.
Aktuality, Bezpečnosť,

Šesť signálov, ktoré Rusko a Čína vyslali svetu. Tajné a zjavné znaky stretnutia V. Putina a Si Ťin-pchinga

Poukázal na ne riaditeľ inštitútu politických štúdií Sergej Markov.


 

Prvý signál – privítanie
Čo si tu treba všímať? Rozprestretý koberec alebo, že Si podišiel stretať Putina na vchodové schodíky?
– Aj to, že Si ho podišiel vítať a aj obrovskú zostavu delegácií. V podstate tu nešlo len o Putinovu návštevu, bolo to spoločné zasadnutie vlád Ruska a Číny. No a vrcholom bolo stretnutie lídrov dvoch veľkých mocností.

 

Druhý signál – tajne pred Amerikou
Aký signál bol vyslaný pri ekonomike? Veď takmer 80 % vzájomných platieb je zablokovaných pod hrozbou sankcií USA. Dokonca obchodná výmena sa znížila.
– Nie sú tu žiadne signály. To len my hľadáme tajné znaky. Ale veľkí funkcionári nie sú signalistami, oni ich len veľmi zriedka používajú. Oni majú toľko problémov, že Bože daj, aby aspoň 30 percent z nich vyriešili. Všetci fungujú pod časovým tlakom.
V tomto prípade však riešili najdôležitejší problém – ako schovať všetok obrovský obchod medzi Ruskom a Čínou pred Američanmi a ich satelitmi? Nie je to ľahké.

 

 

A to, že tam bolo pozastavených 80 %, alebo koľko platieb, to všetko je len kvôli obrovskému vplyvu Ameriky, ktorá by sa chcela dostať k týmto peniazom. Lenže treba ich schovať! Vypracovať systém. A keďže to treba schovať, tak tu nie sú žiadne signály, všetko sa to musí robiť tajne. My sa teraz nič nedozvieme. Avšak už o týždeň vedúci správ, riaditelia našich fabrík, všetci sa dozvedia o týchto rozhodnutiach cez verejne dostupné zdroje. Aj k nám sa to neskôr dostane. No čím to bude tajnejšie, tým to bude lepšie.

 

Tretí signál – mierový plán o Ukrajine
A čo mierový plán o Ukrajine, je tu nejaký signál? Už ho počuť?
– Podstata každého plánu je v skutočnosti jednoduchá. Podporuje ho väčšina štátov globálneho Juhu. Treba len zastaviť boje a potom začať rozhovory. My sme “za” tento čínsky plán, pretože chceme pochovať “vzorec Zelenského” a ďalšie západné plány na “ruskú kapituláciu”.

 

Je tu však jeden detail. Putin jasne povedal: my chceme mier, no nechceme ho tak, aby namiesto mieru nastalo prímerie na rok, počas ktorého napumpujú ukrajinskú armádu zbraňami. Veď im môžu dodať aj jadrové zbrane. V takom prípade by sa začala obrovská vojna. Niečo také my nepotrebujeme.

 

A čo teda potrebujeme?
– Potrebujeme záruky, že vojna sa opäť nezačne. Znamená to, že musí byť uskutočnená demilitarizáciu Ukrajiny, jej denacifikácia a skončenie nátlaku na Rusov. V Číne teraz zaznelo, že mierové rozhovory musia byť založené aj na zaručení bezpečnosti tých štátov, ktoré boli zapojené do konfliktu, čiže toto je aj o bezpečnosti Ruska. Čiže Putin presvedčil Si, aby boli do čínskeho plánu doplnené záruky demilitarizácie a denacifikácie Ukrajiny.

 

Štvrtý signál – budovanie paralelného globálneho systému
Aký signál bol vyslaný svetovej politike? Prečo sú USA také šokované zo stretnutia Putina a Si?
– Ony sú šokované úrovňou, s akou Čína privítala Putina. Jej rozsahom. Vo Washingtone cítia, že Rusko a Čína nájdu cestu, ako ochrániť svoje vzťahy pred Američanmi.

 

Ak vybudujeme taký systém, po nejakom čase ho začneme otvárať. A začnú sa k nemu pripájať ďalšie štáty. Bude sa teda riešiť hlavná požiadavka doby – bude sa formovať globálny systém, paralelný americko-európskemu.

Aj čínsko-ruský bude systémom?
– Myslím si, že k nemu sa pripoja aj Arabi. My ho však nebudeme takto nazývať, my nie sme imperialisti. Náš bude… paralelným systémom globálnej väčšiny.

 

 

Piaty signál: spravodlivosť po rusky
Aké sú signály v bilaterálnych vzťahoch Ruska a Číny?
– Treba sa nám zbližovať nielen v ekonomike, ale aj v spoločnostiach, vo filozofii. A spoločne budovať omnoho spravodlivejší svet.
Hlavným princípom čínskej zahraničnej politiky je harmónia. Hlavným princípom našej zahraničnej politiky je spravodlivosť. Musíme ich spojiť. Putin nebol spočiatku voči Ázii naklonený. Nebolo preň také ľahké rozumieť čínskej kultúre – viem to, osobne sa mi s tým zdôveril. No Si mu teraz pomohol. Zdá sa mi, že teraz už Putin pomerne dobre pozná čínsku kultúru a filozofiu. A ako sám povedal, niektorí členovia jeho rodiny sa dokonca učia čínštinu. Na druhej strane, Si sa tiež celkom dobre orientuje v našej kultúre, aj po rusky rozpráva.

 

Šiesty signál – priatelia
A čo signály vo vzťahu Putina a Si?
– Myslím si, že Putin vie, ako sa v ktorej situácii zachová Si a Si vie, čo urobí Putin. Oni sú už blízki priatelia.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov