.
Aktuality, Letectvo,

Priami účastníci ukrajinského konfliktu sa pripravujú na leteckú vojnu po príchode F-16

Bojujúce strany vykonávajú prípravy na vzdušnú kampaň 2024, ktorá by mala byť ovplyvnená objavením sa stíhačiek F-16 na ukrajinskej strane. Rusko má vzdušnú prevahu a využíva ju na zhadzovanie zvyšujúceho sa množstva kĺzavých leteckých bômb. Príchodu F-16 sa príliš obávať nemusí, lebo ich počet bude nedostatočný. Napriek tomu vykonáva opatrenia na zvýšenie bojových možností stíhacích lietadiel a pozemnej PVO. Tiež podniká vzdušné údery na tie ukrajinské letecké základne, na ktorých predpokladá budúce rozmiestnenie stíhačiek F-16.


 

Ukrajina dostáva systémy protivzdušnej obrany (PVO) štátu aj pozemných vojsk od svojich západných spojencov a improvizuje s použitím námorných a leteckých protilietadlových striel v pozemných systémoch PVO. Tento trend už začína nasledovať aj Rusko. Ukrajinské vojská sa snažia pomocou zbraní s dlhým dostrelom ničiť ruské letecké základne stíhacieho letectva a pozemné systémy PVO všetkých typov.

 

Veľmi nebezpečným rysom týchto príprav sa stal nedávny útok na rádiolokátor včasnej výstrahy pred medzikontinentálnymi balistickými raketami, ktorý si môže Rusko vyložiť ako útok NATO na jeho schopnosť strategického jadrového odstrašovania vykonaný ukrajinskými rukami. Toto si žiaľ neuvedomujú pisatelia článkov v slovenských masmédiách, ktorí nedokážu udalosti na ukrajinskom bojisku nijako interpretovať.

 

1. Rusko integruje strelu R-37M na stíhačky Su-30SM

Dňa 22.5.2024 sa objavili prvé správy o tom, že Rusko dokázalo na svoje stíhačky Su-30SM umiestniť ťažké strely vzduch-vzduch s dlhým doletom R-37M. Strela bola dostatočne popísaná už v predchádzajúcom článku o zostrelení popredného ukrajinského pilota D. Vasiljuka.

 

 

Ostáva dodať, že podobne ako Su-35S aj Su-30SM bude schopná lietať s dvoma strelami R-37M, doplnenými dvoma strelami stredného dosahu R-77-1. Letecká raketa R-77-1 je nadzvuková strela vzduch-vzduch stredného doletu, je súčasťou arzenálu ruského letectva a protivzdušnej obrany od roku 1994. Pôvodne určená pre MiG-29, strela R-77 a jej varianty odvtedy boli integrované do rôznych bojových lietadiel v rámci ruských vzdušných síl. Schopnosť rakety “fire and forget” – vystreliť a zabudnúť” umožňuje pilotom odpáliť ju bez udržiavania navádzania palubným rádiolokátorom bojového lietadla s dostrelom viac ako 100 kilometrov.

 

Výzbroj stíhačiek Su-35S doplňuje spravidla ešte dvojica striel R-73 krátkeho dosahu a prípadne strely určené na ničenie pozemných rádiolokátorov, uvidíme s čím poletia Su-30SM. Každopádne sa stávajú zavedením strely R-37M do svojej výzbroje univerzálnejšími a nebezpečnejšími stíhacími lietadlami. Rusko ich má vo výzbroji asi 100, čo je zhruba rovnaký počet ako Su-35S. Počet viacúčelových taktických lietadiel odvodených od Su-27 schopných niesť tieto nebezpečné a výkonné strely sa tým zdvojnásobí.

 

Lietadlo Su-30SM pri lete nad ukrajinským bojiskom:

 

2. Rusi skúšajú vytvoriť s pomocou striel R-77 svoju obdobu NASAMSU

Podľa niektorých správ zvažuje Rusko integráciu svojich moderných leteckých riadených striel vzduch-vzduch na pozemné odpaľovacie platformy s maximálnym využitím dostupného materiálu. Tak je možné, že v prípade odpaľovacieho zariadenia bude možné hovoriť o podvozku delostreleckého raketometu BM-21, z ktorého sa odstránia hlavne pre neriadené delostrelecké rakety kalibru 122 mm a namiesto toho tam budú štartovacie rampy pre vypúšťanie moderných leteckých rakiet s hlavicami s aktívnym rádiolokačným navádzaním.

 

V prípade nedostatku týchto podvozkov by sa dal zvažovať návrat k projektu Jelnik, resp. RVV-AE-ZRK, ktorý v 90. rokoch vyvíjala konštrukčná kancelária Vympel. Tento systém používal upravenú strelu R-77 schopnú kolmého štartu z kontajnerov umiestnených na podvozku starého ťahaného protilietadlového kanónu S-60 kalibru 57 mm.

 

Problémom systému RVV-AE-ZRK bola pre ruské velenie vtedy neakceptovateľná strata dostrelu inak modernej strely. Prípad bol zhruba zo 80 km pôvodnej verzie R-77 na 12 km. V istej miere, ale strata dostrelu postihuje aj západné systému PVO, ktoré používajú pôvodne letecké riadené strely vzduch-vzduch.

 

Prvé verzie systému NASAMS používali letecké strely AIM-120A/B, ktoré mali vo vzdušnom boji dostrel 55-75 km a pri vypustení zo zeme len 25 km. Iný pozemný systém PVO používaný na ukrajinskom bojisku IRIS-T stráca z 25 km dostrelu vo vzdušnom boji viac než polovicu a zo zeme dostrelí na vzdialenosť 12 km (IRIS-T SLS). Francúzska letecká strela stredného dosahu MICA podobná koncepciou AIM-120 aj R-77 má dostrel 80 km, zo zeme len 20 km. Ak bude Rusko pociťovať nedostatok pozemných systémov, PVO sa môže vydať cestou integrácie leteckých rakiet na platformy, ktorých použitie neovplyvní technicko-taktické charakteristiky v súčasnej dobe používaných raketových systémov PVO.

 

Zábery z pilotnej kabíny ruskej stíhačky Su-35 počas vzdušného boja za hranicou viditeľnosti. Na ukrajinský Mig-29 boli vypálené 3 strely R-77-1 zo vzdialenosti 60km:

 

Strelu R-77 má v ponukovom katalógu Rosoboronexport pod označením RVV-AE. Strela R-77-1 je výkonnejšia a má označenie RVV-SD. Modernizovaná strela R-77M má dostrel vyše 190 km.

 

3. Strela-10M3 dostane nové rakety 9M333

V príprave na príchod lietadiel F-16 dodal Koncern Kalašnikov ruským ozbrojeným silám väčšie množstvo rakiet 9M333, ktoré by mali byť odolnejšie voči použitiu tepelných klamných cieľov. Ukrajinské bojisko umožňuje hodnotenie úspešnosti a účinnosti týchto zbraní, pričom v súčasnosti vykazuje mieru účinnosti 80 %. Hlavnými cieľmi boli drony a tiež útočné lietadlá Su-25 a vrtuľníky ukrajinských ozbrojených síl.

 

Riadená protilietadlová strela 9M333 sa začala vyrábať koncom roka 2020, má tri prevádzkové režimy pre senzorovú hlavicu: fotokontrastný, infračervený a režim v podmienkach rušenia. Systém Strela 10M3 s muníciou 9M333 umožňuje režim streľby “fire and forget” vystreľ a zabudni. Strela 9M333 by mala letieť rýchlosťou 550m/s na vzdialenosť 5000 m. Systémy Strela 10 sú nasadzované v blízkosti línie bojového kontaktu a majú pomerne vysoké straty v dôsledku útokov FPV dronov a iných príčin. Používajú ich obe strany konfliktu. ORYX tvrdí, že má zdokumentované straty 29 ukrajinských a 45 (rovných 10% zo 450 kusov v ruskej výzbroji pred 24.2.2022) ruských komplexov Strela 10, tieto údaje, ale nemusia byť kompletné.

 

Ruský systém Strela-10 ničí ukrajinský dron Furia:

 

4 .Ukrajina dostáva strely aj komplexy PVO

Po určitom čase dostávajú ukrajinské vojská systémy PVO rôznych typov a od viacerých štátov a muníciu do raketových systémov PVO:
Taliansko – 1 komplex SAMP/T a prenosné strely kategórie MANPADS typu Stinger
Nemecko – 1 komplex PVO IRIS-T s kombináciou odpaľovacích zariadení IRIS-T SLM (dostrel 40km) a IRIS-T SLS (dostrel 12 km), v polovici mája 2024 Nemecko oznámilo aj dodávku dodatočného systému MIM-104 Patriot
Francúzsko – nová dodávka rakiet Aster pre komplex SAMP/T
Austrália – dodávka nebezpečných systémov PVO krátkeho dosahu švédskej výroby RBS-70 NG v hodnote asi 50 miliónov USD, používa sa navádzanie laserom, ktoré nie je možné rušiť systémami REB a klamnými cieľmi. Strela je kategórie MANPADS, neodpaľuje sa však z pleca.
USA – rakety pre ukrajinské „Frankensamy” RIM-7 a AIM-9M a prenosné strely kategórie MANPADS typu Stinger, neskôr bola oznámená aj dodávka striel pre komplexy NASAMS a Patriot

 

Množstvá komplexov PVO, ktoré ukrajinské vojská dostávajú nie sú na vojnu s Ruskom dostatočné ale bude zaujímavé sledovať, či budú schopní koordinovať činnosť stíhacieho letectva so strojmi F-16 a PVO v podmienkach ruskej leteckej prevahy.

 

Systém PVO RBS-70 NG dostane Ukrajina od Austrálie, má ho aj Česko, ktoré pri predchádzajúcej kúpe staršej verzie nepotrebovalo vyhodnocovať skúsenosti z ukrajinského bojiska. Slovensko si ho samozrejme v kategórii MANPADS nevybralo.

 

 

5. Prvý ukrajinský „Frankensam” zničený

Dňa 11.5.2024 bolo zverejnené video, ktoré dokazuje, že ruský dron Lancet zničil ukrajinský raketový systém protivzdušnej obrany Frankensam. Systém Frankensam je hybridný raketový systém protivzdušnej obrany, ktorý kombinuje vozidlo protivzdušnej obrany Buk zo sovietskej éry vybavené západnými protilietadlovými raketami vrátane rakiet ako letecká AIM-7 a námorná RIM-7. Prvýkrát bol zaznamenaný v decembri 2023 a systémy údajne začali fungovať na Ukrajine do januára 2024, zrejme v reakcii na nedostatok rakiet sovietskej proveniencie pre systémy Buk.

 

Video zobrazujúce pravdepodobne zničenie Frankensamu raketou OTRK Iskander, ako aj inkriminované video s potvrdeným zničením iného Frankensamu Lancetom:

 

Systém Buk bol nasadený v roku 1979, je to sofistikovaný raketový systém zem-vzduch stredného doletu. Inštalovaný je na pásových vozidlách s vysokou mobilitou. Systém sa skladá z viacerých komponentov, odpaľovacieho vozidla, radaru na zachytenie cieľa a veliteľského vozidla, ktoré môže fungovať nezávisle alebo v rámci útvaru PVO.

 

AIM-7 Sparrow je americká radarom riadená strela vzduch-vzduch stredného doletu, ktorú vo veľkej miere využívala americká armáda a jej spojenci najmä v roku 1991 počas vojny v Perzskom zálive. Námorný náprotivok RIM-7 Sea Sparrow je prispôsobený na palubnú protivzdušnú obranu a dokáže zachytiť prichádzajúce rakety a lietadlá, útočiace na hladinové plavidlá a pobrežné objekty. Analýza videa preukazuje prítomnosť kontajnerov, ktoré nie sú charakteristické pre tradičné systémy Buk.
Použitie západných rakiet (Aspide, RIM-7, AIM-7, RIM-162) bolo možné aj na systémoch PVO Kub, aké Slovensko popri stíhačkách Mig-29 a systéme S-300 darovalo Ukrajine. Momentálne na tom nešťastnom Slovensku prebieha ďalšia kauza okolo presunu zvyšku rakiet pre systémy Kub na Ukrajinu. Vyjadril sa k nej aj bývalý minister obrany J. Naď, v reakcii na video súčasného štátneho tajomníka MO SR I. Melichera.

 

 

6. Ukrajina vyvíja Frankensam s raketami R-73

Podobne ako Rusko s leteckými raketami stredného doletu R-77 aj Ukrajina vyvíja protilietadlový systém, ktorý má zužitkovať zásobu sovietskych leteckých rakiet vzduch-vzduch R-73, ktoré by odpaľovalo vozidlo sovietskeho systému PVO pozemných vojsk krátkeho dosahu 9K33 Osa.

 

Upravené systémy Osa teraz môžu niesť dvojicu R-73 odpaľovaných z koľajníc, ktoré nahrádzajú štandardné rakety 9M33 v kontajneroch. Strela vzduch-vzduch R-73 je raketa krátkeho doletu s infračervenou samonavádzacou hlavicou, je určená na zachytenie a ničenie vysoko manévrovateľných nepriateľských lietadiel a bezpilotných lietadiel v boji zblízka. Je účinná vo dne i v noci, z akéhokoľvek smeru, proti cieľom v prednej aj zadnej hemisfére a funguje dobre pri aktívnych elektronických protiopatreniach.

 

Raketa R-73 je vybavená motorom na tuhé palivo s plynovým dynamickým riadiacim systémom, ktorý jej umožňuje vykonávať ostré manévre počas prevádzky motora. Odpálenie týchto rakiet z pozemnej platformy však určite výrazne zníži ich efektívny dosah v porovnaní odpálením vo vzduchu. Dosah starších verzií R-73 je do 30 km, Rusko používa verziu s dosahom 40 km R-73M.

 

O konverziu starších sovietskych rakiet vzduch-vzduch typu R-73 a tiež R-27 na protilietadlové odpaľované zo zeme sa zaujíma aj India v spolupráci s ukrajinskou firmou

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov