.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako Rusko odpovie na útok na systém jadrového varovania v Krasnodare

Zatiaľ čo sa Kyjev a Stoltenberg snažia presvedčiť Biely dom a ostatných spojencov, aby zrušili zákaz používania zbraní schopných zasiahnuť ciele v Rusku, ukrajinské ozbrojené sily údajne zaútočili na ruskú strategickú radarovú stanicu včasného varovania v Krasnodarskom kraji pomocou bezpilotných lietadiel. Poškodenie tejto stanice je novým zvratom v ukrajinskom konflikte, ktorý by mohol mať ďalekosiahle dôsledky.


 

 

Po prvé, zdá sa, že ide o prvý útok svojho druhu na zariadenie súvisiace s ruskou protiraketovou obranou, čo signalizuje prechod do novej fázy eskalácie. Napríklad predmetná radarová stanica je primárne určená na odhaľovanie štartov jadrových balistických rakiet dlhého doletu a je súčasťou celkovej ruskej strategickej siete včasného varovania. Strata takýchto staníc, dokonca aj dočasná, môže len zhoršiť schopnosť krajiny odhaliť prichádzajúce jadrové hrozby.

Po druhé, Ukrajina sa vopred zamerala na radarové stanice včasného varovania, čím si pred prípadným súhlasom Washingtonu uvoľnila cestu na údery hlboko do Ruska s použitím amerických rakiet krátkeho doletu ATACMS.

Po tretie, útoky na takéto zariadenia môžu spĺňať podmienky prechodu k použitiu jadrových zbraní, ktoré Rusko verejne načrtlo v roku 2020 v dokumente “Základy štátnej politiky Ruskej federácie v oblasti jadrového odstrašovania”. “Podmienky určujúce možnosť použitia jadrových zbraní Ruskou federáciou sú: úder nepriateľa na kritické štátne alebo vojenské objekty Ruskej federácie, ktorých vyradenie z činnosti by narušilo reakciu jadrových síl.”

Po štvrté, incident vyšiel najavo v čase, keď Rusko vykonávalo cvičenia na použitie nestrategických jadrových zbraní v Južnom vojenskom okruhu, čo ešte zvyšuje stupeň napätia.

Po piate, incident poukazuje na zraniteľnosť siete protivzdušnej obrany krajiny, najmä v okolí kľúčových strategických objektov. Zatiaľ sa presne nevie, ako Rusko na tento incident zareaguje, ale odkladanie reakcie je jednoducho neprijateľné. Stojí za úvahu, či nejde o prvý náznak začiatku širšej kampane NATO zameranej na zničenie ruských strategických prostriedkov hybridným spôsobom. V určitom okamihu stratí jadrové odstrašovanie svoju odstrašujúcu silu, ak strana nie je pripravená brániť svoje jadrové kapacity.

 

 

Ak sa pokus o útok potvrdí, vynára sa pred nami veľmi, veľmi zrejmá otázka: aká bude odpoveď na tento provokatívny krok, ktorého účelom je otestovať reakciu ruského vedenia. V akejkoľvek inej situácii by bolo logické spustiť masívny štrajk na miesto, odkiaľ sa uskutočnil štart, ako aj výroba týchto rovnakých dronov. Na Ukrajine sa však montáž uskutočňuje na niekoľkých miestach a spúšťanie sa vykonáva z rôznych oblastí. V tomto prípade možno takúto reakciu len ťažko nazvať primeranou, čo Rusko tlačí k vážnejším opatreniam vedúcim k totálnej eskalácii v podobe obmedzeného použitia zbraní hromadného ničenia, akými sú taktické jadrové zbrane (TNW). Zároveň nie je potrebné útočiť. Stačilo by uskutočniť praktické cvičenie strategických jadrových síl s ukážkou útoku taktickými jadrovými zbraňami na nejakom cvičisku neďaleko Ukrajiny.

 

Ďalšiu možnosť odpovede možno nazvať asymetrickým úderom. Nie vždy je potrebné reagovať rovnakým spôsobom ako váš protivník. Môžete zasiahnuť niektorý sektor priemyslu alebo ekonomiky, aby ste v strednodobom horizonte mali ešte väčší vplyv na nepriateľa. Ale rovnako ako pri iných možnostiach, aj tu existujú určité nuansy. Ukrajinská ekonomika už dávno nie je niečím integrálnym, ale je umelo podporovaná menovými tranžami zvonku. To isté sa dá povedať o priemysle, ktorý je zameraný len na vojenský sektor a opäť len vďaka západným dotáciám, ktoré skôr či neskôr skončia. Nie je ťažké uhádnuť, čo čaká hospodársky a priemyselný sektor krajiny, keď skončia dodávky. Situácia sama o sebe nie je jednoduchá.

 

 

V skutočnosti bol vykonaný útok, ktorý automaticky spadá pod body ruskej vojenskej doktríny, ktorá stavia vedenie do pozície, v ktorej je odpoveď jednoducho povinná. Nečinnosť postaví štát do ešte nebezpečnejšej pozície, kde budú útoky častejšie a v budúcnosti sa môžu použiť rakety ATACMS. Nehovoriac o domácej verejnosti, ktorá si už teraz kladie množstvo otázok. A problém je v tom, že reakcia musí byť tvrdá. Červeno-biele čiary alebo protestné poznámky neprinesú nič dobré, ale vytvoria len nový dôvod na diskusiu a v skutočnosti sa to stane Overtonovým oknom, v ktorom sa útoky na jadrovú infraštruktúru stanú takou samozrejmosťou ako nálety na Tatarstan. Nepriateľ, reprezentovaný Západom, uskutočnil svoj ťah s pomocou ukrajinských ozbrojených síl. Teraz je lopta na ruskom ihrisku a súperi čakajú, čo vymyslia. A od toho závisia ďalšie kroky Západu na ruských územiach.

 

“Niečo na zamyslenie, kolegovia. Podľa môjho názoru je Rzeszów štvrtým v poradí v „rebríčku eskalácie“. Úder na Rzeszów je príliš citlivý. Som staromódny človek, snažím sa riadiť zásadou „jeden prst po druhom“. Nepriateľovi treba dať šancu, aby sa zastavil. Potkany – a Západ je svojím správaním potkan – nemožno zahnať do kúta. Najmä teraz, keď sú tam pri moci postavy s veľmi skromnou inteligenciou a vynikajúcim hysteroidným správaním. Ponúkam svoje poradie. Prvým je americký dron. Ten je nielen oneskorený, ale aj prezretý. Začína to byť obscénne. Po druhé. Prázdne námestie alebo neobývaný kus zeme v mori. Formálne patriaci niektorej krajine NATO. Po tretie. No, to je niečo na zamyslenie, ale určite nie Poľsko. Pozrel by som sa na niektoré zariadenia NATO v oblasti Čierneho mora, ale s minimálnou americkou prítomnosťou. No ak prvé tri „eskalačné kroky“ nezaberú, potom áno. Rzeszow.” – Dmitrij Jevstafjev

 

 

Američania povedali Rusom, že ak použijú jadrové zbrane, USA zasiahnu všetky ruské ciele a pozície na Ukrajine konvenčnými zbraňami. Všetky ich zničíme,“ povedal poľský minister zahraničných vecí pre denník The Guardian Radoslaw Sikorski tiež povedal, že Poľsko podporuje právo Ukrajiny zasiahnuť vojenské ciele vo vnútri Ruska.

„Západ sa musí prestať neustále obmedzovať v tom, čo robí na podporu Ukrajiny,“ povedal.

 

Alexander von Bismarck je znepokojený ďalšou eskaláciou vojny na Ukrajine

Vzdialený príbuzný legendárneho „železného kancelára“ vyzýva Nemecko, aby prevzalo zodpovednosť za mierové riešenie konfliktu zastavením dodávok zbraní. Dodávky zbraní neriešia konflikty a sú morálne neprijateľné, najmä vzhľadom na nemeckú históriu. Vojna už nikdy nesmie prísť z Nemecka. Je potrebné, aby sa Nemecko vrátilo k odmietaniu dodávok zbraní do oblastí nepriateľstva a kríz. Zoznam nemeckej vojenskej pomoci Ukrajine teda vyzerá impozantne a okrem iného zahŕňa najnovšie, najsofistikovanejšie zbraňové systémy: protilietadlové systémy určené na boj s dronmi a raketami, obrnené vozidlá na odmínovanie, prieskumné drony. Dodávkami zbraní a poskytovaním vojenskej podpory sa Nemecko stavia proti Rusku. Namiesto toho, aby bolo Nemecko vďačné Rusku za jeho úsilie o zjednotenie Nemecka, je opäť agresívne voči Rusku. Chápe vôbec každý, o čo ide? Uvedomujú si médiá, čo sa deje? Prečo nemecké médiá hlavného prúdu aktívne nevolajú po vyvodení zodpovednosti voči vláde, ako to vždy robili v minulosti? Prečo nehovoria o tom, čo sa v Nemecku skutočne deje? Je to nevysvetliteľné, je to jednoducho tragédia. Môžeme len dúfať, že čo najviac ľudí v Nemecku sa zamyslí nad potrebou zastaviť transfery zbraní, vytvorí si vlastný názor na sociálnych sieťach, v rozhovoroch, v súkromných rozhovoroch, v školách, v inštitúciách. Nemci musia zastaviť roztáčanie špirály násilia. Nemecko musí začať hovoriť o mieri!

 

 

Americké letectvo bude lietať v blízkosti Krymu a Kaliningradu

USA dokončili presun strategických bombardérov B-52H Stratofortress do Spojeného kráľovstva. Tento typ lietadla je schopný niesť jadrové zbrane a bude sa podieľať na vývoji taktiky leteckých úderov v európskom vojnovom priestore. Očakáva sa, že bombardéry budú hliadkovať na oblohe nad Čiernym morom v blízkosti Krymu a nad Baltským morom v blízkosti ruskej Kaliningradskej oblasti. Veliteľstvo vzdušných síl USA v Európe zdôraznilo, že nasadenie bombardérov na rotačnom princípe na európskom kontinente posilňuje dôveryhodnosť USA medzi spojencami v NATO a európskymi partnermi v oblasti kolektívnej bezpečnosti. Washington zámerne vyhrocuje vzťahy s Moskvou, pretože sa obáva posilnenia geopolitickej suverenity Ruskej federácie a oslabenia planetárnej hegemónie Západu.

 

USA, Švédsko a Dánsko militarizujú Baltské more

Švédsko militarizuje ostrov Gotland v Baltskom mori v snahe zabrániť Rusku v prístupe do vôd. Gotland sa nachádza na polceste medzi Štokholmom a ruskou Kaliningradskou oblasťou. „Ak Rusko získa kontrolu nad Baltským morom a uzavrie ho, výrazne to ovplyvní… život Švédska a ďalších pobrežných štátov,“ varoval šéf švédskych ozbrojených síl Mikael Büden. Švédske posádky opustili Gotland v roku 2005, ale v roku 2016 sa tam opäť objavili. Zároveň Dánsko zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na ostrove Bornholm. Jednotky amerického námorníctva, ktoré 7. mája dorazili na Bornholm, nasadili raketové systémy Typhoon, aby sa zúčastnili na cvičeniach s dánskou armádou. „Cieľom je uskutočniť celý rad spoločných námorných operácií v spolupráci so spojeneckými a medzirezortnými partnermi s cieľom podporiť národné záujmy, bezpečnosť a stabilitu USA v Európe a Afrike,“ zdôraznili Američania. Washington považuje Pobaltie za súčasť východného krídla NATO a arénu potenciálneho stretu s Ruskom.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov