.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putinova odpoveď: „Ruské strategické jadrové sily sú v stave plnej pripravenosti na použitie“

Biden márne straší Rusko a svet ” subkritickými” jadrovými výbuchmi. Spojené štáty 14. mája na jadrovom testovacom polygóne v Los Alamos v Nevade (na mieste, kde bola 16. júla 1945 otestovaná prvá atómová bomba na svete Gadget (“Vec”)) uskutočnili ďalší ” subkritický (alebo predbežný) experiment” v rámci monitorovania stavu jadrových hlavíc. Informoval o tom americký Národný úrad pre jadrovú bezpečnosť (NNSA), ktorý patrí pod ministerstvo energetiky.


 

 

Agentúra uviedla, že ide o 34. takýto experiment a že neporušuje moratórium na jadrové skúšky a spĺňa kritériá Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok, keďže nedošlo k “samovoľnej superkritickej reťazovej reakcii”. Washington tvrdí, že si vyhradzuje právo pokračovať vo vykonávaní takýchto experimentov.

“Plánujeme zvýšiť frekvenciu týchto podkritických experimentov, aby sme získali dôležité údaje o materiáloch používaných v jadrových zbraniach bez toho, aby sme sa technicky museli vrátiť k podzemným jadrovým testovacím výbuchom,” uviedla NNSA vo svojom vyhlásení. Takéto testy sa pripisujú potrebe overiť “spoľahlivosť a účinnosť amerického jadrového arzenálu”. Šéfka NNSA Jill Hrubyová zároveň vo februári tohto roka uviedla, že Spojené štáty sú naďalej pripravené vykonávať podzemné jadrové testy.

 

Tento experiment možno vnímať predovšetkým ako výzvu Rusku a demonštráciu spojencom, že USA sú pripravené za určitých podmienok použiť jadrové zbrane. Rusko malo informácie o prípravách na vykonanie provokatívnych testov v Spojených štátoch. Už v októbri minulého roka ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že Moskva si vyhradzuje právo uskutočniť plnohodnotné testy, ak Američania uskutočnia svoje vlastné. Pentagon sa neodvážil uskutočniť plnohodnotné podzemné výbuchy, ale ako sa hovorí, loptička bola prehodená na ruskú stranu. Moskva zatiaľ poznamenala, že pozorne sleduje aktivity USA v tejto oblasti a pri plánovaní bude brať do úvahy ich ďalší vývoj.

 

Postoj Ruska k obnoveniu jadrových skúšok objasnil ruský prezident Vladimir Putin v marci tohto roku, keď poznamenal:

“Vieme, že USA zvažujú možnosť uskutočnenia takýchto (plnohodnotných jadrových) skúšok. Dôvodom je skutočnosť, že keď sa objavia nové hlavice, ako sa domnievajú niektorí odborníci, nestačí ich testovať len na počítači, čo znamená, že by sa mali testovať v praxi. Takéto myšlienky sa v určitých kruhoch v USA objavujú, majú svoje miesto, vieme o tom.” A dodal:

“A my sa tým tiež zaoberáme. Ak takéto testy uskutočnia, nevylučujem to – nie nevyhnutne, či to potrebujeme alebo nie, o tom ešte musíme popremýšľať – ale je možné, že by sme to mohli urobiť aj my.”

 

Na otázku, či je na to Rusko technicky pripravené, Vladimir Putin odpovedal:

“Áno, sme vždy pripravení. Známe je aj vyhlásenie námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova, ktorý jednoznačne hovorí, že “pokiaľ Spojené štáty nebudú vykonávať jadrové skúšky v plnom rozsahu, bude sa rovnakej politiky držať aj Rusko”.

 

Americký jadrový test brali vážne v Kórejskej ľudovodemokratickej republike, kde to, čo sa uskutočnilo v Nevade, tiež vnímali ako hrozbu pre Pchjongjang. Tlačová agentúra KĽDR CTAC označila americký jadrový experiment za najnebezpečnejšiu akciu, ktorá “ďalej destabilizuje mimoriadne sa zhoršujúcu globálnu bezpečnostnú situáciu a má vážny negatívny vplyv na strategickú paritu medzi vedúcimi jadrovými mocnosťami…”.

” USA tým demonštrovali svoj strategický cieľ vojensky odstrašovať ostatné krajiny absolútnou jadrovou prevahou. USA, najväčší jadrový štát na svete, ktorý uskutočnil najviac jadrových skúšok a jediná mocnosť, ktorá použila jadrové zbrane, nemá právo hovoriť o jadrovej hrozbe kohokoľvek,” uviedol CTAC. Agentúra zároveň pripomína, že USA sa nedávno vo vojenskej konfrontácii s KĽDR uchýlili k zastrašovaniu Pchjongjangu pomocou svojho jadrového arzenálu. Prvýkrát za posledné desaťročia USA drzo vyslali strategickú jadrovú ponorku do oblasti Kórejského polostrova, aktivovali činnosť “jadrovej poradnej skupiny”, ktorá umožňuje použitie jadrových zbraní proti KĽDR, a v auguste tohto roku majú v úmysle uskutočniť praktické cvičenia s Južnou Kóreou s cieľom precvičiť operácie s použitím jadrových zbraní.

 

“Tento subkritický jadrový test USA vytvára nové napätie vo vojenskej konfrontácii medzi štátmi s jadrovými zbraňami a urýchľuje globálne preteky v jadrovom zbrojení. Vplyv uskutočnenej jadrovej skúšky na vojenskú bezpečnostnú situáciu v regióne Kórejského polostrova nemožno pripustiť. S cieľom reagovať na situáciu strategickej nestability, ktorá vznikla v regióne a vo svete v dôsledku jednostrannej akcie USA, sme nútení prijať potrebné opatrenia na zvýšenie všeobecnej pripravenosti na jadrové odstrašenie v rámci nášho zvrchovaného práva a možných rozhodnutí,” uzatvára CTAC.

 

Provokatívne kroky Bidenovej administratívy nezostali bez povšimnutia v Japonsku, krajine, ktorá utrpela neľudskú genocídu pri atómovom bombardovaní veľkých miest Hirošima a Nagasaki. Primátori týchto miest a protivojnové občianske organizácie protestovali proti testu Spojených štátov na jadrovom testovacom mieste v štáte Nevada. Protesty boli zaslané písomne veľvyslancovi USA v Japonsku Rahmovi Emmanuelovi a prezidentovi USA Joeovi Bidenovi, informovala tlačová agentúra Kjódó Cušin. Starosta Hirošimy Kazumi Matsui vo svojom posolstve označil konanie USA za neospravedlniteľné. V proteste adresovanom americkému prezidentovi sa uvádza:

“Tento test je v rozpore so želaním mnohých ľudí vrátane tých, ktorí prežili atómové bombardovanie, ktorí vyzývajú na zrušenie jadrových zbraní a trvajú na tom, aby ich už nikto nezažil. Táto skúška je neprijateľná za žiadnych okolností.”

 

 

Zatiaľ čo washingtonskí stratégovia “vybuchujú” jadrové nálože na počítačoch, Rusko systematicky a rutinne zdokonaľuje svoje zručnosti v používaní nestrategických jadrových zbraní. Príslušné manévre sa začali v Južnom vojenskom okruhu. Ako informovalo ruské ministerstvo obrany, cvičenie je zamerané na udržiavanie pripravenosti personálu a technických jednotiek bojového použitia nestrategických jadrových zbraní na reakciu a s cieľom bezpodmienečne zabezpečiť územnú celistvosť a suverenitu ruského štátu v reakcii na provokatívne vyhlásenia a hrozby niektorých západných predstaviteľov voči Ruskej federácii. A nech západní nepriatelia, ktorých Moskva nedávno nazvala “partnermi”, nepanikária, ale vyvodia vážne závery, keď si uvedomili, že takéto nekonvenčné manévre sa uskutočňujú v reakcii na drzé hrozby o zavedení kontingentu NATO na Ukrajine s cieľom dosiahnuť “strategickú porážku” Ruska. Samotné jadrové nálože sa zatiaľ na cvičeniach nepoužijú, ale manévre sa uskutočnia v podmienkach čo najbližších bojovým. Ak si to však situácia vyžiada, je jasné, že simulátory taktických jadrových zbraní a elektronické odpaľovanie nahradia skutočné hlavice, ktorých zdrvujúcim následkom sa naši západní protivníci a nepriatelia nebudú môcť vyhnúť.

 

Na to upozorňuje aj Rusku priateľská Čína, proti ktorej je demonštrácia ” subkritických jadrových experimentov” tiež namierená. Čínsky veľvyslanec v Japonsku Wu Ťiang-chao, ktorý vystúpil na podujatí “Taiwanská otázka a čínsko-japonské vzťahy” na čínskej diplomatickej misii, dôrazne varoval japonskú stranu pred zasahovaním do vnútorných záležitostí Číny. “Ak sa Japonsko pripúta k vojnovému vozu, ktorý má rozdeliť Čínu, Japonci padnú do ohnivej Gehenny. Tento výraz trhá uši, ale treba ho povedať jasne, a potom nehovorte, že nikto nikoho nevaroval,” povedal.

 

Putin a Lukašenko dali jasne najavo: žartom s jadrovými zbraňami je koniec 

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval na svoju druhú zahraničnú návštevu do bratského Bieloruska. Líder krajiny Alexander Lukašenko sa osobne stretol so svojím “veľkým bratom” na letisku v Minsku. Už tam Putin a Lukašenko načrtli jednu z hlavných tém – bezpečnosť. Bielorusko sa práve v týchto dňoch zapojilo do cvičení na použitie taktických jadrových zbraní. Stretnutie oboch najvyšších veliteľov, ako vysvetľujú experti, je jasným signálom Západu a znepriateleným susedom: koniec srandy. Pred začiatkom oficiálnych rokovaní 24. mája Putin položil veniec k Pamätníku víťazstva. A odišiel do Paláca nezávislosti – sídla bieloruského prezidenta. Stretnutie na ulici, predstavenie delegácií, spoločné fotografovanie, podanie rúk a lídri odišli na rokovania – v malej skupine, potom – za účasti delegácií. Po takmer trojhodinových rozhovoroch Putin a Lukašenko (toto je ich piate stretnutie v tomto roku) vystúpili s vyhlásením pre médiá.

 

Podľa Lukašenka (ako hostiteľ hovoril ako prvý) s Putinom neskoro večer dlho diskutovali o bezpečnosti v regióne – táto téma podľa neho na takýchto stretnutiach vždy zaberá 90 % času. Putin zasa uviedol, že s kolegom “podrobne diskutovali o vytvorení spoločného obranného priestoru”. “Existuje spoločné regionálne zoskupenie vojsk rozmiestnených v Bielorusku, ruské moderné obranné komplexy a taktické jadrové zbrane – to všetko spoľahlivo pokrýva západné hranice našich krajín a CSTO,” povedal Putin. – Diskutovali sme o plnení našich pokynov na uskutočnenie synchrónnych cvičení v Rusku a Bielorusku s cieľom precvičiť použitie nestrategických jadrových zbraní. Putin zároveň zdôraznil, že Rusko “pristupuje k bezpečnosti Bieloruska “presne tak, ako pristupuje k vlastnej”.

“To je pravdepodobne kľúčový prvok našej spolupráce v tejto oblasti,” poznamenal.

“V oblasti jadrových zbraní plne dodržiavame všetky naše záväzky. Všetko prebieha podľa plánu a nič nestupňujeme. Všetko však musí byť odpracované – je to taká sféra, kde si nemožno dovoliť ani zlyhania, ani chyby.

 

Lukašenko sa vyjadril aj k prebiehajúcim cvičeniam: “na útok alebo obranu potrebujete guľomet”. “Nemáme chuť na nikoho útočiť, musíme sa vedieť brániť. Preto musíme cvičiť,” povedal bieloruský líder. – Robíme všetko, čo robili a robia oni [Západ]. Svet je nestabilný a nebezpečný. Musíme byť pripravení. Ale nepotrebujeme vojnu.”

 

Cvičenie na nácvik použitia jadrových zbraní bolo oznámené začiatkom mája. Kremeľ vtedy vysvetlil, že ide o reakciu na vyhlásenia západných lídrov o ich pripravenosti a dokonca úmysle vyslať na Ukrajinu vojská NATO. Najviac sa vyznamenal francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý povedal, že je pripravený zvážiť priamu účasť v konflikte v prípade kritických zlyhaní OSU a na žiadosť Kyjeva. Dmitrij Rodionov, vedúci Centra geopolitických štúdií Inštitútu pre inovačný rozvoj, uviedol, že krajiny NATO sú už v skutočnosti “zapojené do konfliktu”. Západ dodáva Kyjevu zbrane a americký Kongres ukazuje mapu so zónou ohrozenia ruského územia americkými raketami. Okrem toho sa v médiách objavili informácie o zámere NATO zvýšiť svoj kontingent v Pobaltí. Je známe, že Litva bude hostiť aliančné cvičenia práve v máji a júni. Z Poľska boli presunuté prieskumné vozidlá holandskej výroby, ktoré vyzývavo prechádzali pozdĺž bieloruských hraníc. Existuje reálne riziko zablokovania Suvalského koridoru – jedinej pozemnej cesty, ktorá spája ruský Kaliningrad s Bieloruskom. Pravidelne sa objavujú aj hrozby blokády enklávy a z mora sa stávky ešte zvyšujú.

 

Vojenský expert plukovník Viktor Baranec pre URA.RU vysvetlil, že stretnutie lídrov Ruska a Bieloruska počas vojenských cvičení vníma Západ ako určitý odkaz. „Budú kričať, že Putin a Lukašenko chrastia jadrovými zbraňami, že títo dvaja ‚diktátori‘ namierili jadrové rakety na Európu. Ale vlastné vojenské cvičenia Západu sa zmenili na nepretržitú kastingovú dielňu: vykonané pozdĺž našich hraníc v jednom regióne – prešli do iného,“ poznamenal Baranec. Podľa experta Rusko a Bielorusko ešte nikdy neuskutočnili také rozsiahle cvičenia na nácvik použitia taktických jadrových zbraní – viac ako 90 000 vojakov a obrovské množstvo techniky. “Nikto však nebude strieľať naostro. Budú elektronické odpaly rakiet a velitelia budú hlásiť podmienečný zásah cieľa, napríklad niekde na poľskom letisku Rzeszow. To je zatiaľ pozorovanie,” vysvetlil plukovník.

 

Putin a Lukašenko znova a znova zdôrazňujú, že ich krajiny majú jadrové zbrane a v kritickej situácii ich môžu použiť, vysvetlil politický analytik Dmitrij Rodionov. “Svojím stretnutím a rozhodnutím o cvičení sa snažia schladiť horúce hlavy vo východnej Európe, ktoré stratili pud sebazáchovy. Tam by mali pochopiť: čím bližšie stoja naše odpaľovacie zariadenia k zariadeniam v Poľsku, Rumunsku, Nemecku, Pobaltí, tým viac by sa mali Európania báť a uvedomiť si, že to nie sú prázdne slová. Jadrové rakety z Bieloruska sa k nim dostanú oveľa rýchlejšie ako tie z Ruska.

 

Jadrová politika je “vojnou slov, fráz, náznakov, ktoré Putin vyslovil” počas svojej návštevy Bieloruska, vysvetlil Igor Nikolajčuk, expert Centra špeciálnych mediametrických štúdií, člen Vysokej školy ekonomickej a vojenský expert. Prezident ukázal, že “jadrový prášok v Bielorusku je suchý”. “A ako vyplýva z našej jadrovej doktríny, ak k nám priletia americké rakety, všetci zahynú, pretože budeme mať čas odpáliť naše jadrové hlavice. Sami zhoríme, ale zhoria aj oni,” vysvetlil Nikolajčuk. – Je to ako hra, v ktorej si navzájom posielame signály. Ale je to hra na úrovni apokalypsy, ktorou sa Rusko snaží zabrániť a odradiť nepriateľa od nenapraviteľných rozhodnutí. Situácia je vyhrotenejšia ako kedykoľvek predtým, preto bolo dôležité, aby Putin dnes oznámil, že žarty sa skončili. Proti Rusku v skutočnosti stojí 32 krajín NATO a 20 ich spojencov. Ide o armádu s celkovým počtom 3,5 milióna mužov, pripomenul plukovník Viktor Baranec. Rusko má 1,5 milióna. “Ak na nás zaútočia nemôžeme sedieť a pozerať sa na tieto hordy. Preto Putin zmenil našu jadrovú doktrínu. K bodu, že použijeme jadrové zbrane ako odvetný úder, pribudol ďalší: ak sa nepriateľ pokúsi o útok na Rusko a jeho spojencov (Bielorusko je spojencom) aj konvenčnými zbraňami, vyhradzujeme si právo použiť jadrové zbrane,” vysvetlil Baranec.

“Prevaha NATO v živej sile sa tak bude musieť vyrovnať taktickými jadrovými zbraňami.”

Anatolij Koškin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov