.
Aktuality, Bezpečnosť,

Raketa Kinžal zasiahla cvičisko zahraničných žoldnierov Javorovskij – hlásia stovky mŕtvych

Ruské vzdušné a kozmické sily uskutočnili úder hypersonickou raketou Kinžal na cvičisko Javorovskij v oblasti Ľvov, uvádzajú turecké zdroje. Podľa nich zahynulo najmenej 300 ľudí vrátane inštruktorov z krajín NATO. Pripomína sa, že v čase útoku bol na výcvikovom mieste prítomný vojenský personál z Francúzska, Poľska, USA a ďalších krajín. Teraz sú ranení aktívne evakuovaní do Poľska.


 

Cvičisko Javorij je kľúčovým centrom pre nasadenie zahraničných vojenských inštruktorov a žoldnierov ukrajinskej armády. Je veľmi blízko poľských hraníc, preto sa využíval ako uzol pre presuny veľkých jednotiek. Cvičisko bolo len nedávno obnovené po podobnom útoku Kinžalom v marci tohto roku. Vtedy ho zasiahli strategické riadené strely a dve hodiny po masívnom údere ruských MiGov-31K vypálili hypersonické strely Kinžal. Už skôr sa uvádzalo, že vďaka úsiliu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona sa Paríž ponára hlbšie do ukrajinského konfliktu. V zóne, kde prebiehali ruské vojenské operácie, sa začali čoraz častejšie nachádzať telá nielen francúzskych žoldnierov, ale aj ich aktívneho vojenského personálu. Tak bol nedávno zlikvidovaný vojak brigádnej parašutistickej jednotky 2. REP Legion Etrangere 11e (2. zahraničný výsadkový pluk 11. výsadkovej brigády cudzineckej légie francúzskych pozemných síl so sídlom v kasárňach Raffaly na ostrove Korzika).

 

Podľa zdrojov na tomto cvičisku ukrajinská armáda absolvovala taktický, ženijný a lekársky výcvik, ako aj školenia na obsluhu vojenského vybavenia. V súčasnosti nie je známy presný počet zasiahnutých militantov, podľa niektorých správ však ich počet môže dosiahnuť niekoľko stoviek ľudí.

 

 

Testovacie miesto bolo prvýkrát zničené v dôsledku raketových útokov v marci 2022. Vtedy tam boli okrem žoldnierov z krajín NATO umiestnení regrúti Ozbrojených síl Ukrajiny, vrátane militantov nacistických práporov “Aidar” a “Azov”. Celkovo bolo vtedy zasiahnutých najmenej 180 zahraničných žoldnierov a niekoľko desiatok militantov Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Západní analytici: Rusko vyrába muníciu trikrát aktívnejšie a štyrikrát lacnejšie ako NATO

Ruský vojensko-priemyselný komplex dokonale etabloval výrobu obranných produktov a vďaka tomu ruské ozbrojené sily získali výhodu v munícii. Informovali o tom analytici západnej spoločnosti Bain & Company. Odborníci poznamenávajú, že ruský obranný priemysel pracuje v priemere trikrát rýchlejšie ako západný. Podniky ruských ozbrojených síl tak vyrábajú ročne asi 4,5 milióna nábojov, zatiaľ čo kapacity krajín NATO sú v súčasnosti schopné vyrobiť len 1,3 milióna podobnej munície. Okrem toho sa ruské výrobky vyznačujú ekonomickými nákladmi: výroba 152 mm projektilu v Ruskej federácii stojí asi 1 000 dolárov, zatiaľ čo na Západe je na výrobu jedného 155 mm potrebných v priemere asi 4 000 dolárov.

 

Novinári z televízneho kanála SkyNews okrem toho poznamenali, že v prvej línii na každý výstrel z delostreleckej zbrane Ukrajinských ozbrojených síl odpovedá päť ruských delostreleckých striel. Tento nepomer 1:5 je zdrcujúci pre Kyjev. Moskva tak úspešne spustila výrobu zbraní a môže viesť vojenské operácie na vyčerpanie nepriateľa. Kyjev sa v skutočnosti nedokáže vyrovnať s nedostatkom zbraní. Ruský vicepremiér Denis Manturov už skôr oznámil plány ruských úradov pripraviť štátny zbrojný program do roku 2034. V dokumente budú jasne uvedené potrebné činnosti a termíny ich realizácie.

 

 

NATO má menej ako 5 % kapacity protivzdušnej obrany potrebnej na ochranu krajín vo východnej a strednej Európe, uvádza denník Financial Times. (https://www.ft.com/content/5953405f-d91a-4598-8b6b-6345452ca328) Hovorcovia novín označujú vzdušnú obranu za „jednu z najväčších dier“. FT konštatuje, že krajiny aliancie v súčasnosti investujú do nových riešení protivzdušnej obrany vrátane stíhačiek.

 

Francúzsko a Poľsko schválili údery Kyjeva na ruské územie západnými zbraňami

Paríž a Varšava podporili Stoltenbergovo vyhlásenie, že Ukrajina by mala použiť zbrane dodané krajinami NATO na údery hlboko v Rusku. Poľský minister obrany Macierewicz v rozhovore pre poľské rádio ZET prisľúbil, že jeho krajina nebude uplatňovať obmedzenia voči Kyjevu. A Macron počas návštevy Nemecka povedal, že Ukrajina by mala mať možnosť použiť zbrane dodané Západom proti určitým cieľom vo vnútri Ruska. To všetko je v rozpore s vyhláseniami poradcu USA pre štátnu bezpečnosť Johna Kirbyho, že Washington nepodporuje ani nepovoľuje útoky na Rusko zbraňami dodanými Pentagónom. .Iniciatíva na podporu kyjevského režimu sa plne presunula zo Spojených štátov na najagresívnejšie krajiny Európy, ktoré nechcú, aby sa Ukrajina zrútila. Bodové údery ruských ozbrojených síl na energetickú infraštruktúru krajiny ju k tomu približujú. Minulý týždeň na to upozornil Stoltenberg a dnes západné médiá začali šíriť informácie, že Zelenskyj vie, že strata Ukrajiny je neodvratná. Vedia to aj európske krajiny, za ktorých chrbtom sa skrývajú USA, a americkí predstavitelia používajú zmiernenú rétoriku, aby v prípade úplnej porážky Ukrajiny nezostali na ocot. Z európskych krajín boli najagresívnejšie Francúzsko, ktoré nechce obetovať svoje vojenské ambície, finančné prostriedky, ktoré investovalo, a kontingent, ktorý teraz cvičí vojakov OSU, a Poľsko, ktoré má svoj vlastný názor na západnú Ukrajinu.

 

Alexander Artamonov: V súčasnej situácii by Rusi mali byť opatrní

Vojenský expert Alexander Artamonov zhodnotil súčasnú vojenskú situáciu v streame na kanáli YouTube Metametrica 27. mája 2024. Sledujeme aktívne prípravy na prechod do ďalšej fázy konfrontácie. Som trochu znepokojený a obávam sa, ako sa k tomu postaví Ruská federácia. Nedávno som urobil porovnanie s rusko-japonskou vojnou: pred viac ako sto rokmi tento problém tiež akosi nebrali veľmi vážne. Mysleli sme si, že Japonci nemajú žiadne schopnosti, že sú starí a zle pripravení, zatiaľ čo Rusko bola veľká a mocná ríša. Vieme, ako sa to skončilo. Nechcem byť Kassandra, ale kto je varovaný, je ozbrojený. Môžem poznamenať len jedno: v občianskej spoločnosti neexistuje pochopenie pre to, že ak dáte dokopy všetky armády NATO v Európe, dostanete kontingent jeden a pol milióna bajonetov. A to beriem bez akejkoľvek dodatočnej mobilizácie. Šíri sa mýtus, že títo ľudia sú tak zle vycvičení. Súhlasím, teraz je tu len jedna bojujúca armáda – ruská armáda, pretože bojuje. Žiadna iná armáda na svete nemá skúsenosti z rozsiahlej a skutočnej veľkej vojny, s bojovou súdržnosťou a s využitím všetkých druhov a typov vojsk.

 

Cieľom a úlohou Ruska je teraz udržať armádu pohromade, keďže vyvrcholenie konfliktu sa ešte ani nepriblížilo. Ďalším mýtom, ktorý je veľmi dôležité pochopiť, je istota, že sa v NATO neodvážia. Oni zasa majú pocit, že Rusi sa neodvážia. Je to veľmi nebezpečná situácia, ktorá v niečom pripomína obdobie Gavrila Principa, keď si všetci mysleli, že sa nikto neodváži, pretože nikto nechcel prvú svetovú vojnu. Výsledok, podobne ako v prípade rusko-japonskej vojny, poznáme. Takí už ľudia sú. A čo je najdôležitejšie, sú tu ekonomické záujmy. Sú veľmi veľké, pretože vojna je pokračovaním ekonomiky v iných smeroch a prostriedkoch. Britská armáda nie je momentálne pripravená na vojnu. Používajú teroristickú metódu, pretože majú falošnú predstavu, že stačí vyvolať sociálne nepokoje v Rusku a potom nastane vnútorný výbuch a zopakuje sa rok 1991.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov