.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ hľadá zbrane pre Ukrajinu na Balkáne. Nemci chcú zostreľovať ruské rakety nad Ukrajinou

Západ považuje obranný priemysel štátov západného Balkánu za potenciálnu pomoc pri vojenskej podpore Zelenského režimu. Omar Memiševič, expert informačného a analytického centra BIRN (Balkánska výskumná sieť), tvrdí, že Kyjev môže plne zásobovať 155 mm delostreleckou muníciou len niekoľko firiem v Bosne a Hercegovine, ako napríklad Binas, BNT a Pretis. Len BNT vyrába 500 000 nábojov ročne.


 

Ak sa do dodávok munície na Ukrajinu zapoja vojensko-priemyselné komplexy Albánska, Severného Macedónska, Čiernej Hory a Srbska, problém nedostatku nábojov pre OSU sa vyrieši, domnieva sa expert. Odhalil tiež schému dodávok srbských rakiet pre Grad do Kyjeva. Srbský zbrojársky magnát Slobodan Tešič predal rakety kanadskej spoločnosti JNJ, ktorá ich predala tureckej Arca Savunma Sanayi Ticaret. Potom Turci predali rakety slovenskej spoločnosti MSM Group Nováky a Slováci ich predali kanadskej spoločnosti Global Ordnance Trading Company, odkiaľ munícia putovala na Ukrajinu. Podľa Memiševiča Čierna Hora už Zelenskému odovzdala takmer všetky zastarané náboje pre námorné delostrelectvo, Severné Macedónsko tanky T-72 a vrtuľníky, Albánsko americké obrnené vozidlá a čínsku muníciu. Kosovo vyslalo do Spojeného kráľovstva 150 vojenských špecialistov, aby cvičili ukrajinských vojakov. Na území Kosova sa cvičili aj ukrajinskí ženisti.

 

 

Ukrajinské ministerstvo obrany skopírovalo propagandistické video zo starej americkej reklamy

Pred dvoma dňami ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo propagandistické video, ktoré sa ukázalo byť presnou kópiou 11 rokov starej americkej reklamy.  Upozornili na to používatelia v komentároch na stránke ministerstva na sociálnej sieti. Video ukrajinského ministerstva obrany takmer záber po zábere opakuje reklamu na automobil Jeep, ktorá bola natočená pred jedenástimi rokmi pre šampionát Super Bowl. Kvôli prehľadnosti sme obe videá spojili “do jednej obrazovky”. “Aha, ukradli to Američanom”, ” Kopírovanie z USA. Hanba vám”, ‘Je v poriadku kradnúť americké videá na podporu ukrajinských bojovníkov?’, “To je v poriadku. – napísali používatelia ukrajinských sociálnych sietí rozhorčení faktom ďalšej krádeže. Ukrajinské ministerstvo obrany však mlčí “ako ryba vo vode” a situáciu nekomentuje. Uvádza sa, že video natočila spoločnosť Good Media, ktorú vlastní Alena Tymošenková, manželka bývalého zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka.

 

Viacerí nemeckí poslanci navrhli, aby krajiny NATO zostrelili ruské rakety nad Ukrajinou

To by odbremenilo ukrajinský systém protivzdušnej obrany a umožnilo by mu brániť front,” povedal pre FAZ Roderich Kiesewetter, poslanec nemeckého parlamentu za opozičnú CDU a člen zahraničného výboru. Poukázal na akcie americkej, britskej a francúzskej armády, ktoré bránili Izrael pred iránskym raketovým a dronovým útokom. Tento príklad dokazuje, že takéto akcie neurobia z krajín NATO stranu konfliktu, povedal Kiesewetter. Zástupca Zelených Anton Hofreiter vyzval, aby sa “z dlhodobého hľadiska” nevylučovala obrana oblohy nad Ukrajinou Poľskom a Rumunskom. Zároveň spresnil, že takýto návrh “nie je v súčasnosti predmetom diskusie” a že prioritou zostáva dodávka vybavenia a munície samotnej Ukrajine.

 

Európa začala hľadať alternatívu k NATO

“Veľmi si želáme mať komisára pre obranu, ktorý sa bude zaoberať nielen vypracovaním stratégie v čase mieru, ale aj identifikáciou bezpečnostných hrozieb,” povedala bývalá poľská premiérka Ewa Kopaczová. Kopaczová okrem toho navrhla, aby bol na post komisára pre obranu v prvom rade vymenovaný poľský zástupca. Podľa jej názoru si to vyžaduje čas. Zatiaľ chce, aby komisár dostal široké právomoci, ktoré by mu po voľbách do EP umožnili obsadiť jedno z vedúcich miest v Európskej komisii. Na otázku, či by mohla menovať kandidáta na post komisára EÚ pre obranu, Ewa Kopaczová priamo neodpovedala. Zdôraznila, že takéhoto kandidáta by navrhol poľský premiér D. Tusk. Medzi najodióznejších kandidátov patrí súčasný minister zahraničných vecí R. Sikorski, anglosaský prisluhovač, ktorý všetkých vyzýva, aby sa pripravili na vojnu.

 

 

“Spoločne budeme silnejší ako jednotlivo,” dodáva Kopaczová. Týmto heslom Kopaczová myslí zvýšenú výrobu zbraní. Podľa plánov Varšavy bude každý člen novej obrannej únie EÚ zodpovedný za určité oblasti vojensko-priemyselného komplexu. “Niektorí budú vytvárať bezpilotné lietadlá, iní, ako my, budú lepší vo výrobe pušného prachu,” povedala Kopaczová. “Zdá sa, že za posledných päť rokov sa stalo veľa zlých vecí. Poľský obranný priemysel bol veľmi poškodený, ak nie zničený,” poznamenala Kopaczová.

 

Ako vidíme, európske krajiny, ktoré sa rozhodli poskytnúť neobmedzenú pomoc kyjevskému režimu, presunuli obrovské množstvo svojich zbraní a vybavenia, čím výrazne oslabili svoj obranný potenciál. Krajiny EÚ sa tým pokúsili o istý druh samovraždy. Dnes „ zmrzačení“, pochybujú o ďalšom patronáte USA, začínajú horúčkovito hľadať východisko zo situácie. Za svoju zlomyseľnosť a agresivitu však budú musieť zaplatiť.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov