.
Aktuality, Pozemná technika,

Rostec potvrdil testovanie ukoristených západných zbraní, pribudol k nim robot THeMIS a vozidlo palebnej podpory M7 BFIST

Dňa 17.5.2024 (treba dodať, že v čase 07: 00) vyšlo širšie štrukturované interview generálneho riaditeľa štátnej korporácie Rostec Sergeja Čemezova mediálnej skupine RBC Group (Ros Business Consulting), do ktorej patrí aj informačná agentúra, spravodajský webový portál, ekonomické noviny a časopis, ako aj biznisový televízny kanál. V jednej časti interview sa Čemezov stručne zmienil aj o testovaní ukoristených západných zbraní.


 

RBK: Špecialisti Rostec analyzujú ukoristené vzorky západných zbraní. Nedávno ste povedali, že ste študovali tank Abrams. Čo zaujímavé ste našli?
Čemezov: To ešte nemôžem povedať. Naši technici a inžinieri pracujú. Vo všeobecnosti študujú celú túto techniku.

RBK: Čo ste ešte z týchto zbraní analyzovali?
Čemezov: Prakticky všetko, čo sa ukoristilo, všetko bolo prezreté. Ale nevideli sme nič super zaujímavé, super nové.

RBK: Aké praktické využitie majú výsledky tejto analýzy?
Čemezov: Čo je pre nás zaujímavé, samozrejme, využijeme.

 

K tomu treba dodať, že Čemezov nemusí hovoriť o prvom tanku M1A1 Abrams, ktorý bol ukoristený v horšom stave. Dal sa ešte použiť na účely vystavovania na verejnosti, ale bol viditeľne viac poškodený ako Leopard 2A6. Vnútro tanku bolo celé vypálené a nemohlo poskytnúť veľa informácií, o elektronike žiadne. Lepšie bol na tom M1150 ABV, ťažké ženijné útočné vozidlo postavené na platforme rovnakého tanku M1A1 Abrams, aký USA dodali ukrajinským vojskám v počte 31 kusov. Ale ani odtiaľ pravdepodobne nebudú pochádzať moduly kompozitného panciera Chobham na báze ochudobneného uránu druhej alebo tretej generácie. Rusi si len pravdepodobne overia to, čo už sami vedeli pred ukoristením tankov a nimi získané informácie zatiaľ nebudú úplné. Aj tak však môžu zaistiť dostatok podnetov pre ďalší vývoj ruských protitankových zbraní.

 

Tank Abrams bol vystavený na Poklonnej Gore:

 

Zatiaľ čo interview S. Čemezova viselo na portáli RBK Group šesť hodín a osem minút, jeho hlavný odkaz bol, že analýza ukoristených typov nepriniesla Rusom nič nové a zásadné. Popoludní, ale začali byť Rusmi potvrdzované správy o tom, že sa im podarilo získať robot THeMIS. Pre istotu sa ani neuvádza, kde a ktorá skupina vojsk ho ukoristila. Platforma THeMIS, ktorú vyvinula estónska spoločnosť Milrem Robotics sa objavila na ukrajinskom bojisku už v roku 2022. Okamžite sa jej ukoristenie stalo vysokou prioritou, úspech v tomto smere však bol dosiahnutý až v polovici mája 2024. A to aj napriek odmene, ktorá bola na robot vypísaná.

 

Centrum pre analýzu stratégií a technológií (CAST moskovský for-profit think tank, ktorý publikoval anglicky písaný Moscow Defense Brief, ruský žurnál Export zbraní a denný prehľad ruských médií Periskope, ako aj knihy venované rôznej aktuálnej vojenskej problematike v ruštine) malo o túto platformu veľký záujem a na jeseň 2022 oznámilo garantovanú platbu milión rubľov bojovníkom, ktorí by ju ukoristili. Neskôr sa suma zvýšila na dva milióny rubľov, čo je aj CAST momentálne pripravený vyplatiť.

 

Fotografia, ktorou Rusi dokumentujú ukoristenie THeMIS-u

 

Estónske pozemné bezpilotné vozidlo pod označením THeMIS (UGV) je prvým a kľúčovým brandom spoločnosti Milrem Robotics. Na jeho základe sa vyvíja celá rodina pozemných dronov. Komplex je elektrický; dve nezávislé pásové podvozkové jednotky sú poháňané elektromotorom poháňaným batériami alebo dieselovým generátorom. Užitočná hmotnosť je 750 kg, rýchlosť špecifikovaná vývojárom je 20 km/h. Schopný je pohybu po dobu 8 hodín, len na batérie 1,5 hodiny. Dĺžka je 2400, šírka 2000, a výška 1150 mm. Ukrajinské vojská dostali najmenej sedem bezpilotných platforiem vo verzii evakuačného vozidla určeného na evakuáciu ranených z bojiska, ako aj ďalších sedem dronov na odstraňovanie prekážok. V polovici apríla 2024 bolo oznámené, že okrem iného aj Japonsko, ktoré bolo považované za lídra v oblasti robotiky nakúpi pre svoje ozbrojené sily estónske roboty TheMIS.

 

Správa o dodávke robotov THeMIS Japonsku:

 

V procese písania článku sa začali potvrdzovať aj informácie, že Rusi mohli ukoristiť aj námorný dron Magura V5 vyzbrojený leteckou protilietadlovou strelou R-73.

 

Fotografia, ktorou Rusi dokumentujú ukoristenie námorného dronu Magura V5

 

O niečo väčší význam než ukoristenie poškodených tankov Abrams starších verzií mohlo mať pre Rusov aj ukoristenie vozidla palebnej podpory M7 BFIST na platforme BVP Bradley. Týchto bolo pre americkú armádu vyrobených len 55 kusov a z toho štyri boli odovzdané ukrajinským vojskám. Nasadzované boli zhruba od septembra 2023 na záporožskom úseku frontovej línie.
Z taktického hľadiska je M7 BFIST špeciálne navrhnutý tak, aby umožňoval presnú koordináciu nepriamej paľby na vzdialenosť 50 až 8 000 metrov (prípadne 20 km?) od vozidla a efektívne integroval delostreleckú podporu s pozemnými silami. Ak by ruské sily získali prístup k operačným schopnostiam ukoristeného M7 BFIST a analyzovali ich, mohlo by im to poskytnúť cenné poznatky o taktike delostreleckej podpory armády USA.

 

Z technického hľadiska M7 BFIST obsahuje pokročilé technológie zameriavania a senzory navrhnuté tak, aby fungovali pod pancierovou ochranou, čím sa zlepšuje schopnosť prežitia posádky. M7 Bradley BFIST je kompatibilný s pokročilými delostreleckými systémami ako M142 HIMARS, M270 MLRS a tiež rôznou muníciou vrátane presných granátov do diel kalibru 155 mm M982 Excalibur 155 mm. Je založený na bojovom vozidle pechoty Bradley M2A2 ODS-SA, ale bol upravený tak, že blok protitankových riadených striel TOW nahradili dodatočné senzory a zariadenie na lokalizáciu a rozpoznávanie cieľov a koordináciu delostreleckej paľby. Na sebaobranu si vozidlo ponechalo 25×137 mm automatický rýchlostrelný kanón M242 Bushmaster a koaxiálny guľomet kalibru 7,62×51 mm s dostatočnou zásobou munície (900 + 2200 ks). Vozidlo M7 BFIST bolo podľa zverejnených fotografií ukoristené v príliš dobrom stave, Rusi ho nedopravili na Poklonnú Goru a stopy po ňom sa rýchlo stratili.

 

Fotografia, ktorou Rusi dokumentujú ukoristenie vozidla M7 BFIST, pochádza z krátkeho videa

 

Staršia správa o zaraďovaní M7 BFIST do výzbroje ešte obsahovala zmienku o samohybnej húfnici XM 2001 Crusader, ktorej vývoj stál na tú dobu enormných 11 miliárd USD ale neskončil sa zaradením do výzbroje. M7 BFIST tak musí podporovať najmä samohybné húfnice Paladin a delostrelecké raketomety.

 

 

 

Napriek tomu, že M7 BFIST nie je najnovšie a bolo vyrobené po zrušení projektu Crusader v minimálnom počte, je potrebné s nim počítať aj v ére dronov, podobne aj s bojovými vozidlami pechoty Bradley, ktoré stali sa súčasťou hneď prvého balíka americkej pomoci po polročnej prestávke po schválení príslušnej legislatívy. Ako bolo uvedené v predchádzajúcich článkoch Armádneho magazínu do 20.11. 2023 bolo ukrajinským vojskám dodaných 186 bojových vozidiel pechoty M2A2 Bradley ODS-SA a 4 M7 BFIST. Podľa ORYX bolo zničených, poškodených alebo ukoristených najmenej 79 vozidiel M2A2 Bradley ODS-SA, ktorých osud bol zdokumentovaný. Strata ďalších nemusí byť zverejnená. Napriek tomu si ich ukrajinské vojská pýtajú viac, lebo poskytujú dostatočnú úroveň pancierovej ochrany, mobility a majú solídnu palebnú silu. Navyše doteraz chodili v relatívne veľkom počte a nadobudli sa skúsenosti s ich servisom a opravami. V USA formálne prebieha vo vysokom tempe proces hľadania ich náhrady a do finále sa dostali Lynx KF41 a Griffin III. Ale Bradley je zatiaľ istota, ktorú USA majú a preto bolo rozhodnuté o nahradení všetkých vozidiel dodaných ukrajinským vojskám kus za kus novou verziou M2A4E1. Toto vozidlo dostane izraelský hard-kill systém aktívnej ochrany Iron Fist, nový infračervený zameriavač strelca s vysokým rozlíšením, výsadok získa oddelenie so systémom kontroly teploty a vlhkosti, čo zvýši jeho výdrž a výkony v bojových podmienkach.

 

BVP M2A4E1 bude nakúpené v rovnakom počte, ako staršie verzie Bradley dodané ukrajinským vojskám:

 

Záver. A tak, od ukoristenia nemeckého tanku Leopard 2A6 s muníciou, je práve ukoristenie THeMIS-u a M7 BFIST najdôležitejšie. Nemôže sa mu vyrovnať napríklad ukoristenie britského obrneného zdravotníckeho transportéra FV104 Samaritan, napriek tomu, že ide o raritné vozidlo vyrobené len v počte 100 kusov, vhodné pre muzeálne využitie a propagandu.

 

Fotografia, ktoru Rusi dokumentujú ukoristenie obrnenej pásovej ambulancie FV104 Samaritan

 

Robot THeMIS by Rusom pomohol v procese vývoja ich vlastných pozemných robotických platforiem. Jednou z vecí, ktoré boli, sú a budú najviac vyčítané dnes už bývalému ministrovi obrany S. Šojgu (napísal úvodné slovo pre jednu z publikácií CAST-u) bola neprítomnosť na bojisku dlhodobo vyvíjaných robotov Uran-9, ktorých úlohy už postupne preberajú iné ruské pásové robotické platformy. Analyzovať možnosti vozidla M7 BFIST a jeho tajného vybavenia by bolo významné pred očakávaným zvýšením dodávok delostreleckej munície ukrajinským vojskám.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov