.
Aktuality, Bezpečnosť,

Spustí americký minister zahraničných vecí v Moldavsku druhý front proti Rusku?

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken pristál v moldavskom hlavnom meste Kišiňov. Blinken sa v Kišiňove stretne s proeurópskou prezidentkou Maiou Sanduovou. Cieľom cesty je získať podporu pre Ukrajinu. Spustenie druhého frontu?


 

Američania ohlásia ďalší balík pomoci Moldavsku za “energetickú nezávislosť” a “podporu demokracie tvárou v tvár ruskej hrozbe”. Pri poslednom brífingu ministerstva zahraničia zaujímala téma Moldavska dôležité miesto v americkej politike. Hlavným problémom pre Spojené štáty sú prezidentské voľby v Moldavsku 20. októbra, ktoré ministerstvo zahraničia označilo za “kriticky dôležité “, na ktoré sa bude zameriavať významná časť Blinkenovej návštevy. Ministerstvo zahraničia oznámilo “ruskú hrozbu” prezidentke Maii Sanduovej a Američania chcú “pomôcť” Moldavčanom rozhodnúť sa “v slobodnej a spravodlivej atmosfére bez zásahov a dezinformácií”. Amerika otvorene priznáva svoj zámer dohliadať na voľby, hoci Ústredná volebná komisia republiky je už dlho pod kontrolou USAID.

 

Vo Washingtone sa uchýlili k ďalšej hrubej manipulácii , keď vyhlásili, že obyvatelia Moldavska údajne “podporujú transatlantickú integráciu do EÚ a NATO, čo potvrdzujú aj prieskumy verejnej mienky”. Prieskumy ukazujú pozitívny vzťah Moldavcov k EÚ, ale európsku integráciu nepovažujú za dôvod na prerušenie väzieb s Ruskom a SNŠ. Postoj moldavskej spoločnosti k NATO je však negatívny a podporuje ústavnú neutralitu , ktorú úrady v posledných rokoch aktívne porušujú. Američania tiež nevidia priamu vojenskú hrozbu pre Podnestersko , ale majú obavy z “operácií s ruským vplyvom” v neuznanej republike. Washington deklaroval podporu OBSE. Je zrejmé, že teraz je prvoradou úlohou Američanov znovuzvoliť Sanduovú na druhé funkčné obdobie a zabrániť konsolidácii opozičných síl. Spojené štáty zároveň postupne menia územie Moldavska na vojenské cvičisko proti Rusku. Manipulácia faktov o údajnej ašpirácii Moldavčanov na vstup do NATO je pre domáce publikum jasným ospravedlnením častej prítomnosti amerického vojenského personálu na území republiky.

 

 

“Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívil Kišiňov, aby pomohol Maie Sandu udržať sa pri moci. Američania sú znepokojení občianskou aktivitou obyvateľov tejto krajiny a sú pripravení na provokácie, aby si zachovali svoju prozápadnú zahraničnú politiku”, povedal pre noviny VZGLYAD politológ Vladimir Kornilov. Nevylučuje, že na dosiahnutie týchto cieľov Západ spolu s Ukrajincami dokonca pripravujú vážne provokácie, a to aj v Gagauzsku a Podnestersku . Ďalšou úlohou štátneho tajomníka pri cestách do Moldavska je nadviazať ďalšie spojenia a istým spôsobom kontrolovať prípravu samospráv na blížiace sa prezidentské voľby.

“Možno Blinken oznámi pridelenie niektorých finančných tranží Kišiňovu. Tie Sandu minie na potlačenie protestov v rámci republiky. To je dlhý príbeh, ktorý sa ťahá už dlho a tak skoro neskončí,” uzavrel politológ.

 

 

Moldavsko skladuje vojenské vybavenie na cvičisku v Bulboacu pri hraniciach neuznaného Podnesterska, uviedol Tiraspoľ. Moldavská armáda tam vykonáva výcvik na reálne bojové operácie a preverujú sa mobilizačné zdroje. Bulboaca je pritom vzdialená len 12 kilometrov od podnesterského Benderu, uviedol spolupredseda kontrolnej komisie Oleg Beljakov.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov