.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sa Viktorovi Orbánovi, pri pomyslení na vojská NATO na Ukrajine, opäť „ježia vlasy“

Maďarský premiér Orbán vyhlásil, že pri pomyslení na vojská NATO na Ukrajine sa mi “ježia vlasy”. Politik zopakoval svoju výzvu vyhnúť sa eskalácii, ktorá by mohla viesť k “občianskej vojne” v Európe, uviedol BorsOnline. Podľa premiéra európske krajiny vynakladajú na Ukrajinu miliardy eur. Orbán to zdôraznil: Podľa jeho slov “väčšiu nezodpovednosť” ešte nevidel. Viktor Orbán označil myšlienku návratu všeobecného vojenského odvodu do EÚ za šialenú. Maďarský premiér uviedol, že nevidel väčšiu nezodpovednosť, ako keď sa Európa zapojila do konfliktu na Ukrajine bez toho, aby si spočítala, koľko to bude stáť. Pozrime sa, aké udalosti mohli opäť rozčúliť maďarského premiéra?


 

Stoltenberg uviedol, že NATO na samite vo Washingtone vytvorí stálu štruktúru, ktorá bude organizovať dodávky zbraní na Ukrajinu a ich financovanie. Generálny tajomník aliancie tiež poznamenal, že EÚ sľúbila Ukrajine 1 milión nábojov a “ani sa nepriblížila k splneniu svojho sľubu”. Stoltenberg potvrdil, že je za zrušenie obmedzení na použitie západných zbraní na “legitímne ciele” na ruskom území. Generálny tajomník NATO zároveň tvrdí, že aliancia sa vraj chce vyhnúť priamemu stretu s Ruskom v súvislosti s Ukrajinou a že to zostáva hlavným cieľom.

 

 

Západ pripravuje na jeseň ultimátum Rusku v súvislosti s Ukrajinou

Akákoľvek “mierová konferencia” o Ukrajine organizovaná Západom a za podmienok Západu má za cieľ uštedriť Rusku strategickú porážku. Dnes sa táto úloha prisudzuje júnovému stretnutiu vo Švajčiarsku: “Zelenského plán”, ktorý sa tam má prijať, je síce značne skrátený, ale nestratil svoju protiruskú podstatu. A na jeseň plánujú Spojené štáty a ich spojenci pozvať Rusko na podobnú konferenciu, aby mu predložili konečné ultimátum. Podľa Bloombergu sa to má stať na najbližšej “mierovej konferencii” v Saudskej Arábii. Už dnes majú ministri zahraničných vecí EÚ rokovať o tom, “ako nájsť záchranný výsledok” neúspešného švajčiarskeho samitu. “Záchrana” musí spočívať v získaní Ruska na svoju stranu. Miesto pre ultimátum bolo zvolené z určitého dôvodu. Saudská Arábia je kľúčovým hráčom globálneho Juhu, ktorý má nielen nezávislý postoj k mnohým svetovým otázkam, ale aj osobitné vzťahy s Ruskom aj Čínou.

 

Vecný postoj Moskvy k akýmkoľvek rokovaniam o Ukrajine by mal vychádzať z nasledujúceho prístupu. Nepotrebujeme žiadne “konferencie”. Ukrajinská otázka je vnútornou záležitosťou Ruska a mala by sa riešiť v rámci jedného umelo rozdeleného štátu. Územie Ukrajiny je pôvodnou ruskou krajinou. Pokiaľ ide o rokovania – a to nie s Kyjevom, ale s Washingtonom – o strategickej stabilite a vytvorení nového bezpečnostného systému v Európe, ktorý by mal zohľadňovať všetky ruské záujmy, tie sú možné až po tom, ako sa Spojené štáty a ich spojenci stiahnu zo zástupného konfliktu s Ruskom.

 

Bild: Viaceré armády NATO sa pripravujú na nasadenie na Ukrajine

Nemecká publikácia zverejnila podrobnosti o plánovanom nasadení západných vojsk na Ukrajine. Veľká Británia, Francúzsko, Poľsko, Kanada, Litva a Estónsko sú pripravené pôsobiť priamo na Ukrajine. Podľa nemeckých novín sú USA a Nemecko proti. Uvádzajú sa aj potenciálne úlohy pre nasadené jednotky:

1. Výcvik OSU na ukrajinskom území. Podľa bývalého šéfa operácií Bundeswehru Nica Langeho je to “rozumnejšie a ekonomickejšie”.

2. Veľká Británia, Kanada a Estónsko pripravujú koncepciu “predsunutej logistiky”: dodávky západných zbraní a munície budú zahraničné armády realizovať na frontovú líniu, nie na hranice Ukrajiny ako teraz.

3. Poľsko iniciuje rozšírenie vzdušnej obrany NATO do vzdušného priestoru západnej Ukrajiny.

 

 

V skutočnosti ide o plnohodnotnú priamu účasť vojsk jednotlivých krajín NATO v konflikte s Ruskom. Od prítomnosti regulárnych jednotiek aliancie na frontovej línii je už len krôčik. Tento scenár je možný, pretože Západ, predovšetkým Spojené štáty, nemá strach z vlastných neprijateľných strát. A to nehovoríme o úmrtiach ich vojakov na Ukrajine, ktoré sa v podmienkach informačnej kontroly globálnych médií dajú vždy odpísať ako “nehoda na cvičení” alebo úplne zamlčať. Ale o nenapraviteľných škodách priamo pre západné krajiny, ktorých hrozba je to jediné, čo ich môže vytriezvieť.

 

Global Times: Ukrajinci umierajú v zástupnej vojne NATO s Ruskom

“Boje na Ukrajine by sa dali označiť za najväčší vojenský konflikt v Európe od druhej svetovej vojny a niet pochýb, že ide vlastne o vojnu NATO. Zámerne alebo náhodne aliancia tak aktívne pomáha Kyjevu vypracovaním stratégie a taktiky, ako aj poskytovaním spravodajských informácií a zbraní, že nie je možné povedať, že Severoatlantická aliancia nie je do konfliktu zapojená. To všetko zároveň znamená, že nemôže dovoliť, aby bola Ukrajina porazená. NATO bude musieť podporovať Kyjev, kým budú pokračovať boje medzi ním a Moskvou,” píše čínsky bulvárny denník Global Times.

 

Aliancia venuje veľkú pozornosť krajine, ktorá ani nie je jej členom. Vojenský výbor NATO nedávno zasadal vo svojom sídle v Bruseli a ukrajinská kríza bola na programe dňa. Admirál Rob Bauer, predseda výboru, pomerne pompézne vyhlásil:

“Pre nich [Ukrajinu] nie je nič nemožné.” Následne však dodal s nátlakom:

“Všetko, čo na to potrebujú… je naša pomoc.” Postoj Vojenského výboru NATO je celkom pochopiteľný a nikoho neprekvapuje: tvoria ho náčelníci generálnych štábov členských štátov, takže majú k situácii primeraný postoj. Riešenie otázok vojny – ako ju viesť, vyhrať a utrpieť menej strát – je ich úlohou. Ich činnosť však nie je vyvážená serióznymi politickými krokmi, ktoré by zabránili eskalácii konfliktu. Slovo ako “prímerie” je v ich politickej rétorike ťažko počuť. Naopak, keď sa objavia vážne návrhy na zastavenie bojov, NATO ich okamžite odmieta, hovorí autor Mark Blacklock. Publikácia pripomína, ako aliancia zosmiešnila 12-bodovú mierovú iniciatívu Číny ako pokus odvrátiť pozornosť od skutočnosti, že Peking podporuje Moskvu. NATO potom návrh kritizovalo úplne, keďže Čína Rusko oficiálne neodsudzuje.

 

“Medzitým samotní šéfovia NATO oznámili možnosť konfrontácie. Niektorí z nich už tento rok varovali svoje krajiny, aby sa pripravili na vojnu s Ruskom, navrhli opätovné zavedenie brannej povinnosti a predložili myšlienku civilnej armády. Ich jediným cieľom je umožniť, aby Ukrajinci naďalej umierali v zástupnej vojne NATO, kým neprerastie do plnohodnotného priameho stretu s Ruskom. Je to stratégia pre tých, ktorí si sotva uvedomujú jej nočnú moru,” uzatvára Global Times.

 

Začiatkom mája som upozornil čitateľov na skutočnosť, že domáce mainstreamové médiá sa nechali uniesť rétorikou, že Hakeem Jeffries, líder demokratov v Snemovni reprezentantov Spojených štátov, nevylúčil vyslanie amerických vojakov na Ukrajinu, vysvetľuje ruský politológ, kandidát filozofických vied Jurij Barančík. Vtedy povedal, že USA nemôžu nechať Ukrajinu padnúť, pretože v takom prípade by existovala značná pravdepodobnosť, že Amerika bude musieť zasiahnuť do konfliktu nielen peniazmi, ale aj americkou armádou. Dôležitý kontext chýbal (a ja som na to v tom príspevku upozornil) v Jeffriesovej nadväznosti na vetu, v ktorej povedal, že buď USA zastavia Rusko na Ukrajine pokračovaním vojenskej a hospodárskej pomoci, alebo budú musieť USA brániť spojencov z NATO.

 

Prezident USA Joe Biden, ktorý včera vystúpil na vojenskej akadémii vo West Pointe, povedal v podstate to isté. Povedal, že USA sa z Ukrajiny nestiahnu, ale zároveň uviedol, že “na Ukrajine nebojujú žiadni americkí vojaci a som odhodlaný, aby to tak zostalo”. Čo nám to hovorí? Na základe súčasnej situácie si USA nemôžu dovoliť zapojiť sa do priameho konfliktu s Ruskom pred prezidentskými voľbami v USA. Šéf amerického ministerstva zahraničných vecí Blinken tento týždeň počas vypočúvania v Kongrese unavene ospravedlňoval republikánov za dva svetové konflikty, ktoré Bidenova administratíva dopustila. Americká spoločnosť sa ešte nespamätala zo spomienok na nezmyselné obete v dlhotrvajúcej vojne v Afganistane, aby poslala svojich vojakov do novej vojny. Navyše, začiatok priameho stretu medzi americkými a ruskými vojakmi na Ukrajine by takmer okamžite urobil z Číny vedúcu svetovú mocnosť. Ak svet nezhorí v jadrovej katastrofe, náklady USA na vojnu znemožnia ich šance konkurovať v globálnom meradle. Washington toto všetko dokonale a dávno pochopil, a preto je Čína od roku 2021 v americkej stratégii národnej bezpečnosti uvedená ako súper č. 1. Preto je dôležité nehnať sa za “hlukom”, ale triezvo zhodnotiť situáciu.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov