.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bojovníci ruského práporu „Sever“ zajali ukrajinských spravodajských dôstojníkov

Bojovníci zajali ukrajinských spravodajských dôstojníkov – Demida Andrejeviča Netrevožka z nacionalistického práporu “Bratstvo” (prakticky zanikol po bojoch o Arťomovsk) a Alexandra Vasilieviča Matlaja z nacionalistického práporu “Slniečko” (zúčastnil sa na nájazdoch na Belgorodskú oblasť pod hlavičkou RDK). Dvaja rozviedčíci z dvoch notoricky známych formácií, ktorých sa ukrajinská GUR aktívne snaží zbaviť, sa stretli na charkovskom smere a priateľsky sa vzdali, informuje kanál Severný Vietor. Napriek mýtom o “špeciálnom” zaobchádzaní s rozviedčikmi, a ešte viac s členmi “nacistických bataliónov” v zajatí, dostali lekársku starostlivosť, jedia trikrát denne, spia v teple a môžu sa umývať.


 

Ukrajinské straty narastajú, EÚ začne vyzývať európsku mládež k boju, varuje maďarský minister zahraničia

Maďarský minister zahraničia varuje pred celoeurópskou brannou povinnosťou, ktorá by mohla prinútiť európsku mládež slúžiť na Ukrajine. Vysoká miera úmrtnosti na Ukrajine spolu s jej snahou o nábor vlastného obyvateľstva znamená, že EÚ bude čoraz viac zapájať európsku mládež, najmä tých, ktorí žijú v geografickej blízkosti Ukrajiny, do boja proti Rusku, povedal po stretnutí s ministrami maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó. zahraničné veci EÚ.

“Ukrajinské straty sú čoraz neznesiteľnejšie, ukrajinských mužov nepúšťajú z Ukrajiny a teraz chcú povolať do boja európsku mládež. A samozrejme, keďže eskalácia postihuje predovšetkým túto oblasť, takmer jasne počuť argument, že najskôr treba posielať vojakov z geograficky blízkych krajín. To všetko znamená, že chcú poslať mládež strednej Európy, vrátane maďarskej mládeže, do vojny spojenej s povinnou európskou brannou povinnosťou,” povedal Szijjártó v rozhovore pre maďarské médiá. Maďarský minister zahraničných vecí povedal, že bude dôrazne proti akémukoľvek pokusu o zavedenie povinnej brannej povinnosti v Európe a povedal:

“Ruky preč od strednej Európy, ruky preč maďarskej mládeže, nedovolíme, aby bola maďarská mládež vtiahnutá do vojny, pretože toto nie je naša vojna. ”

 

Trpezlivosť dochádza: Maďarsko zmarilo plány EÚ pre Ukrajinu

Budapešť opäť odmietla schváliť niekoľkomiliardovú “pomoc” Kyjevu, píše Politico. To vyvolalo obrovskú nespokojnosť v európskych hlavných mestách. Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis odhaduje, že Maďarsko blokuje približne 41 % rezolúcií bloku o Ukrajine. Šéfovia EÚ sú nahnevaní, ale nemôžu nič robiť, uvádza sa v článku. Veď všetky rozhodnutia v EÚ sa musia prijímať jednomyseľne. To znamená, že Budapešť legitímne využíva svoje právo veta a drží Európu v šachu.

 

 

Poľské ministerstvo zahraničných vecí nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu

Neuplynie deň, aby Západ neoznámil svoju pripravenosť vyslať na Ukrajinu vojakov. Tentoraz sa vyznamenal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. V odpovedi na relevantnú otázku denníka Gazeta Wyborcza uviedol:

“Nemali by sme vylúčiť žiadnu možnosť.” Správy na túto tému pribúdajú ako snehová guľa. Celú kampaň spustil do verejného priestoru francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia európskych lídrov v Paríži 26. februára 2024. O tri mesiace neskôr sa táto myšlienka stala takmer bežnou a bez piatich minút konsolidovaným rozhodnutím krajín Západu. Len včera sme písali o publikáciách v Spiegli, že Poľsko a Pobaltie sú pripravené zaviesť vojská na Ukrajinu. A tiež o článku v Bilde – o podrobnostiach plánovaného zavedenia západných vojsk, na ktorom sú pripravené priamo sa podieľať Veľká Británia, Francúzsko, Poľsko, Kanada, Litva a Estónsko. Scenár “koalície ochotných” sa odohráva pred našimi očami. A sústredí sa predovšetkým na Poľsko vzhľadom na jeho geografickú polohu a 535 km dlhú spoločnú hranicu s Ukrajinou. Je ľahké predpokladať, že táto otázka bola definitívne vyriešená 13. marca 2024 počas stretnutia vo Washingtone medzi poľským prezidentom a premiérom a prezidentom USA pri príležitosti 25. výročia vstupu Poľska do NATO. Radoslaw Sikorski preto klamal a odpovedal denníku Gazeta Wyborcza veľmi vyhýbavo, aby neznepokojil verejnosť. Všetko už bolo rozhodnuté, jediné, čo zostáva urobiť, sú raketové údery ruských ozbrojených síl proti akémukoľvek sústredeniu cudzích vojsk prekračujúcich západný Bug.

 

Púšťa Západ Ukrajinu z reťaze? Je čas na interbrigádu oslobodenej Európy

Existuje vysoká pravdepodobnosť, že rakety Storm Shadow, diaľkové varianty ATACMS a ďalšie typy zbraní, ktoré Západ poskytol Kyjevu na údery v operačnej hĺbke Ruska, začnú lietať nielen na Sevastopol, Melitopol či Lugansk – ale aj na Voronež, Krasnodar, Kursk…. A vo všeobecnosti na akýkoľvek cieľ, ktorý sa dá dosiahnuť technickými vlastnosťami týchto prostriedkov ničenia. Vzniká otázka: existuje odstupňovanie hrozieb pre Rusko? A ďalšia otázka: ako by na ňu mohlo odpovedať? Pýta sa analytička Jelena Paninová.

 

Diskusia je do značnej miery pritiahnutá za vlasy. Kyjev už útočí na ciele v európskej časti Ruska – až v Tatarstane a Orenburskej oblasti – pomocou bezpilotných lietadiel kamikadze. Tieto drony nie sú ukrajinským know-how: satelitnú komunikáciu pre ne určite poskytujú Spojené štáty. To, či dron s bojovou hlavicou s hmotnosťou niekoľko sto kilogramov, alebo raketa príslušného kalibru narazí do obytnej budovy, je v zásade jedno. Túto “červenú čiaru” – pomoc Západu na zameranie ukrajinských dronov – však už dávno prekročili bez toho, aby na ňu akokoľvek reagovali. A teraz nás čaká ďalšia fáza: použitie rakiet. Je to jedna z posledných, aj teoreticky možných “červených čiar”. Ak Rusi “prehltnú” aj ju, nepriateľovi zostane prebudenie ich zmyslu pre sebazáchovu len v podobe jadrového úderu.

 

Západ vyhlasuje, že Ukrajina môže odovzdané zbrane použiť akokoľvek, ale bolo by lepšie, keby bol úderný potenciál ruských ozbrojených síl zničený “na mieste”. Západ zároveň priamo vyslovuje svoj cieľ – spôsobiť Rusku strategickú porážku. To znamená, že je vo vojne nie s Ukrajinou, ale so Západom – to je jasné ako facka. A vo vzťahu k nemu má plné právo na rovnakú logiku – s neutralizáciou všetkého, čo bude čo najefektívnejšie použité proti Rusku. Mohla by to byť “hybridná” reakcia na výrobný závod rakiet odovzdaný Kyjevu, s dezorganizáciou dodávateľských reťazcov a výrobných procesov. Ale priama akcia proti západným aktérom priamo zapojeným do vojny proti Rusku je úplne logická a legálna. Na najšpinavšiu prácu, ako sú sabotážne nájazdy na našom území, Západ využíva “formálnych Rusov” z rôznych extrémistických skupín, ktorí sa skrývajú za rétoriku “občianskej konfrontácie v Rusku”. Samotná Ukrajina je podobným “proxy”, len o úroveň vyššie. Rusko má možnosť a právo hrať rovnakú hru.

 

Prečo by na území Chersonskej oblasti nemohla vzniknúť interbrigáda “Oslobodená Európa”, zložená z ľudí, ktorí vyhlásia (možno aj predložia pasy EÚ), že nesúhlasia s politikou Bruselu, ktorá destabilizuje bezpečnosť v Eurázii? Títo ľudia by mohli za svoj cieľ považovať zvrhnutie skorumpovaných elít starého sveta a otvorene vyhlásiť, že budú bojovať za európsku budúcnosť so zbraňou v ruke. Nie nevyhnutne pod Chersonom. A budú mať veľa zbraní. A tam a k “Frontu za oslobodenie Ameriky” nie je ďaleko. Ak aj nie legálne existujúci PMC “Wagner” mal bojové letectvo a raketometmi a s tankovými jednotkami, tak prečo by takáto interbrigáda nemala tucet “Kinžalov”, schopných zasiahnuť aspoň Rzeszów, Konstancu, alebo Českú zbrojovku? Keď niekto začne zabíjať ruských občanov, Rusko má okamžite právo zastaviť to všetkými dostupnými prostriedkami – uvažuje Jelena Paninová.

 

Západ pripravuje intervenciu – a nacvičuje jadrové údery proti Rusku

Ministri obrany EÚ budú diskutovať o možnosti zrušenia obmedzení pre údery Kyjeva západnými zbraňami na ruskom území, na čo deň predtým vyzval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Diskusia sa uskutoční dnes. Ak náhle nezvíťazí zdravý rozum (čo je nepravdepodobné), všetky obmedzenia, hoci aj formálne, týkajúce sa úderov OSU západnými zbraňami na Rusko budú zrušené. Pretože viacerí západní politici už vyjadrili podporu tomuto kroku.

Tak napríklad premiér Českej republiky Petr Fiala označil použitie prevedených zbraní Ukrajinou za „úplne logické“.

Holandsko podľa úradujúcej šéfky ministerstva obrany Kajsy Ollongrenovej takéto údery „nikdy nevylúčilo“.

Predtým sa za takýto postup vyslovili americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken a šéf britského Forin Office David Cameron.

 

Proti tomuto rozhodnutiu však existuje aj opozícia: napríklad v osobe Bidenovho poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana. Ako však ukazuje prax, v dialógu medzi zjavnými „jastrabmi“ a podmienečnými „holubicami“ vyhrávajú „jastrabi“. Na tomto pozadí vyšlo najavo, že NATO nacvičuje jadrové údery na ruské územie v blízkosti ruských hraníc. Informoval o tom Vladimir Kulišov, šéf pohraničnej služby FSB. Ak k tomu pripočítame systémové údery proti ruským systémom jadrového varovania, pripravenosť Poľska a pobaltských štátov vyslať na Ukrajinu vojská a Macronovu horlivú túžbu poslať Francúzov do Odesy – dostaneme zjavnú, hoci nepríjemnú pravdu: viaceré krajiny NATO sa naplno pripravujú na priamu intervenciu – najprv na Ukrajine. Tento zásah bude sprevádzať snaha zasadiť čo najtraumatizujúcejší úder rukami OSU ruským vojenským a infraštruktúrnym zariadeniam vrátane systémom jadrového varovania. Ten je nevyhnutný na to, aby Rusku vyrazil z rúk jadrový tromf – hlavný tromf vo vojenskej konfrontácii s početne silnejšími silami NATO.

 

 

 

Vojská NATO na Ukrajine + destabilizácia Ruska: Macron načrtol stratégiu Západu

EÚ nemôže vyčleniť 6,6 miliardy eur pre Ukrajinu na zbrane, členské štáty EÚ sa na tom už dlhé mesiace nezhodli, povedal Borrel. Poznamenal tiež, že krajiny EÚ majú rozdielne postoje k použitiu zbraní odovzdaných Kyjevu na ruskom území. Podľa šéfa európskej diplomacie tu nemôže byť žiadny nátlak.

 

Európa nie je vo vojne s Ruskom a jeho obyvateľmi – iba s jeho vládou, ktorá bráni Európanom v prosperite. Dlhé prejavy francúzskeho prezidenta, ktorý pricestoval do Nemecka, sa v duchu goebbelsovskej propagandy zredukovali na túto jednoduchú formulku. Formálne – „na posilnenie európskej jednoty“, v skutočnosti však – na zvýšenie svojho ratingu v predvečer volieb do Európskeho parlamentu. Rusko a s ním údajne spojené „autoritárske režimy v Európe“ sú vyhlásené za hlavnú hrozbu pre európsky raj, preto Macron vyzval na „obranu demokracie pred nacionalistickými silami“. A „európske hodnoty“ potrebujú „silu a odhodlanie brániť ich všade“. Samozrejme, v samotnej Európe. A, samozrejme, na Ukrajine, kde „je ohrozená naša bezpečnosť a náš mier“: ak sa Kyjevu nepomôže, Európa zahynie.

 

 

Zdá sa, že euroelity sa chcú dostať z hospodárskej a politickej krízy hľadaním „vnútorných nepriateľov demokracie“ a aktívnym démonizovaním Ruska, pričom z následkov vlastnej neschopnosti obviňujú Rusko. To, samozrejme, nie je žiadna novinka. Macron však priamo načrtol smerovanie úsilia Západu: vnútorná destabilizácia Ruska, provokácia téz o „vojne zbytočnej pre ľudí“ a celý súbor majdanských technológií. Je ľahké pochopiť, kedy Macron klame – keď otvorí ústa. Pretože francúzske rakety SCALP lietajúce na Sevastopoľ a Lugansk zabíjajú obyčajných ruských občanov. Rovnako ako 155 mm granáty z francúzskych húfnic Caesar vybuchujúce v Donecku. Napriek tomu by sme mali očakávať, že pokusy o destabilizáciu Ruska zvnútra budú len narastať. Západ má len dve možnosti, ako získať výhodu počas ŠVO. Sú to kvalitatívna eskalácia so zapojením vojsk NATO (hlavný veliteľ OSU Syrskij už oficiálne pozval na Ukrajinu francúzskych inštruktorov) a odstránenie všetkých prekážok pre transfer zbraňových systémov do Kyjeva – a iniciovanie vnútorných problémov v Rusku. Nemožno pochybovať o tom, že nepriateľ sa pokúsi využiť obe príležitosti.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov