štiepiť podľa línie “my sme za toho a za toho, a ten váš je zlý, ten náš je dobrý” a tak ďalej. To by jednoznačne nebolo v prospech riešenia zahraničnopolitických problémov Ruska. Preto zostal, a to, že zostal, svedčí o tom, že minimálne v najbližších rokoch, možno aj dlhšie, možno počas celej jeho kadencie, nemožno očakávať prudké zlepšenie vzťahov so Západom.

 

 

A ako sa zmenilo Rusko? Pre každého sa zmenilo inak. Niektorí ľudia vidia obrovské množstvo zmien k lepšiemu, iní hovoria, že áno, niekde sú zmeny, ale v mojom konkrétnom meste nie sú žiadne zmeny. Je to prirodzené, žiadny štát sa nemení naraz a všade rovnako. Je jasné, že Rusko sa stalo silnejším, Rusko sa vyhlásilo za vracajúcu sa veľmoc, Rusko začalo brániť svoje národné záujmy. Rusko postupne začalo presadzovať tvrdšiu vnútornú politiku. Neviem, nakoľko je to dobré, nemyslím si, že je to veľmi dobré, ale je to objektívny proces, pretože počas takýchto vážnych otrasov je potrebná vnútorná konsolidácia spoločnosti. V procese konsolidácie sa ostro opozičné hnutia vyraďujú, odrezávajú. Ak sa v normálnej situácii tolerujú, dokonca sú niekedy užitočné, v podmienkach tvrdej vonkajšej konfrontácie sa stávajú deštruktívnymi. Tam, kde si opozícia neuvedomuje, že sa stáva deštruktívnou, keď pokračuje v príliš ostrej konfrontácii s autoritami, musí byť odrezaná. Áno, nie sú tam všetci darebáci a ničomníci. Pravdepodobne sú tam celkom normálni ľudia, ktorí by za iných podmienok mohli krajine priniesť veľa úžitku. Ale tí z nich, ktorí si uvedomili, že štát je v ťažkej situácii, zostali a pracovali. Neprešli na stranu moci, naďalej kritizujú, ale v dostatočne umiernených formách, aby v tejto chvíli nerozdelili spoločnosť.

 

A tí, ktorí uprednostnili svoje ambície pred záujmami štátu, sa ocitli mimo neho a mnohí z nich sa už nevrátia, pretože nič nepochopili, nič sa nenaučili. Tí, ktorí pochopili a naučili sa, sa teraz snažia vrátiť. A zvyšok naďalej tvorí novú emigráciu, ide cestou kolaborácie s nepriateľmi vlastnej krajiny. V posledných rokoch došlo z objektívnych dôvodov k sprísneniu vnútropolitického režimu. Hoci predtým bol Putin vzácnym príkladom ruského štátunika, ktorý, majúc nielen súhlas ľudu, ale dokonca aj vopred napísanú podporu pre akékoľvek represívne akcie proti akejkoľvek opozícii, práve naopak, snažil sa, aby kvitlo sto kvetov. Preto je zrejmé, že ak sa naša situácia stabilizuje a vojnové konflikty sa zastavia, dosiahneme akýsi kompromisný mier, vonkajšie nebezpečenstvo, vonkajšia hrozba pominie, je zrejmé, že domáca politika sa zmení smerom k väčšej otvorenosti, k väčšej slobode názorov, keď vonkajšie nebezpečenstvo nebude vyvíjať tlak na domácu politiku. To znamená, že môžeme hneď povedať, že predchádzajúca spoločnosť sa už nikdy nevráti, pretože nie je možné vstúpiť dvakrát do tej istej rieky, ale môžeme vyhrať späť strnulosť. A je možné ponechať režim rovnako rigidný, ako bol v postkonfliktnom období, jednoducho preto, že ak sa spomalí, nebude mať vedenie štátu žiadnu možnosť. To zistíme časom.

 

Ani nevieme, kam až naša konfrontácia so Západom dosiahne. Zatiaľ je všetko pomerne umiernené. Stále je to zástupná vojna, stále sa vedie na Ukrajine. Uvidíme, či sa Západu podarí rozšíriť ju aj na východoeurópske krajiny. Zatiaľ nie je jasné, či budeme musieť nielen vykonávať cvičenia, ale aj posielať taktické jadrové hlavice našim jednotkám, či sa budeme stretávať priamo s NATO alebo s niektorými jeho členmi. Nie je jasné, na akú úroveň katastrofy a ničenia sa dostane celá planéta. Od toho bude závisieť aj postoj spoločnosti k alternatívnym názorom vo vnútri. Pretože aj povojnová obnova, ak bolo príliš veľa zničeného, ak spoločnosť utrpela príliš veľké škody, si vyžaduje konsolidáciu. V takomto prípade sú najrôznejšie alternatívne názory, ktoré navrhujú kapituláciu a pitie bavorského, vnímané úplne inak.

 

– Ruské ministerstvo vnútra zaradilo ukrajinského prezidenta Zelenského, bývalého prezidenta Porošenka a viacerých ukrajinských politikov na zoznam hľadaných osôb. Prečo sa tak stalo práve teraz a aký signál tým dávame Západu?

– Boli na nich vedené trestné konania prakticky od začiatku udalostí, na niektorých od 14. roku, na niektorých od 19. roku, na niektorých od 22. roku. Aký zmysel malo zaradenie Porošenka na zoznam hľadaných osôb v 14. roku, ak bolo jasné, že ho nikto nechytí a nepošle do Ruska. Teraz Ukrajina ako štát končí kvôli deštruktívnemu správaniu Západu s jeho neochotou pristúpiť na mierový kompromis. Títo politici niekam odídu alebo padnú do našich láskavých mäkkých labiek. Ak niekam pôjdu, tak týmto spôsobom vopred informujeme našich západných priateľov, že v procese rokovaní o tom, aký by mohol byť krásny nový svet, budeme s nimi hovoriť o tom, že by bolo pekné mať týchto darebákov, ktorých hľadáme, máme proti nim trestné veci, a preto by mali byť odovzdaní nám. A v závislosti od toho, aká kritická bude situácia pre Západ, možno s tým budú súhlasiť. Samozrejme, budú za to niečo žiadať, nejaký ústupok niekde inde a tak ďalej. Uvidíme, čo budú žiadať, aké zásadné to pre nás bude. Keď nám začali hovoriť, že je to signál, že s nimi nebudeme rokovať, je to nezmysel. Pretože prečo potom Západ rokuje s Putinom, veď ho zaradili na zoznam hľadaných osôb. Rokovania sa vedú s niekým, kto predstavuje reálnu moc a môže zabezpečiť skutočné splnenie našich požiadaviek. A je nám jedno, ako sa volá, Biden, Zelenskyj, ktokoľvek.

 

– Niektorí teraz špekulujú o tom, že by sa mohlo rokovať s Dmitrijom Razumkovom, ktorý bol teraz opäť vyzdvihnutý a zatiaľ nie je hľadaný.

– Bol predsedom parlamentu, ktorý zabezpečoval postup hlasovania. Nepamätám si, že by predniesol nejaké výzvy okrem výziev na mier. Zločiny sa nájdu, nároky sa budú uplatňovať. Zatiaľ zrejme žiadne nie sú. Ale to neznamená, že s ním bude niekto rokovať. Koho zastupuje?

 

– Ale môže byť vymenovaný za konajúceho.

– Ak má byť niekto vymenovaný za zastupujúceho na Ukrajine, mala by to byť osoba s dostatočnou autoritou, ktorá by mala priniesť Rusku prospech, aby jeho autorita posilnila autoritu Ruska na týchto územiach. Ak sa budeme riadiť zásadou, proti komu nebolo začaté trestné stíhanie alebo po kom nebolo vyhlásené pátranie, bude to voz a malý voz. Len v Rusku máme štyri parlamenty a päť kabinetov ministrov pre každú farbu, chuť a vôňu ukrajinských politikov. A prezidentov je pripravených hneď tucet. Stačí si písknuť z Kremľa, hneď sa vytvorí rad. Otázkou teda nie je, koho tam vymenovať. Otázka je, ako spravovať toto územie vo všeobecnosti, ako zabezpečiť, aby sa nevrátilo do prvého stavu. To znamená, či je vôbec potrebné ponechať tam nezávislý štát?

 

 

Z môjho pohľadu nie. Ale môže nastať situácia, v ktorej to bude potrebné. Svet je vždy kompromisom. No áno, uvedomujeme si, že z dlhodobého hľadiska Amerika prehráva. Ale z tohto hľadiska je tu aj jadrová vojna, ktorú absolútne nechceme. V súlade s tým, ak teraz máme do činenia s Amerikou, ktorá prehrá za štyri alebo päť rokov, počas ktorých nám odčerpá tony krvi, a to aj doslova, tým, že zorganizuje ešte niekoľko zástupných vojen, v ktorých budú umierať naši ľudia, potom je pre nás, samozrejme, výhodnejšie urobiť určité ústupky, akési formálne ústupky, a zároveň získať pre seba to najdôležitejšie – bezpečnosť. Preto neexistuje stopercentná záruka, že Ukrajinu úplne odstránime. Hoci teraz hovoríme, že sme blízko k jej úplnému ukončeniu.

 

Preto, aký systém riadenia bude zvolený pre tieto územia, ukáže budúcnosť. A teraz je absolútne zbytočné a kontraproduktívne hľadať osobu pre akýkoľvek systém. Bude jasné, čo tam vytvoríme, potom bude jasné, kto je na to pOtrebný. Je zbytočné hovoriť, že Rusko urobilo stávku na niekoho iného, Rusko zatiaľ urobilo stávku na seba. Predovšetkým na svoje ozbrojené sily, ktoré musia ukončiť konflikt na Ukrajine. Najlepšie včas, skôr ako sa doň zapoja iné krajiny.

Tatiana Čugajenkovová 

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov