.
Aktuality, Bezpečnosť,

Orientalistka vysvetlila čudné správanie lídra Arménska

Protestujúci v Arménsku pochodujú k budove ministerstva vnútra pod vedením arcibiskupa Bagrata Srbazana. Ľudia hádžu svetlice a vyťahujú transparenty. Ich požiadavky sú rovnaké – Pašinjanovo odstúpenie. Politologička Karine Gevorgyanová analyzovala situáciu okolo Arménska v streame na kanáli YouTube Metametrica 27. mája 2024.


 

Na situáciu v Arménsku vplývajú dva faktory: vonkajší faktor a prírodná katastrofa. Vonkajším faktorom je to, čo sa stalo v Iráne. V deň Raisiho smrti mal letieť do Arménska otvoriť cestu v rámci projektu Sever – Juh a až na poslednú chvíľu bola táto cesta zrušená, pretože Ilham Alijev trval na prítomnosti iránskeho prezidenta pri otvorení priehrady. Z tohto dôvodu sa niektorí v Iráne domnievajú, že Azerbajdžan má niečo spoločné s Raisiho smrťou. Domnievam sa, že ak to tak bolo, ide skôr o nejakú podivnú narafičenú akciu okolo strany vodcu Azerbajdžanu, ktorý by sotva mohol plánovať a zúčastňovať sa na takýchto špeciálnych operáciách. To ani nepripúšťam.

 

 

Druhým faktorom sú strašné záplavy, ktoré postihli severné Arménsko a južné Gruzínsko. Pašinjan je zmätený, pretože nechápe, kam má poslať bezpečnostné sily: či zastaviť demonštrantov v Jerevane, ktorí blokujú ulice, alebo na miesto prírodnej katastrofy.

 

Takzvaná delimitácia hraníc je čerešničkou na torte. V žiadnom prípade nejde o delimitáciu, pretože by ju mali legalizovať a stanoviť zodpovedajúcim spôsobom zákonodarné a výkonné orgány krajiny. Ani v arménskom parlamente, ani na ministerstve spravodlivosti nebolo toto vymedzenie legalizované a stanovené. Ide o akúsi sviňu, ktorá sa podsúva Azerbajdžanu. Pašinjanovi západní partneri ho pravdepodobne niekam do tejto situácie dotlačili, aby vytvorili zámienku na ďalšiu vojenskú akciu. Možno mu sľúbili pomoc a podporu vzhľadom na to, že Izrael a Turecko majú teraz plné ruky práce.

 

 

Podotýkam, že Turecko vedie vojenskú operáciu proti Strane kurdských pracujúcich v Iraku. Vzhľadom na to, že Turci nemajú vákuové bomby, nie je jasné, ako preniknú do miest, kde sa nachádzajú tunely a skrýše Strany kurdských pracujúcich. Kurdský faktor sa dostáva do popredia v samotnej Tureckej republike, ktorá sa tak môže presmerovať na iné fronty. Práve preto je Pašinjanovo vymedzenie také zvláštne, dodala Karine Gevorgyanová.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov