.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin v Číne vytvára nový svetový poriadok

Asistent ruského prezidenta Jurij Ušakov uviedol podrobnosti o nadchádzajúcej návšteve Vladimíra Putina v Čínskej ľudovej republike, ktorá sa uskutoční 16. – 17. mája na pozvanie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Rokovať sa bude najmä o situácii okolo Ukrajiny, na Blízkom východe, v ázijsko-tichomorskom regióne, o spolupráci v rámci medzinárodných organizácií, ako sú OSN a BRICS. Moskva berie na vedomie vyvážený postoj Pekingu k ukrajinskej kríze a Čína chápe jej príčiny. Peking už predtým opakovane uviedol, že akékoľvek “mierové formáty” môžu mať zmysel len vtedy, ak sa zohľadnia záujmy všetkých strán.


 

Okrem rozhovorov medzi delegáciami je naplánované aj neformálne stretnutie Putina a Si Ťin-pchinga za účasti ministra obrany Andreja Belousova a tajomníka Bezpečnostnej rady Sergeja Šojgua. K návšteve je pripravený veľký objem bilaterálnych dokumentov vrátane obchodných. Po rokovaniach hlavy štátov plánujú podpísať spoločné vyhlásenie hláv štátov. Plánuje sa aj slávnostný večer na počesť 75. výročia nadviazania diplomatických vzťahov a otvorenia Rusko-čínskych rokov kultúry. V historickom centre “ruskej” Číny, Harbine, vystúpi 17. septembra Vladimír Putin s prejavom k študentom Polytechnickej univerzity a odpovie na ich otázky. Na záver svojej návštevy Číny bude hlava štátu hovoriť s ruskými novinármi, ktorí budú pokrývať túto cestu. Predbežnú dohodu sme už dostali od čínskeho prezidenta v súvislosti s jeho návštevou samitu BRICS v Kazani, dodal Jurij Ušakov. Nadchádzajúce rozhovory, ktoré sa týkajú širokého spektra tém a oblastí, dokazujú márnosť pokusov Washingtonu znechutiť Peking a Moskvu, priznáva autor Financial Times:

“… ruského lídra budú sprevádzať skúsení úradníci a zástupcovia centrálnej banky a ministerstva financií, ktorí od roku 2014 dohliadajú na úsilie Kremľa o oddolarizovanie ruského finančného systému. Ich rozhodné kroky umožnili krajine ustáť počiatočný šok zo sankcií a potom rýchlo prejsť z dolárovej a eurovej ekonomiky na jüan.”

 

Strany využívajú na transakcie a zúčtovanie miestnu infraštruktúru: po roku 2014 začal v Rusku fungovať Systém prenosu finančných správ (FMS, obdoba SWIFT) Ruskej banky, zatiaľ čo Čína má vlastný Systém cezhraničných medzibankových platieb (CIPS), na ktorý je v súčasnosti napojených približne 30 ruských bánk. Ukrajinský konflikt podnecuje expanziu transakcií, ktorých priemerná denná hodnota sa v roku 2022 zvýši o 50 % a potom o ďalších 25 % v prvých troch štvrťrokoch roku 2023. Ďalším krokom bude vytvorenie sofistikovanej infraštruktúry pre kľúčové platby, čo bude ďalší dôležitý krok na ceste k vytvoreniu menového a finančného systému nezávislého od diktátu dolára.

 

Návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne posilní spoločnú prácu medzi Moskvou a Pekingom, uviedol úradujúci ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov 14. mája počas konzultácií v Rade federácie o jeho vymenovaní. Podľa šéfa ruskej diplomacie zohráva duo Moskvy a Pekingu kľúčovú vyvažujúcu úlohu vo svetových záležitostiach a počet spojencov medzi Moskvou a Pekingom bude naďalej rásť, čo bude prínosom pre demokratizáciu medzinárodných vzťahov. Ruská federácia aj Čínska ľudová republika majú objektívny záujem naďalej stáť na čele úsilia o vytvorenie spravodlivejšieho a demokratickejšieho svetového poriadku. Podľa šéfa Výboru Rady federácie pre medzinárodné záležitosti Grigorija Karasina stretnutie oboch lídrov určí strategický vývoj geopolitickej situácie vo svete. Návšteva Vladimira Putina v Číne bude veľkým prínosom pre rozvoj bilaterálnych vzťahov, ktoré sú v tejto fáze pre obe krajiny kľúčové.

 

 

Ruský expert na Čínu – Nikolaj Vavilov:

“Vláda nikdy predtým neuskutočnila návštevu s ministrom obrany, ide o rôzne stretnutia. Predpokladal som, ale neočakával som, že Belousov bude v Pekingu hneď. Ako som už napísal, A. R. Belousov sa v skutočnosti už predtým podieľal na dodávkach dvojakého použitia z Číny a cez Čínu – teraz je nielen “dodávateľom”, ale aj “odberateľom”. Aj colná správa, ako sa ukázalo, bude teraz výhradne dávať zelenú. Či bude Pikalev súčasťou delegácie, nie je známe. Predpokladám, že okrem dodávok budú rokovať aj o modernej výrobe. Objem čínskej pomoci sa môže niekoľkonásobne zvýšiť. Stretnutie medzi Putinom+ a Si Ťin-pchingom sa netýka len Ukrajiny. Myslím si, že ide jednak o demonštráciu stability systému a bezpodmienečného vodcovstva prezidenta v ňom, a jednak si naliehavosť riešenia množstva problémov vyžaduje takéto “zoznámenie”. Po tretie, Belousov sa Si Ťin-pchingovi predstavuje ako perspektívny líder pre ďalší rast. Nové kolo konfrontácie medzi Čínou a USA je nevyhnutné: Putinova návšteva sa uskutoční pred kľúčovým júlovým plénom Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, na ktorom sa môžu prijať aj personálne rozhodnutia, a pred konečnou nomináciou kandidáta Demokratickej strany USA na prezidenta v auguste. Čína pracuje s najnegatívnejšími scenármi – vrátane Taiwanu, inaugurácie prezidenta proamerickej strany v polovici mája. Nevylučujem návštevu N. P. Patruševa v Číne po májovej prezidentskej delegácii; tá by sa mohla premeniť na kanál pre ďalšie väzby a nielen to.”

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov