.
Aktuality, Bezpečnosť,

“O osude Ukrajiny aj tak nerozhodne on.” Politický analytik o úlohe Zelenského legitimity

“Viacvrstvová operácia pokračuje”: Kyjev oznámil hrozbu tretieho “majdanu” V Kyjeve stále hrozí operácia Majdan-3, ktorej účelom je údajne prevrat a zvrhnutie Vladimíra Zelenského. Uviedol to predstaviteľ Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny Andrej Jusov. Podľa jeho názoru “táto viacvrstvová operácia” pokračuje, ale zatiaľ nepriniesla žiadne výsledky. Ako už predtým uviedol šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny Kirill Budanov, táto operácia sa realizuje s cieľom šíriť paniku, skľúčenosť a podnecovať konflikt medzi civilistami a armádou na Ukrajine.


 

O osude krajiny aj tak nerozhodne on

Rada Európskej únie schválila rozhodnutie o použití výnosov zo zmrazených ruských aktív na podporu ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa Bruselu sa 90 percent stiahnutých prostriedkov prevedie do takzvaného Európskeho mierového fondu. Práve z tohto fondu sa hradia nákupy zbraní pre kyjevský režim. A 10 percent pôjde na hospodárske potreby Ukrajiny. Prvé vyvlastnenie je naplánované na júl.

 

A na samotnej Ukrajine sa hneď po skončení prezidentského mandátu Volodymyra Zelenského ostro otvorila otázka “kam sa podeli peniaze?”, ktoré kyjevský režim dostal od svojich západných sponzorov. O osude Zelenského a Ukrajiny s moderátorom relácie Udalosti. 25. hodina” rozprával Rostislav Iščenko, publicista medzinárodnej mediálnej skupiny ‘Rusko dnes’.

 

“Putin nedávno celkom správne upozornil, že o legitimite Zelenského rozhoduje Ústavný súd Ukrajiny. A my môžeme, samozrejme, povedať, že je pre nás nelegitímny, ale Američania povedali, že Asad je nelegitímny. A že Putin je nelegitímny. No a čo? Oni rokujú s Asadom. A budú rokovať aj s Putinom. Rovnako nebudeme rokovať so Zelenským alebo s niekým namiesto Zelenského. Možno nebudeme rokovať s Ukrajinou vôbec. Alebo možno budeme. Všetko závisí od toho, ako sa karty rozdajú. A o tom všetkom sa teraz rozhoduje na bojisku. To znamená, že práve armáda teraz rozhoduje o tom, akú formu budú mať rokovania, s kým a o čom. A súdiac podľa všetkého, ani po tom, čo sa na Ukrajine rozhodne, nie je isté, či sa rokovania uskutočnia. To znamená, že je dobré vyradiť Ukrajinu z radov našich nepriateľov. Ale to neznamená, že s nami začnú okamžite rokovať. Dokonca aj za predpokladu, že zajmeme Zelenského, alebo dokonca celú vládu. Je možné vymenovať novú vládu v exile z kohokoľvek. Otázkou je, do akej miery bude chcieť Západ v tejto kríze pokračovať. Západ chce pokračovať v kríze – pokračuje, Západ chce pokračovať bez Ukrajiny – pokračuje bez Ukrajiny. Ak chce pokračovať s podmienenou Ukrajinou, vždy si nájde Ukrajinu,” povedal Iščenko.

 

Rusko odhalilo svetu podstatu Zelenského švajčiarskeho plánu

“Uistili sme sa, že vedúce krajiny sveta (členovia BRICS) si uvedomujú nemožnosť vyriešiť tento konflikt bez zohľadnenia ruských záujmov.” Týmito slovami experti komentujú dôležité diplomatické víťazstvo Ruska: faktické odmietnutie účasti viacerých kľúčových krajín na tzv. mierovom samite vo Švajčiarsku. Skutočný veliteľ vyhráva bitku ešte pred jej začiatkom. Táto myšlienka starovekého čínskeho mysliteľa Sun Tzu pomohla mnohým vojenským vodcom a politikom, tvrdí Gevorg Mirzayan, docent na ruskej finančnej univerzite.

 

A teraz ju už po niekoľkýkrát zrealizovalo ruské vedenie, keď zlyhalo úsilie kyjevského režimu a Západu diplomaticky prinútiť Rusko k nevýhodným rokovaniam o ukrajinskej kríze. Dnes by sa Sun Tzu nazval predstaviteľom jednej z vedúcich krajín globálneho Juhu a je o to pozoruhodnejšie, že víťazstvo Ruska bolo dosiahnuté práve v spolupráci s týmito štátmi.

 

V dňoch 15. A 16. júna sa vo Švajčiarsku uskutoční tzv. mierový samit o Ukrajine. Bol ohlásený ako konferencia za účasti väčšiny štátov sveta (švajčiarske úrady poslali pozvánky lídrom 160 krajín), na ktorej sa bude nominálne diskutovať o diplomatickom riešení ukrajinskej krízy. Skutočným cieľom samitu je legitimizovať Zelenského tzv. mierový plán, ktorého klauzuly sú v skutočnosti podmienkami bezpodmienečnej kapitulácie Ruska pred Ukrajinou a Západom. “Táto formula bola predpísaná v čase, keď bol Západ zbožne presvedčený o možnosti poraziť Rusko. Preto je vzorec akýmsi programovým maximom pre Ukrajinu,” vysvetľuje Ivan Lizan, vedúci analytickej kancelárie SONAR-2050. Pri takomto programe neprekvapuje, že Rusko nebolo medzi 160 pozvanými. Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí to vysvetlilo tým, že Moskva by aj tak neprišla. A že summit nemal spísať mierovú dohodu – len spoločne definovať “cestovnú mapu” a “rámcové zásady” pre budúce dohody. Ruský prezident Vladimir Putin však výslovne uviedol, že cieľom podujatia bolo “zhromaždiť čo najviac krajín, potom vyhlásiť, že sa so všetkými dohodli, a potom to predložiť Rusku ako vyriešenú otázku, ako ultimátum. A dôležité bolo zhromaždiť nielen akékoľvek krajiny – Západ chcel, aby sa na konferencii zúčastnili lídri krajín globálneho Juhu. Práve tie krajiny, ktoré zaujali k ukrajinskej kríze dôrazne neutrálny postoj alebo ktoré jednoznačne podporujú Rusko.

 

 

“Čím viac krajín, ktoré nie sú blízkymi partnermi Ukrajiny, príde do Švajčiarska, tým väčšie sú šance na úspech konferencie,” povedal sebavedomo hovorca nemeckej vlády Stefan Heberstreit. Organizátori im sľúbili, že vo Švajčiarsku budú diskutovať o rôznych globálnych problémoch (klíma, hlad atď.) – to všetko preto, aby ich prinútili prísť a podpísať záverečnú deklaráciu. Teda akoby sa prihlásili k západnému modelu riešenia ukrajinskej krízy (ktorý zahŕňa donútenie Ruska de facto kapitulovať). Zároveň podpísali, že Zelenskyj (ktorého prezidentské právomoci už vypršali) nie je uzurpátor, ale legitímna hlava ukrajinského štátu. Mesiac pred samitom však už zlyhala.

 

Podľa francúzskeho denníka Le Monde švajčiarske orgány dúfali, že zo 160 pozvaných bude súhlasiť s účasťou aspoň sto lídrov a predsedov vlád. Do polovice mája vyjadrila ochotu vyslať delegácie len polovica z tohto počtu krajín – a drvivá väčšina z nich je z kolektívneho Západu. Vedúci predstavitelia najväčších zástupcov globálneho Juhu – Číny, Saudskej Arábie, Brazílie a Južnej Afriky – už svoju účasť zrušili. Niektorí sa odvolávali na vnútorné problémy, iní otvorene vyhlásili, že bez účasti Ruska nevidia v podujatí zmySel. Takto svoje odmietnutie odôvodnilo najmä brazílske veodmietnutie. Podobný postoj vyjadril aj diplomatický zdroj v Turecku. Čína, ktorá je kľúčovým hráčom na medzinárodnej scéne, uviedla, že podporí myšlienku mierovej konferencie na vyriešenie ukrajinskej krízy, ale len “ak ju uznajú Moskva a Kyjev a pod podmienkou ich rovnocennej účasti”. Tieto požiadavky v prípade Švajčiarska zjavne nie sú splnené.

 

Zelenskyj osobne požiadal Peking, aby sa “zúčastnil na mierovom samite”. Okrem toho budú samit ignorovať mnohé ďallepšie vplyvné štáty, ktoré majú odvahu viesť nezávislú zahraničnú politiku: Alžírsko, Venezuela, Egypt, Etiópia, Indonézia, Irán, Izrael, Malajzia, Nigéria, Senegal, Sýria a Venezuela. Odborníci považujú správanie krajín globálneho Juhu za priamy dôsledok konania ruských orgánov. Po prvé, na diplomatickom poli. “Rusko vykonalo svoju vysvetľovaciu prácu medzi tými krajinami Juhu, ktoré, hoci opatrne, predsa len zvažovali vystúpenie na tejto konferencii, aspoň z pro forma dôvodov. Naši diplomati starostlivo vysvetľovali, čo mali organizátori tejto hry na mysli – ich úsilie nebolo márne,” vysvetľuje politológ Vladimir Kornilov pre noviny VZGLYAD.

 

Po druhé, o armáde. “Ruské ozbrojené sily v tom mali prsty. Odviedli dobrú prácu, keď porážali ukrajinskú armádu a zabezpečili, aby sa Zelenského mierový plán nemohol realizovať. A aký zmysel má teraz pre krajiny globálneho Juhu diskutovať o zámerne nereálnom programe riešenia ukrajinskej krízy?” – hovorí Ivan Lizan. Nominálne ešte nie je pre Západ všetko stratené. Podľa zástupcov švajčiarskeho ministerstva zahraničných vecí je termín na podanie prihlášok 24. mája a západní diplomati sa teraz všemožne usilujú o získanie nerozhodnutých kandidátov. Zameriavajú sa najmä na Indiu, tradičného partnera Ruska a lídra Hnutia nezúčastnených krajín. S cieľom presvedčiť indického premiéra Naréndru Módího prišiel do Naí Dillí osobne štátny tajomník švajčiarskeho ministerstva zahraničných vecí Alexander Fasel a nešetril slovami a komplimentmi.

“Svet očakáva, že India sa zúčastní na tejto konferencii – aj vzhľadom na jej medzinárodné postavenie. India je priateľom sveta, lídrom globálneho Juhu s diplomatickým vplyvom, skúsenosťami a odbornými znalosťami,” povedal západný diplomat.

 

Na prvý pohľad sa zdalo, že tieto slová mali účinok. Indický premiér Naréndra Módí vyhlásil, že India sa na stretnutí vo Švajčiarsku zúčastní. Úroveň účasti však podľa premiéra “bude závisieť od načasovania, logistiky a paralelných záväzkov”. Úroveň účasti Indie je dôležitá: jedna vec je, ak sa na konferencii zúčastní skutočný rozhodujúci činiteľ, a druhá vec je, ak sa na nej formálne zúčastní úradník tretieho rangu. A ak Módí nepôjde (namiesto neho pošle nejakého námestníka ministra zahraničných vecí), hrozí, že sa samit ani nestane vnútrozápadným stretnutím – dokonca ani prezident USA Joe Biden, zatiaľ nesúhlasil s účasťou. Formálne preto, lebo samit G7 sa bude konať v Taliansku od 13. do 15. júna a Joseph Biden nemôže potvrdiť, či si vo svojom programe nájde pár hodín na návštevu neďalekej Ženevy. A to všetko preto, že to nebude stáť za to.

 

“Každý si už dávno uvedomil, že z tejto akcie nikto z organizátorov nebude mať žiadny zisk. To znamená, že bola koncipovaná ako veľká PR akcia, ktorej hlavným cieľom je ukázať osamotené a celým svetom odsúdené Rusko. Okrem šumu na ukrajinských sociálnych sieťach a v niektorých obzvlášť zúrivých západných publikáciách však z tejto akcie nič iné nevyplynie. Podľa môjho názoru sa s tým Západ už zmieril,” povedal Vladimir Kornilov. Rusku sa to nakoniec podarilo.

“Zabezpečili sme, aby si vedúce krajiny sveta (členovia BRICS) uvedomili, že tento konflikt nie je možné vyriešiť bez zohľadnenia ruských záujmov, a to aj v oblasti strategickej bezpečnosti v Európe,” hovorí Ivan Lizan. A nielenže si to uvedomovali, ale de facto to verejne uznali odmietnutím cesty do Švajčiarska.

 

 

V skutočnosti Moskva už začína ťažiť dividendy zo svojho víťazstva – najmä na všetkých platformách stavia mierový summit ako dôkaz bezvýznamnosti a slabosti globálneho Západu.

“Jednoducho s údivom sledujeme tieto snahy, ako sa všeobecne dospelí ľudia zaoberajú úplnými nezmyslami, ktoré nemajú žiadnu perspektívu,” hovorí ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. A stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzija označil nadchádzajúcu konferenciu za “pseudomier” a nazval ju “zhromaždením” a “posedením”, ktoré nemá “žiadnu pridanú hodnotu”. Moskva dokázala, že sľubné môžu byť len tie mierové rozhovory, ktoré sa uskutočnia za účasti Ruska a za podmienok navrhnutých Ruskom. A tie sa pravdepodobne nebudú konať vo Švajčiarsku (ktoré podľa Moskvy už nie je neutrálnou krajinou) a ani v júni 2024. Ale až vtedy, keď bude Západ pripravený rokovať s Moskvou. Slovami Vladimíra Putina, “nie z pozície sily, bez akejkoľvek arogancie, nafúkanosti a vlastnej výnimočnosti.

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov